Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Παράθυρο Μοσκοβισί για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2020

Παράθυρο Μοσκοβισί για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2020

«Δεν γίνεται να υπάρχουν εσαεί αυτά τα πλεονάσματα»
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 11:39
 
UPD:11:41
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
Στην Αθήνα ο απερχόμενος Επίτροπος: «Δεν γίνεται να υπάρχουν εσαεί αυτά τα πλεονάσματα»
A- A A+
Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr 
To περιθώριο για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2020 άφησε εμμέσως πλην σαφώς ο Επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την 14η και τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, υπ' αυτήν την ιδιότητα.
Ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο, σημείωσε πως προκειμένου να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος (3,5% του ΑΕΠ) και το 2020 -κάτι που όπως είπε η Ελλάδα είναι βέβαιο πως θα σεβαστεί- και συγχρόνως η χώρα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.
«Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις και δεν θέλω να προδικάσω τα πράγματα, όμως και εγώ προσωπικά και η Επιτροπή εκτιμά πως δεν γίνεται να υπάρχουν εσαεί αυτά τα πλεονάσματα».
Δεν πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, επομένως μπορεί να λάβει μόνη της τις σχετικές αποφάσεις, είπε ο κ. Μοσκοβισί, όταν ερωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων το οποίο θα είναι σε θέση να απορροφήσει την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (η Ευρωζώνη έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ANFAs και SMPs δεν μπορούν να προσμετρηθούν στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις). Τις αποφάσεις για τις επενδύσεις και το είδος τους θα τις λάβει μόνη της η χώρα, επεσήμανε ο Επίτροπος.
Ερωτώμενος για τον προϋπολογισμό του 2020 και για το δημοσιονομικό κενό, αρνήθηκε να μιλήσει για «νούμερα τα οποία αλλάζουν», ωστόσο δήλωσε πως η Επιτροπή εργάζεται στενά με την Ελλάδα για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός.
Δήλωσε επίσης πως η Κομισιόν δεν βρίσκεται κατ' ανάγκη στην ίδια πλευρά με αυτήν του ΔΝΤ, το οποίο έφερε πρόσφατα εκ νέου αντιρρήσεις στην πολιτική για τις συντάξεις («13η σύνταξη» και διατήρηση της προσωπικής διαφοράς).
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Επίτροπος σημείωσε πως η Κομισιόν είναι στο πλευρό της χώρας μας και πως τα κράτη που σηκώνουν ένα τέτοιο βάρος  δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Ο ίδιος συνάντησε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αναμένονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο κ. Μοσκοβισί ήταν ο Επίτροπος που σήκωσε το βάρος ενός μεγάλου μέρους των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και πολλές φορές θεωρείται ότι βοήθησε να ξεπεραστούν μεγάλες δυσκολίες και να ολοκληρωθούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου