Σελίδες

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Δημήτρης Μπούρλος Τι περιμένουμε (και τι όχι) από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις

Τι περιμένουμε (και τι όχι) από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις

Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα γι΄αυτά που περιμένουμε από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάποια σύγχυση για τα θέματα τα οποία αναμένουμε να επιλυθούν.
Εξ αρχής πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν περιμένουμε κάτι, σε αντίθεση με την γενική εντύπωση που υπάρχει, αναφορικά με τα «αναδρομικά» των συνταξιούχων, δηλαδή τις μνημονιακές περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Κι αυτό γιατί το θέμα της αντισυνταγματικότητος των περικοπών δύο νόμων (4051/2012 και 4093/2012) έχει κριθεί αμετάκλητα με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣΤΕ, που εξέτασαν το θέμα στα πλαίσια πιλοτικής δίκης. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές και κατά την ερμηνεία που κάνουμε, οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν τις περικοπές αυτές για την χρονική περίοδο Ιούνιος 2015 έως Δεκέμβριος του 2018 τουλάχιστον. Κατ΄ επέκταση είναι ανακριβές αυτό που ακούγεται ότι δηλαδή αναμένουμε κάτι σε σχέση με το θέμα αυτό.
Οι αποφάσεις που αναμένουμε σχετίζονται με διάφορες (όχι όλες) διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (νόμου 4387/2016) οι οποίες έχουν προσβληθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου από διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες ή ιδιώτες. Τα δε επιμέρους θέματα για τα οποία θα έχουμε δικαστική κρίση έχουν να κάνουν με την συνταγματικότητα των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών φορέων και την δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με τον προσδιορισμό και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων κλπ, τον υπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τον επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων κλπ. Ο τρόπος που θα αντιμετωπισθούν τα θέματα αυτά και οι κρίσεις που θα διατυπωθούν από το Συμβούλιο Επικρατείας, σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί, θα αποτελέσουν οδηγό για τις επικείμενες αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν πρόκειται συνολικά να αλλάξει, άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ούτε εφικτό ούτε σκόπιμο. Θα τροποποιηθούν κάποιες από τις διατάξεις του και γι΄ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι απόψεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε οι επερχόμενες νέες ρυθμίσεις να συμπορεύονται με την οριοθέτηση της συνταγματικότητας, όπως την προσδιορίζει το Συμβούλιο Επικρατείας.

Είναι γεγονός ότι η έκδοση των αποφάσεων αυτών έχει καθυστερήσει υπέρμετρα, απ΄ότι φαίνεται, όμως θα εκδοθούν εντός του Οκτωβρίου, πιθανόν το πρώτο δεκαπενθήμερο. Εν αναμονή λοιπόν των αποφάσεων αυτών.
Ο Δημήτρης Μπούρλος είναι δικηγόρος και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου