Σελίδες

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και καταλύματα- Έλεγχοι σε δηλωθέντα χαμηλά έσοδα τον Ιούνιο



Εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσα από τις διασταυρώσεις στοιχείων με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν για τον μήνα Ιούνιο. 
Σύμφωνα με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με τίτλο «Νέα έρευνα συμμόρφωσης κλάδων παροχής υπηρεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος – Δράσεις συμμόρφωσης», μόνο τον Ιούνιο του 2019, έπειτα από διασταυρώσεις που έγιναν σε τουριστικά καταλύματα – ξενοδοχεία από 20 μέχρι και 100 δωμάτια που τηρούν λογιστικά βιβλία με διπλογραφικό σύστημα (βιβλία Γ’ κατηγορίας), διαπιστώθηκε ότι 2 στις 10 επιχειρήσεις υπάγονται στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου και υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή καθώς δήλωσαν εισοδήματα από μηδέν  μέχρι 9.000 ευρώ, όταν τα έσοδά τους στη φουλ σεζόν ήταν πολλαπλάσια. 
Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις πολύ υψηλού και υψηλού κινδύνου:
 Κατάλυμα στη Σαντορίνη με 40 δωμάτια δήλωσε μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση (πολύ υψηλού κινδύνου)
 Κατάλυμα στο Ν. Κορινθίας με 80 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 5.000€ (πολύ υψηλού κινδύνου)
 Κατάλυμα στην Κέρκυρα με 65 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 1.000€ (υψηλού κινδύνου)
 Κατάλυμα στη Πάτμο με 25 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 500€ (υψηλού κινδύνου)
 Κατάλυμα στην Κεφαλονιά με 40 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 9.000€ (υψηλού κινδύνου)
 Κατάλυμα στη Μεσσηνία με 25 δωμάτια δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 4.500€ (υψηλού κινδύνου)
Οι διασταυρώσεις έγιναν για 770 τουριστικά καταλύματα. Οι 43 περιπτώσεις κατηγοριοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ ως πολύ υψηλού κινδύνου. Από αυτές οι 2 δεν υπέβαλαν δήλωση, οι 40 υπέβαλαν μηδενική δήλωση, ενώ σε μία υπόθεση η απόκλιση μεταξύ εκτιμώμενων και δηλωθέντων εσόδων υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. Άλλες 123 επιχειρήσεις κατατάχθηκαν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Με βάση τις διασταυρώσεις οι 94 από αυτές παρουσίασαν απόκλιση εκτιμώμενων και δηλωθέντων εσόδων για ποσό από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ενώ στις υπόλοιπες 29 η απόκλιση υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Ήδη διενεργούνται έλεγχοι, που θα ενταθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου