Σελίδες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Διπλός έλεγχος στις καταθέσεις (pdf)

Εκτός από την Εφορία ψάχνει αδήλωτο χρήμα στις τράπεζες και η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος - Η υπόθεση που εντόπισε

Εκτός από την Εφορία ψάχνει αδήλωτο χρήμα στις τράπεζες και η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος 

Διπλός είναι πλέον ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς αποδεικνύεται ότι εκτός από την Εφορία, αναζητεί αδήλωτο ή «μαύρο» χρήμα στις καταθέσεις και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Από μια απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι η αφετηρία ενδελεχούς φορολογικού ελέγχου σε ζευγάρι φορολογούμενων ήταν οι διαπιστώσεις της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με αφορμή κινήσεις που θεώρησε ύποπτες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Προφανώς η Αρχή έχει πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και παρατηρεί τις κινήσεις τους και αναλόγως παρεμβαίνει.
Στην προκειμένη περίπτωση, η Αρχή απέστειλε το 2017 έγγραφο στη ΔΟΥ Σπάρτης, με το οποίο ενημέρωνε την εφορία ότι από την έρευνα που έκανε, διαπίστωσε ότι η σύζυγος, «διακινεί μέσω τραπεζικού της λογαριασμού χρηματικά ποσά ασύμβατα με τη φορολογική της δήλωση, τα οποία φαίνεται ότι σχετίζονται με την εμπορική δραστηριότητα του συζύγου της.
Επίσης σημείωνε πως οι λογαριασμοί των συγκεκριμένων φορολογουμένων «φέρουν δεσμεύσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου».
Οι έλεγχοι αφορούσαν στα έτη 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016 και διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
  • Χρήση 2012: Προσαύξηση περιουσίας 24.878,08 ευρώ από πρωτογενείς καταθέσεις και καταλογίστηκαν φόροι πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 17.435,78 ευρώ. 
  • Χρήση 2013: Προσαύξηση περιουσίας 22.818,28 ευρώ από πρωτογενείς καταθέσεις και καταλογίστηκαν φόροι πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 14.966,90 ευρώ.
  • Χρήση 2014: Προσαύξηση περιουσίας ύψους 62.963,78 ευρώ από πρωτογενείς καταθέσεις και καταλογίστηκαν φόροι πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 33.287,89 ευρώ.
  • Χρήση 2015: Προσαύξηση περιουσίας 109.434,47 ευρώ από πρωτογενείς καταθέσεις και 23.292,06 ευρώ, από αγροτική δραστηριότητα, μετά την απόρριψη εξόδων και την πρόσθεση λογιστικών διαφορών. Καταλογίστηκαν φόροι πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 65.791,56 ευρώ.
  • Χρήση 2016: Προσαύξηση περιουσίας 216.602,65 ευρώ από πρωτογενείς καταθέσεις και 38.462,03 ευρώ από αγροτική δραστηριότητα μετά την απόρριψη εξόδων και την πρόσθεση λογιστικών διαφορών. Καταλογίστηκαν φόροι πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 136.771,76 ευρώ.
Οι ελεγχόμενοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν λίγο τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν με τον φορολογικό έλεγχο. Ολόκληρη η απόφαση της ΔΕΔ δημοσιεύεται στο συνημμένο PDF.

Και η εφορία στο κυνήγι

Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, είναι σαφές ότι οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μπει στο «μάτι» όλων των ελεγκτικών αρχών.
Πλέον για κάθε φορολογική υπόθεση ελέγχονται υποχρεωτικά όλες οι καταθέσεις και γενικά οι χρηματοοικονομικές επενδύσεις του ελεγχόμενου.
Ταυτόχρονα, η έναρξη του φορολογικού ελέγχου μπορεί να έχει ως αφετηρία την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, όταν δεν συνάδουν, με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Οι έλεγχοι στις καταθέσεις γίνονται μέσω του «Ειδικού Λογισμικού Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο λειτουργεί από  02/05/2017  και αντλεί στοιχεία από τις εγχώριες τράπεζες, τα οποία αφορούν στο σύνολο των χρηματοοικονομικών προϊόντων (καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ.), καθώς και των διενεργηθέντων σε αυτά αναλυτικών κινήσεων.
Όλη η διαδικασία αυτή και η επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) γίνεται αυτόματα, με την εκτίμηση πρωτογενών καταθέσεων, μέσω της χρήσης μηχανογραφικών ελεγκτικών εντολών, για κάθε φορολογικό έτος και προκύπτει το άθροισμα του συνόλου των δηλωθέντων πραγματικών εισοδημάτων/εσόδων (φορολογητέων, αυτοτελώς φορολογημένων και αφορολόγητων) στα υπό έρευνα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου