Σελίδες

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία- Μπόνους στην ανάπτυξη

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία- Μπόνους στην ανάπτυξη

Του Σπύρου Δημητρέλη
Το πρώτο μεγάλο δείγμα γραφής της στο πεδίο της οικονομίας, και της φορολογίας ειδικότερα, πρόκειται να δώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση. Έρχεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει δραστικές παρεμβάσεις σε πολλαπλά πεδία της φορολογίας. Το στίγμα του νέου νομοσχεδίου, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των "θεσμών", είναι διπλό. Από τη μια θέλει να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της μείωσης συνολικά του φορολογικού βάρους στην οικονομία και από την άλλη να διευκολύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις.
Οι αλλαγές είναι πολλαπλές και εκτείνονται από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι και παρεμβάσεις για την προσέλκυση εύπορων φορολογούμενων από το εξωτερικό προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Οι αλλαγές που έρχονται αναλυτικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:
ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Μείωση από τη φετινή χρήση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%. Η μείωση αυτή πρόκειται να ελαφρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις από το επόμενο έτος, οπότε και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα φετινά κέρδη τους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Επιχείρηση πραγματοποιεί ετήσια κέρδη ύψους 100.000 ευρώ. Για τη χρήση 2018 πληρώνει φέτος φόρο εισοδήματος ύψους 28.000 ευρώ. Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 24% θα πληρώσει για τη χρήση του 2019 φόρο εισοδήματος ύψους 24.000 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος ύψους 4.000 ευρώ.
- Μείωση από τη φετινή χρήση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Ο συνδυασμός της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% σημαίνει ότι η συνολική φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών, όταν διανέμονται στο σύνολό τους, από 35,2% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 27,8%. Έτσι, η συνολική φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου οκτώ εκατοστιαίες μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση του προηγούμενου παραδείγματος, δηλαδή αυτή που καταγράφει ετήσια κέρδη ύψους 100.000 ευρώ, χρεώνεται σήμερα με συνολικό φόρο, δηλαδή εισοδήματος και μερισμάτων, ύψους 35.200 ευρώ. Με τη μείωση εταιρικού φορολογικού συντελεστή και συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων η συγκεκριμένη επιχείρηση θα χρεωθεί για τη χρήση 2019 με συνολικό φόρο 27.800 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια ελάφρυνση της τάξης των 7.400 ευρώ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Από το νέο έτος έρχεται νέα φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες και μισθωτούς. Η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει την εξής μορφή:
Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, συντελεστής 9%.
Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, συντελεστής 22%.
Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, συντελεστής 29%.
Για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ, συντελεστής 37%.
Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 45%.
Σημειώνεται ότι η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος προκαλεί άμεση μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1.300 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν όφελος από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα το 2021, οπότε και θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό τους για τα εισοδήματα της χρήσης 2020. Το μέγιστο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος είναι 1.300 ευρώ.
- Επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα φόρο εισοδήματος 2.200 ευρώ. Με τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή θα καταβάλλει 900 ευρώ, δηλαδή 1.300 ευρώ λιγότερα. Για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα το όφελος είναι επίσης 1.300 ευρώ.
- Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ καταβάλει για τη φετινή χρήση φόρο εισοδήματος ύψους 1.100 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα θα καταβάλλει 450 ευρώ, δηλαδή 650 ευρώ λιγότερα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν διπλό όφελος, καθώς, εξαιτίας του χαμηλότερου φόρου που θα προκύψει για τη χρήση 2020, στο εκκαθαριστικό του 2021 θα δουν μείωση λόγω της επιστροφής της αυξημένης προκαταβολής φόρου που κατέβαλαν. Σημειώνεται  ότι η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100% του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ωφελημένοι από τη νέα φορολογική κλίμακα θα είναι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου εισοδήματος από το νέο έτος. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το μέγιστο όφελος ανά μισθωτό πρόκειται να περιοριστεί, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, στα έως 250 ευρώ μέσω της προσαρμογής της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Η έκπτωση αυτή είναι σήμερα 1.900 ευρώ για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για μισθωτούς με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για μισθωτούς με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά. Προκειμένου να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο στα 8.636 ευρώ για τους άγαμους και να αυξάνεται στα 9.636 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, στα 10.636 ευρώ για δύο παιδιά και στα 11.636 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά, η έκπτωση φόρου που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως εξής:
- Για άγαμους στα 778 ευρώ.
- Για ένα παιδί στα 867 ευρώ.
- Για δύο παιδιά στα 1.040 ευρώ.
- Για τρία ή περισσότερα παιδιά στα 1.260 ευρώ.
Στη συνέχεια, για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος πάνω από τα 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου περιορίζεται κατά 10 ή 20 ευρώ. Πρόκειται για μια κρίσιμη λεπτομέρεια, η οποία ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Από την οριστικοποίησή της θα κριθεί και το ακριβές ποσό του οφέλους για τους φορολογούμενους. Τα παρακάτω παραδείγματα έχουν υπολογιστεί με μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος πάνω από τα 20.000 ευρώ.
- Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα ετήσιο φόρο εισοδήματος ύψους 5.500 ευρώ. Από το 2020 θα καταβάλλει ετήσιο φόρο εισοδήματος ύψους 5.222 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια ετήσια ελάφρυνση της τάξης των 278 ευρώ.
- Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ επιβαρύνεται τώρα με ετήσιο φόρο εισοδήματος ύψους 9.300 ευρώ. Με την νέα φορολογική κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει 9.122 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια ελάφρυνση της τάξης των 178 ευρώ.
- Συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα ετήσιο φόρο εισοδήματος ύψους 2.780 ευρώ. Με τις τροποποιήσεις στη φορολογική κλίμακα θα καταβάλλει το 2020 ετήσιο φόρο ύψους 2.542 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, και αυτός μια ελάφρυνση της τάξης των 238 ευρώ.
- Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και καταβάλλει φέτος ετήσιο φόρο εισοδήματος ύψους 300 ευρώ. Με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα θα καταβάλλει 122 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια ελάφρυνση της τάξης των 178 ευρώ.
 
Φορολογική κατοικία
Κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του εξωτερικού αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Στο τραπέζι των συναρμόδιων υπουργών βρίσκονται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με τους "θεσμούς" στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Μεταξύ των μοντέλων που εξετάζονται είναι:
- Το ιταλικό, που προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογούμενου.
- Το κυπριακό, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αφορολόγητες αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων, αλλά και αφορολόγητα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους.
- Της Μάλτας, με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% στο παγκόσμιο εισόδημα, με ελάχιστο όμως φόρο 15.000 ευρώ.
Η φορολόγηση του εισοδήματος των υπηκόων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν, εργάζονται ή διαμένουν κάποιο χρονικό διάστημα εκτός της χώρας τους δεν υπόκειται σε κανόνες της Ε.Ε. Το συνηθέστερο είναι η χώρα στην οποία βρίσκεται η φορολογική κατοικία (απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις διαμονή πάνω από 183 ημέρες τον χρόνο, αλλά η Κύπρος μείωσε τον χρόνο στις 60 ημέρες) να μπορεί να φορολογήσει το σύνολο των παραγόμενων παγκοσμίως εισοδημάτων, εισπραχθέντων και μη. Σε αυτά περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, παροχές, εισόδημα από ακίνητη περιουσία ή από άλλες πηγές, ή υπεραξία από την πώληση περιουσίας που αποκτήθηκε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει και υπάρχει η βούληση να επωφεληθεί και η Ελλάδα από ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς το οποίο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες στον κόσμο.
Στην Ελλάδα, οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία με τη σημερινή τους μορφή δεν παρέχουν ουσιαστικά κάποιο κίνητρο. Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πως ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς για χρονικό διάστημα το οποίο υπερβαίνει τις 183 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στη χώρα και φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του. Εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς και η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις 365 ημέρες.
Οικοδομή
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και σημαντικές παρεμβάσεις για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας ως μέσου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά είναι:
- Θέσπιση έκπτωσης φόρου έως 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου είναι οι δαπάνες για την αναβάθμιση ακινήτων να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα παραστατικά, όπως είναι αποδείξεις και τιμολόγια. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο θα είναι σε μεγάλο βαθμό δημοσιονομικά ουδέτερο.
- Αναστολή για τρία χρόνια, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων. Σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων θα εφαρμόζεται πλέον φόρος μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της υψηλότερης τιμής μεταξύ της αντικειμενικής και της αναγραφόμενης στο σχετικό συμβόλαιο.
- Αναστολή για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο φόρος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, λόγω δυσκολιών στον τρόπο υπολογισμού του. Έπειτα από συνεχείς αναστολές στον χρόνο εφαρμογής του, που λήγουν στο τέλος του έτους, πρόκειται να δοθεί νέα αναστολή για επιπλέον τρία χρόνια, δηλαδή έως το τέλος του 2022. Να σημειωθεί ότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης ενός ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου