Σελίδες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Σε ναδίρ διετίας το ευρώ, βουτιά και για στερλίνα

Σε ναδίρ διετίας το ευρώ, βουτιά και για στερλίνα

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 13:27
 
UPD:13:33
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+
Στην αγορά συναλλάγματος τα πράγματα εξελίσσονται όπως ακριβώς φοβόταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στο δολάριο, οδηγώντας το αμερικανικό νόμισμα σε συνεχή ανατίμηση, την ώρα που τα ευρωπαϊκά νομίσματα δέχονται ισχυρές πιέσεις. Το ευρώ βλέπει την αξία του να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017 καθώς ενισχύεται η απειλή της ύφεσης, ενώ η στερλίνα λυγίζει υπό το βάρος της αβεβαιότητας του Brexit. 
Το ευρώ σήμερα καταγράφει νέα πτώση 0,2% στα 1,0904 δολάρια, την ώρα που ο Δείκτης Δολαρίου ενισχύεται στις 99,30 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Το βρετανικό νόμισμα με πτώση 0,3% έναντι του αμερικανικού, υποχωρεί σε νέα χαμηλά δύο εβδομάδων των 1,2285 δολαρίων, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τόσο στις πολιτικές εξελίξεις όσο και στην Τράπεζα της Αγγλίας. 
Ο Μάικλ Σόντερς, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, εξέπληξε σήμερα την αγορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση θα είναι μάλλον η μείωση των επιτοκίων, σε μία μεταστροφή της έως τώρα στάσης. Αν και η Τράπεζα της Αγγλίας αντιστεκόταν στο γενικότερο ρεύμα, δεν μπορεί όπως φαίνεται να αγνοεί για πολύ ακόμη τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η αβεβαιότητα για το Brexit, αλλά και το άκρως δυσμενές διεθνές περιβάλλον. 
Η αγορά συναλλάγματος προσπαθεί επίσης να «χωνέψει» τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Αυτές δεν αφορούν μόνο τη διαδικασία, που άνοιξαν οι Δημοκρατικοί με στόχο την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Υπάρχουν προσδοκίες ότι υπό την πίεση και των πιέσεων που δέχεται στο εσωτερικό, ο Αμερικανός πρόεδρος θα θελήσει να επισπεύσει μία εμπορική συμφωνία με τον «δράκο», την οποία και θα παρουσιάσει ως νίκη. Μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε άλλοτε ράλι στις αγορές- τις οποίες τόσο συχνά επικαλείται ως απόδειξη επιτυχίας της δικής του πολιτικής. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου