Σελίδες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τι «κρύβουν» οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα εργασιακά – η «μαύρη τρύπα» και οι… ριγμένοι συνταξιούχοι

«Μαύρη τρύπα» ύψους 2,6 δισ. ευρώ πρόκειται να δημιουργηθεί στο Ασφαλιστικό Σύστημα, από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από το 20% στο 15%, έστω και σταδιακά έως το 2023, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βέβαια, το γεγονός ότι θα είναι «περίπου μία μονάδα» σε πρώτη φάση, από την 1η Ιουλίου 2020 και μετά, περιορίζει το άνοιγμα στα 200 εκατ. ευρώ. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν αυτή την εξέλιξη και εκτιμούν ότι το πρόβλημα που δημιουργείται θα ξεπεραστεί από την αύξηση της απασχόλησης, που αντίστοιχα θα φέρει και αύξηση στα έσοδα. Όμως το στοιχείο αυτό μένει να αποδειχθεί πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και σίγουρα δεν ικανοποιεί τους δανειστές που πάντα ψάχνουν για πιο «απτές αποδείξεις» ομαλής λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές εντός του μήνα θα βρεθούν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας…
Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημανθεί ότι η μείωση των εισφορών, αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, Δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ούτε τους αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να δεσμευτεί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί η βάση εισοδήματος, για την καταβολή των εισφορών τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ευνοηθούν τα πιο υψηλά εισοδήματα, που τώρα έχουν ως βάση τα 78.000 ευρώ, δηλαδή το 10απλάσιο του κατώτατου μισθού σε ετήσιο μέγεθος. Πάντως, ακόμα και έτσι, το «καλάθι» της νέας κυβέρνησης στη ΔΕΘ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν μάλλον άδειο…
Προβληματισμό δημιούργησαν όμως και οι δηλώσεις Μητσοτάκη, σχετικά με τους συνταξιούχους. Η τοποθέτηση για την 13η σύνταξη, την οποία χαρακτήρισε «επίδομα», μετέφερε την καταβολή για οκτώ μήνες αργότερα από τον προγραμματισμό που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η 13η σύνταξη καταβλήθηκε τον περασμένο Μάιο και η πρώην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είχε θεσμοθετήσει ώστε η συγκεκριμένη παροχή να έχει μόνιμο χαρακτήρα και να καταβάλλεται κάθε άνοιξη, σε ετήσια βάση. Τώρα, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι η 13η σύνταξη, ή το επίδομα όπως είπε χαρακτηριστικά, θα καταβληθεί στο τέλος του 2020, δηλαδή έως οκτώ μήνες αργότερα από το προγραμματισμένο…
Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είναι οι εξής:
- Εφαρμογή της ρήτρας εξαίρεσης για τις κλαδικές συμβάσεις, για τις επιχειρήσεις εκείνες που βρίσκονται κοντά στο «λουκέτο». Πρόκειται για μια διάταξη που επαναφέρει «από το παράθυρο» την πρωτοκαθεδρία των επιχειρησιακών συμβάσεων και είχε αποκαλυφθεί από το fmvoice.gr.
-  Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, στο πλαίσιο των όσων ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ουσιαστικά, μπαίνει τέλος στην δημιουργία Ομοσπονδιών «μαϊμού», οι οποίες επηρεάζουν τις αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.
- Αυξάνονται εισφορές κατά 10% στη μερική απασχόληση. Η διάταξη εστιάζεται στις υπερωρίες που παρατηρούνται σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενων με ευέλικτους όρους εργασίας και στοχεύει στην αποτροπή τους.
- Δημιουργία Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα αποφεύγουν τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και θα έχουν μια σειρά από προνόμια (πχ ευνοϊκή μεταχείριση σε τυχόν έργα που θα προκηρύσσει το Δημόσιο). Οι επιχειρήσεις που θα μπαίνουν σε αυτό το μητρώο θα είναι εκείνες που τηρούν την εργατική νομοθεσία και στους ελέγχους που θα τους έχουν γίνει, δεν έχουν υποπέσει σε κάποια παράβαση.
-  Καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου.
- Χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται (2020). Για κάθε παιδί οριοθετείται υψηλότερο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ.
- Τα παιδικά καθίσματα, τα βρεφικά είδη και τα κράνη, μεταφέρονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).
- Χορηγείται μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για κάθε παιδί, ώστε να εντάσσεται σε παιδικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου