Σελίδες

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ Τι αλλάζει στην έκπτωση της δαπάνης κίνησης για τα εταιρικά αυτοκίνητα Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης




ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ

Τι αλλάζει στην έκπτωση της δαπάνης κίνησης για τα εταιρικά αυτοκίνητα

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Ένα σημαντικό έγγραφο εκδόθηκε από ην διοίκηση αυτές της ημέρες. Αφορά την έκπτωση της δαπάνης κίνησης για τα οχήματα των επιχειρήσεων και των εταιριών.

Μικρό ιστορικό.

Μετα την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ - Ν.4308/2014),η διοίκηση με την ΠΟΛ. 1003/31.12.2014, «κράτησε» την παλιά θέση της σχετικά με την έκδοση παραστατικού για την έκπτωση της δαπάνης κίνησης (καυσίμων), από τα μικτά έσοδα των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 9 «Περιεχόμενο τιμολογίου», αναφερόταν ότι:

«9.1.2 Εξαιρετικά, στα στοιχεία που εκδίδουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων για χονδρικές πωλήσεις βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και υγραερίου αξίας μέχρι τριακόσια (300) ευρώ δύναται να αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του μέσου μεταφοράς, αντί των στοιχείων της παραγράφου (δ) και (ε) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου(σ.σ. τιμολόγιο). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συσχέτιση του εκδιδόμενου παραστατικού με την αγοράζουσα οντότητα και τα απαιτούμενα στοιχεία του τιμολογίου. Ο αριθμός κυκλοφορίας δύναται να αναγράφεται χειρόγραφα με υπογραφή και σφραγίδα του εκδότη, εάν δεν εκτυπώνεται από το μηχανισμό έκδοσης παραστατικών πώλησης.»

Η γενική θέση των ΕΛΠ

Σύμφωνα με το άρθρο 10 «Απλοποιημένο τιμολόγιο και Συγκεντρωτικό τιμολόγιο» στην παράγραφος 1, αναφέρει:

«10.1.1 Η παράγραφος αυτή επιτρέπει την έκδοση απλοποιημένου τιμολογίου όταν το ποσό του τιμολογίου δεν υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ, ή στην περίπτωση που το τιμολόγιο αυτό τροποποιεί και αναφέρεται ειδικά και αναμφισβήτητα σε ένα αρχικά εκδομένο τιμολόγιο.»

Ακόμη στο ίδιο άρθρο και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 αναφέρεται:

«10.2.2 Επέχουν θέση απλοποιημένου τιμολογίου και στοιχεία λιανικής πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, που καλύπτουν επαγγελματικές συναλλαγές και μέχρι του ορίου των εκατό (100) ευρώ, εφόσον εκδίδονται για την αγορά μη εμπορεύσιμων (για τον αγοραστή) αγαθών (αναλώσιμων) ή για τη λήψη, ομοίως, υπηρεσιών.

Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στην διευκόλυνση των συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να ισοδυναμεί με υποκατάσταση του τιμολογίου πώλησης από τις αποδείξεις λιανικής. Δηλαδή, δεν δικαιολογείται γενικευμένη χρήση αποδείξεων λιανικής.

Στις περιπτώσεις αυτές, η τεκμηρίωση της σχετικής δαπάνης από τον αγοραστή των αγαθών ή τον λήπτη των υπηρεσιών δύναται να επιτυγχάνεται με την αναγραφή του είδους των αγαθών και των υπηρεσιών επί των στοιχείων λιανικής πώλησης κατά γενική περιγραφή ή και από την περιγραφή της δραστηριότητας– επαγγέλματος του εκδότη στα στοιχεία αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η τεκμηρίωση είναι θέμα πραγματικών περιστατικών.

Δηλαδή σε μια επιχείρηση μπορούμε να αγοράσουμε γραφική ύλη με Απόδειξη Λιανικής Πώλησης (ΑΛΠ), αν αυτή είναι μέχρι 100 ευρώ. Το ίδιο δεν μπορεί αν συμβεί αν η επιχείρηση αυτή είναι βιβλιοχαρτοπωλείο και τα αγαθά αυτά είναι εμπορεύσιμα. Τότε αυτά τα αγαθά πρέπει να αγοραστούν με Τιμολόγιο.»

Οι αλλαγές στα καύσιμα

Με το έγγραφο ΔΕΛ Ζ 1126959 ΕΞ 2019 (17 Σεπτεμβρίου 2019) η διοίκηση διευκρινίζει ότι για την αγορά καυσίμων με Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών (ΑΛΠ), δεν ισχύει πλέον η εξαίρεση των 300 ευρώ , αλλά ο γενικός κανόνας των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, δηλαδή τα 100 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση ελέγχων του υπουργείου οικονομικών απαντώντας σε επιστολή της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (Ο.Β.Ε.) , διευκρινίζει ότι:

«Θέμα: Έκδοση παραστατικών για πωλήσεις καυσίμων από οντότητες- εκμεταλλευτές πρατηρίων καυσίμων και από πωλητές πετρελαίου θέρμανσης προς άλλες οντότητες.
Απαντώντας στην ως άνω επιστολή σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Για τις διενεργούμενες χονδρικές πωλήσεις καυσίμων του άρθρου 1 της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ.1195/2018, από οντότητες- εκμεταλλευτές πρατηρίων καυσίμων, καθώς και από πωλητές πετρελαίου θέρμανσης προς άλλες οντότητες, εφόσον τα καύσιμα αυτά θεωρούνται μη εμπορεύσιμα για τον αγοραστή και η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 100€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., ανά συναλλαγή, παρέχεται η δυνατότητα να εκδίδεται απλοποιημένο τιμολόγιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 10 του ν. 4308/2014.

Όπως διευκρινίζεται δε με την παράγραφο 10.2.2 της εγκυκλίου ΠΟΛ.1003/2014, επέχουν θέση απλοποιημένου τιμολογίου και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών.»

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Από την 16η Σεπτεμβρίου 2019 μπήκε σε εφαρμογή η πλατφόρμα καταχώρησης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων υποχρεούνται να καταχωρούν ηλεκτρονικά στοιχεία σχετιζόμενων φυσικών προσώπων (μέλη ΔΣ, εντεταλμένους συμβούλους, διευθυντές, εταίρους, μετόχους κλπ.) όλα τα νομικά πρόσωπα και οντότητες που έχουν έδρα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η καταχώριση θα πρέπει να πραγματοποιείται από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου στο Taxisnet εντός 60 ημερών από την σύσταση του.

Για τα νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη συσταθεί, η καταχώριση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά ανάλογα με τον νομικό τύπο τους.

•             από 16/9/2019 έως 14/10/2019 για δικηγορικές και ναυτικές εταιρείες,

•             από 30/9/2019 έως 1/11/2019 για ΙΚΕ και υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών και

•             από 14/10/2019 έως 29/11/2019 για Ανώνυμες Εταιρείες, Ε.Π.Ε., Ο.Ε. κλπ.,
πάντα με ευθύνη του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους στο Taxisnet.

Απεριόριστη πρόσβαση

Πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση στο εν λόγω Μητρώο θα έχουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ενώ πρόσβαση για την άντληση πληροφοριών θα έχουν και τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, με πληρωμή ετήσιου τέλους 100 ευρώ ή παράβολου 20 ευρώ για 10 αναζητήσεις, αντίστοιχα.

Η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση καταχώρισης θα συνεπάγεται την απαγόρευση λήψης φορολογικής ενημερότητας, καθώς και πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου  2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου