Σελίδες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε το 6th Athens Law Forum on Taxation

Ολοκληρώθηκε το 6th Athens Law Forum on Taxation




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε το 6th ATHENS LAW FORUM ON TAXATION


• Απλουστευτική η άποψη ότι με την μείωση των φόρων και μόνο θα έρθει η ανάπτυξη
• H φορολογική πολιτική πρέπει να αποκτήσει και αναπτυξιακό χαρακτήρα
• Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η κεντρική έννοια για το αύριο της φορολογικής διοίκησης
• Η υπερφορολόγηση είναι το καύσιμο της παραοικονομίας
• Μέχρι τέλος του χρόνου ηλεκτρονική η έκδοση για τον φόρο της μεταβίβασης ακίνητων


Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2019.

Ολοκληρώθηκε το 6th ATHENS LAW FORUM ON TAXATION, που διοργανώθηκε από την Palladian στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Το συνέδριο συντόνισε ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος και δικηγόρος.

Ο κ. Γρηγόρης Πελεκάνος, Συντονιστής της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών – Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Senior Partner – «Μπάλλας, Πελεκάνος και Συνεργάτες, Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρεία», στον χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι «απλουστευτική η άποψη ότι με την μείωση των φόρων και μόνο θα έρθει η ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι μια πολύπλοκη χώρα, χαρακτηρίζεται από κλειστές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, από ένα ακριβό δημόσιο και έχει στις πλάτες της  δημοσιονομικούς περιορισμούς που λέγονται πλεονάσματα, τα οποία δυστυχώς προς το παρόν δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά και έχει και κοινωνικές ιδιαιτερότητες». Πρόσθεσε δε ότι «στόχος της φορολογικής πολιτικής πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Δράσεις που θα στοχεύουν στην άνοδο της Ελλάδας σε αυτό που ονομάζεται διεθνής καταμερισμός εργασίας που θα ενισχύσουν την παραγωγική δομή, την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, θα βελτιώσουν το ισοζύγιο πληρωμών, γιατί όλα τα δεινά προέρχονται από τα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «η φορολογική πολιτική πρέπει να αποκτήσει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε έναν ακραία εισπρακτικό και σε πολλές περιπτώσεις έναν αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό. Η φορολογική πολιτική όμως πρέπει να έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Κάτι που επιτυγχάνεται με την μείωση των φόρων, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό πλαίσιο. Με κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας που δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρειάζεται έναν αναπτυξιακό νόμο, όπως αυτός που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες, ο οποίος θα αποτελεί τομή γιατί θα βάζει τέλος στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εδώ και χρόνια θέτουν εμπόδια σε κάθε επενδυτικό σχέδιο της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης να υπάρξει ένα ευέλικτο μοντέλο αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου. Αλλά και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν». Σημείωσε επίσης ότι «τον Ιούλιο καταγράφηκε επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των οφειλών, οι οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 274 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 αυξάνονταν κατά 906 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση και το 2018 σε 762 εκατ. ευρώ». Πρόσθεσε δε, ότι «μαζί με την ενίσχυση του προσωπικού και τις νέες ηλεκτρονικές υποδομές περνάμε σε μια άλλη εποχή. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ότι έχει άμεση σχέση με τον πολίτη, να μειώσουμε την συχνότητα αλλά και την αναγκαιότητα της παρουσίας των φορολογουμένων στις εφορίες. Το ζητούμενο είναι να αναβαθμίσουμε θεαματικά τον  δείκτη εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποδοτικότητας των φορολογικών υπηρεσιών. Το κράτος πρέπει να εμπιστευτεί τους πολίτες, αλλά και οι πολίτες πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να εμπιστεύονται το κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του, για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες. Θα γίνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών, όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης κληρονομιών και γονικών παροχών ακίνητων. Κλείνοντας, σημείωσε: «Η χώρα πλέον κοιτάζει μπροστά, έχει μια κυβέρνηση με πλήρη αντίληψη των δυνατοτήτων της χώρας και των προκλήσεων του μέλλοντος και κυρίως ενστερνίζεται απόλυτα την άποψη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή στόχευση».

Ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στον χαιρετισμό του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η κεντρική έννοια για το αύριο της φορολογικής διοίκησης και είναι μεταρρυθμίσεις που τις χρειάζεται όλη η χώρα. Είναι θετικό πρόσημο αξιοπιστίας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αυτών θα μας εντάξει σε μια πορεία πολύ λίγων κρατών, τα οποία έχουν να προσφέρουν ένα πλήρες ηλεκτρονικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες, τις παρατηρήσεις της αγοράς και ο σχεδιασμός θα λάβει υπόψη όλες αυτές τις παρατηρήσεις, γιατί στόχος μας δεν είναι να κάνουμε κάτι βιαστικό, αλλά κάτι μόνιμο και αποτελεσματικό, το οποίο να δουλεύει για όλους και να εξυπηρετήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την ΑΑΔΕ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να έχουμε ηλεκτρονικά την έκδοση για το φόρο της μεταβίβασης ακίνητων. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά, ότι «είναι πολύ σημαντικό μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να υπάρξει και μια αλλαγή νοοτροπίας στον μηχανισμό μας. Παρακολουθώ κάποια πρώτα στοιχεία της πορείας των δικαστικών υποθέσεων σε βεβαιώσεις της περιόδου 2014-16 και με έχει θορυβήσει το γεγονός ότι από τις βεβαιώσεις προστίμων της περιόδου εκείνης τουλάχιστον το 33% έχει ήδη ακυρωθεί στα δικαστήρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΦΟΜΕΠ. Το νούμερο θα αυξηθεί γατί και άλλες υποθέσεις εκκρεμούν». Κλείνοντας, στάθηκε στην  έμφαση που δίνει η ΑΑΔΕ στην κεντρικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα και στην ενοποίηση χαρτοφυλακίου και δυνάμεων, ώστε πρώτα και πάντα να δίνει έμφαση στις μεγάλες οφειλές.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής Τμήματος Φορολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ΕΥ Ελλάδος,  αναφέρθηκε σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας που εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και φορολογουμένων, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατέθεσε επίσης μια σειρά προτάσεων της ΕΥ ενόψει της αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου που πρέπει να γίνει «με γνώμονα τον συνεπή φορολογούμενο».

Ο κ. Ιωάννης Σταυρόπουλος, Partner της δικηγορικής εταιρείας Σταυρόπουλος & Συνεργάτες παρουσίασε κατά την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου τον ρόλο της Διαιτησίας στην φορολογική ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Αφού αναφέρθηκε στην εξέλιξη εκκρεμών υποθέσεων στη διοικητική δικαιοσύνη, ανέλυσε τις διεθνείς και εσωτερικές διαφορές διαιτησίας και καταλήγοντας στην παρουσίαση του τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη φορολογικής συνείδησης.

Στη συνέχεια, στην ίδια θεματική ενότητα, ο κ. Πέτρος Πανταζόπουλος, Partner της δικηγορικής εταιρείας  Fortsakis, Diakopoulos, Mylonogiannis & Associates, παρουσίασε τον θεσμό των  Special Tax Zones θέτοντας το ερώτημα αν μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο άσκησης φορολογικής πολιτικής στην εποχή της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας.

Η δεύτερη θεματική ενότητα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στη σχέση της φορολογίας με την τεχνολογία. «Η τεχνολογία θα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της φορολογίας» σημείωσε ο κ. Ιωάννης Γουλιάς, Partner στο τμήμα των  Φορολογικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέροντας το παράδειγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς πρακτικές. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε στοιχεία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προκύπτουν από μελέτη της ΕΥ και προβληματισμούς αλλά και προτάσεις για την επικείμενη διαβίβαση δεδομένων από τις επιχειρήσεις προς τη Φορολογική Διοίκηση στην Ελλάδα

Ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης, Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στην ασφάλεια δικαίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να συνταχθεί με τρόπο σαφή και κατανοητό, λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις περί Συνταγματικότητας των Δικαστηρίων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αδράνεια της νομοθετικής εξουσίας και στις ποινικές διατάξεις που σχετίζονται με φορολογικά αδικήματα.

Ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης, Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων της εταιρείας Παπαστράτος, στην παρουσίαση του με τίτλο «Υπερφορολόγηση: Το καύσιμο της Παραοικονομίας», αναφέρθηκε στα έσοδα που έχασαν τα κρατικά ταμεία από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα προτείνοντας ένα σχέδιο δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει την ενημέρωση, την καταστολή της παραοικονομίας και θέτοντας την φορολογική σταθερότητα ως μονόδρομο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της νόμιμης αγοράς και της προστασίας των δημοσίων εσόδων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των χορηγών εταιρειών ΕΥ, Praxia bank, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ (Εταιρεία της Philip Morris International), KLC, ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Scientific Partner του συνεδρίου ήταν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε. και Knowledge Partner η Altium Training.

Χορηγοί του συνεδρίου



Χορηγοί επικοινωνίας



Για περισσότερες πληροφορίες:

http://palladianconferences.gr/

κα Κωνσταντίνα Συλλέου, Conferences Executive, Palladian Communications Specialists
τηλ. (+30) 210 3392321-2, e-mail: conferences@palladian.gr

κ. Κωστή Στεφάνου, Media Relations Manager, Palladian Communications Specialists
τηλ. (+30) 210 3392321-2, e-mail: stefanou@palladian.gr

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου