Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Γιώργος Κουτρουμάνης Οι ρυθμίσεις οφειλών και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν

Οι ρυθμίσεις οφειλών και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν


Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο. Ειδικά σε ότι αφορά σε χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα,  σε σχέση με τον  αριθμό των  αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά.


Με δεδομένο ότι οι οφειλέτες ξεπερνούν το 1.200.000 και το σύνολο των οφειλών φθάνει τα 36 δις ευρώ , δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό το αποτέλεσμα με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου , όταν οι αιτήσεις ήταν 137.000 περίπου και τα ρυθμιζόμενα αντίστοιχα ποσά, κάτι λιγότερο από 2 δις ευρώ.

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στα θετικά χαρακτηριστικά αυτής της ρύθμισης και στο γεγονός ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Η δυνατότητα μείωσης ακόμη και των ασφαλιστικών εισφορών , μέσα από τον επανυπολογισμό τους για την περίοδο από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2016 , σε συνδυασμό με τη μείωση των προσαυξήσεων μέχρι 85% , μειώνει σημαντικά την οφειλή και καθιστά ιδιαίτερα συμφέρουσα την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Γιατί όμως δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από τους οφειλέτες;

Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξουν και αυτή τη φορά , δυστυχώς , οι ασυνεπείς και αδιάφοροι σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν πολλοί επίσης που αδυνατούν να πληρώσουν , ακόμη και με αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις .

Υπάρχουν όμως και εδώ είναι το μεγάλο θέμα , πολλές χιλιάδες οφειλέτες που θέλουν και προσπαθούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και δεν μπορούν .

Και δεν μπορούν γιατί δεν έχει προσδιοριστεί η οφειλή από τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία. Μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται με την μη εμφάνιση της οφειλής για τους μηχανικούς , τους γιατρούς και τους δικηγόρους , αφού δεν έχει προσδιοριστεί η οφειλή τους και δεν μπορεί να καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Μικρότερα αλλά υπαρκτά και εκεί προβλήματα υπάρχουν και για τους οφειλέτες στον πρώην ΟΑΕΕ , εμπόρους , βιοτέχνες, επιτηδευματίες κ.λ.π.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σε γνώση των παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναμένεται η ψήφιση νέας διάταξης με την οποία επιχειρείται να υπάρξει λύση και να διευκολυνθεί η ένταξη στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπαγωγής παρατείνεται μέχρι 31/12/2019.

Ωστόσο , για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, δεν αρκεί η ανωτέρω βελτίωση που είναι βεβαίως αναγκαία. Επιβάλλεται να υπάρξει πρόβλεψη και για το χρόνο υποβολής των αιτήσεων για τις οποίες υπάρχει καταληκτική ημερομηνία η 30η /9/2019.

Σήμερα με βάση τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας , δεν καταχωρείται η αίτηση , εφόσον δεν έχει προσδιοριστεί η οφειλή και επομένως μπορεί να μείνουν εκτός ρύθμισης , εκατοντάδες ίσως χιλιάδες οφειλέτες.

Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να υπάρξει με δύο τρόπους .

Με παράταση της προθεσμίας , πέρα από τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή της αίτησης ή

Με διασφάλιση της δυνατότητας αποδοχής της αίτησης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου , ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται η οφειλή , ώστε να είναι δυνατή η υπαγωγή μετά την εκκαθάριση η οποία βεβαίως είναι υπόθεση και υποχρέωση των Ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση λόγω των γνωστών αδυναμιών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.


Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου