Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Εργάνη Σεπτέμβριος: 2.651 νέες θέσεις εργασίας – «Kαλπάζει» η μερική απασχόληση

Στις 2.651 ανήλθαν οι νέες θέσεις εργασίας που καταγράφηκαν από το σύστημα Εργάνη, τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έχουν μειωθεί κατά 3.905 οι νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται αξιοσημείωτη σταθερότητα, αφού φέτος έχουν προκύψει 287.537 νέες θέσεις εργασίας, μόλις κατά 832 λιγότερες σε σχέση με πέρσι.
Το στοιχείο όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι για άλλον ένα μήνα «καλπάζουν» οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο σχεδόν έξι στις δέκα νέες προσλήψεις, έγιναν με όρους μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, το 47,15% των νέων προσλήψεων (145.269) αφορούσαν θέσεις μερικής απασχόλησης. Άλλες 34.236 προσλήψεις (11,11%) αναφέρονται σε θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το 58,26% των νέων προσλήψεων είναι ευέλικτες, γεγονός βέβαια που αποτυπώνεται και στους πολύ χαμηλούς μισθούς που δίνονται από τις επιχειρήσεις. Έτσι, απομένει μόνο ένα 41,74% των νέων προσλήψεων (128.616 θέσεις) που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και είναι με όρους πλήρους απασχόλησης… Όλα αυτά σε μια περίοδο που η εποχική απασχόληση, ελέω τουρισμού, που θα μπορούσε να συντηρήσει τις ευέλικτες μορφές εργασίας, βαίνει προς τη λήξη της, μιας και το καλοκαίρι είναι πια παρελθόν...
Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος Εργάνη φαίνεται ότι οι γυναίκες δημιούργησαν 20.848 νέες θέσεις εργασίας, ενώ για τους άνδρες χάθηκαν 18.197 θέσεις.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στους νέους (15-24 ετών) χάθηκαν 28.549 θέσεις εργασίας, ενώ στις ηλικίες 30 – 44 ετών δημιουργήθηκαν 23.467 θέσεις.
Ανά δραστηριότητα, την πρώτη θέση και με διαφορά (65.267) στις νέες θέσεις εργασίας, καταγράφει ο τομέας της εκπαίδευσης. Έτσι εξηγείται γιατί διαπιστώθηκε ανάλογα πολύ μεγάλο θετικό πρόσημο στις γυναίκες και στις ηλικίες 30 – 44 ετών. Ακολουθούν από απόσταση οι δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος (3.226 νέες θέσεις εργασίας), αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (2.577 νέες θέσεις εργασίας).
Στον αντίποδα, οι περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας προέκυψαν από δραστηριότητες που εστιάζονται στον τομέα του τουρισμού. Σε αυτή την κατηγορία την πρωτιά των χαμένων θέσεων εργασίας για το μήνα Σεπτέμβριο, κατέχουν οι υπηρεσίες εστίασης (40.319 χαμένες θέσεις εργασίας) και ακολουθούν τα καταλύματα (24.411 χαμένες θέσεις εργασίας), όπως και το λιανικό εμπόριο (5.437 χαμένες θέσεις εργασίας).
Ανά ειδικότητα, την πρώτη θέση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καταλαμβάνουν το διδακτικό προσωπικό (καθηγητές, δάσκαλοι, 51.904 νέες θέσεις εργασίας) και έπονται οι βρεφοκόποι, οι παιδοκόμοι και οι νηπιαγωγοί (6.154 νέες θέσεις εργασίας) και οι υπάλληλοι γραφείου (5.652 νέες θέσεις εργασίας).
Ανά περιφέρεια διαπιστώνεται ότι τον Σεπτέμβριο οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Αττική (45.539), ενώ χάθηκαν στο Νότιο Αιγαίο (17.707) και στα Ιόνια νησιά (8.418).
Με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» το θετικό πρόσημο που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο απασχόλησης. Πρόσθεσε δε ότι «το θετικό ισοζύγιο επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις από το ναυάγιο της ‘Thomas Cook’ στα μέσα του μήνα, αντανακλώντας το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση.
Εντούτοις, το βελτιωμένο μερίδιο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (41,74% έναντι 40,89%), παραμένει χαμηλό ακολουθώντας τη γενική τάση που επικράτησε από το 2015 και μετά.»
Επανέλαβε δε ότι «κυρίαρχος και αμετακίνητος στόχος της πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του μεριδίου των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων εργασίας, αλλά και η έμφαση στην τόνωση του ποσοστού της πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της μισθωτής εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου