Σελίδες

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΕΒΕΠ Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο επίκεντρο της προσοχής

ΕΒΕΠ: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο επίκεντρο της προσοχής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Πειραιάς, 05 Νοεμβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΟΥ Ε.Β.Ε.Π.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες αφορούν στο σύνολο των φορολογούμενων και θα σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια εποχή σταδιακής αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, σημειώνει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, προσδοκά στη δημιουργία ενός φορολογικού πλαισίου με αναπτυξιακή προοπτική, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να «αναπνεύσουν» και ικανού να προσελκύσει νέες επενδύσεις από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας.
Ένα αναπτυξιακό, δίκαιο και με προσδιορισμένους ορίζοντες φορολογικό ήταν και παραμένει το μόνιμο και διαχρονικό αίτημα του παραγωγικού ιστού της χώρας, που πρέπει επιτέλους να ικανοποιηθεί.
Ένας μικρότερος φορολογαριασμός και λιγότερα βάρη για τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις, σημαίνει πάρα πολλά για τους περισσότερους, επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.
Οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των φορέων, όταν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή για να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα, είναι οι εξής:
1. Ηλεκτρονικές συναλλαγές ίσες με το 30% του εισοδήματος θα πρέπει να διενεργούν από το 2020, εκτός από τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, και οι ελεύθεροι επαγγελματίεςαυτοαπασχολούμενοι.
2. Πέναλτι φόρου 22% θα επιβάλλεται σε όσους δεν θα καταφέρουν να εμφανίσουν το απαιτούμενο ποσό των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο συντελεστής φόρου 22% θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων και εκδοθεισών e-αποδείξεων.
3. Το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και όχι μόνο για τα πρώτα 4 παιδιά.
4. Με τη νέα φορολογική κλίμακα όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 20%, ενώ άνω των 20.000 ευρώ μείωση του συντελεστή κατά 1 μονάδα. Όσο για τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες η ωφέλεια θα φτάνει έως το 41%.
5. Η νέα πάγια ρύθμιση θα προβλέπει 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια ενώ το επιτόκιο, που επιβαρύνει τη ρύθμιση, θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
6. Εντός του 2020 θα είναι έτοιμο το νέο πλέγμα μέτρων και κινήτρων με στόχο την αντικατάσταση του στόλου των παλαιών αυτοκινήτων με νέα ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
7. Αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα και κατάργηση της «ασφαλιστικής φορολογίας», όπως απαιτεί η απόφαση του ΣτΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα το 2018 βρισκόταν στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το ύψος των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, οι φόροι και εισφορές, που πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2018, αντιστοιχούσαν στο 41,5% του ΑΕΠ, ενώ για τις χώρες της ΕΕ το σχετικό ποσοστό ανήλθε στο 40,3%. Αντίστοιχα, το ποσοστό των φόρων στην παραγωγή, την αγορά και τις εισαγωγές, όπως ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.α., έφθασε στο 17,15 του ΑΕΠ και ήταν το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ μόνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από 8,3% του ΑΕΠ.
Είναι πάντως θετικό το μήνυμα που έρχεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αφού εγκαίρως πληρώνουν τους φόρους επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, δείχνοντας εντυπωσιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αναλυτικά το 2019, σημειώνεται από την ΑΑΔΕ ότι η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο οκτάμηνο του 2019 στο 91%.
Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών, με τις επιχειρήσεις να αποδεικνύονται πολύ συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού από τα 1,15 δις ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι σήμερα πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,05 δις ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε, επίσης, η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ, που διαμορφώθηκε στο 84%, με το ποσοστό αυτό να είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Από τα 8,6 δις ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε «στην ώρα του» 7,2 δις ευρώ.
Με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε τυποποιημένα τρόφιμα από 24% σε 13%, οι εισπράξεις του ΦΠΑ έχουν ενισχυθεί και κινούνται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, με τα έσοδα του ΦΠΑ να ανέρχονται στα 13,3 δις ευρώ έναντι στόχου 12,7 δις ευρώ.
Σε αντίθεση με τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στο 69%, καθώς, από τα 1,2 δις ευρώ, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 816 εκ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος έμεινε απλήρωτος. Η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, φόρου ακίνητης περιουσίας και ΦΠΑ, διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο του 2019 στο 82%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών.
Οι αριθμοί συνήθως μιλούν από μόνοι τους και η επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι τα μεσαία εισοδήματα από 16.000 έως 50.000 ευρώ ετησίως, αντιστοιχούν μόλις σε 1,34 εκ. φορολογούμενους, δηλαδή στο 15% του συνολικού αριθμού των φορολογουμένων. Αυτοί είναι που πληρώνουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβάλλουν 4,4 δις ευρώ ετησίως, ενώ η κατηγορία που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ είναι 1,2 εκ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με το νέο φορολογικό πλαίσιο, αναμένεται να έχουν όφελος, καθώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 22% στο 9%.
Το Ε.Β.Ε.Π. πιστεύει πως στην κυβέρνηση έχουν πρόθεση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να δώσουν «ανάσα» στη μεσαία τάξη, που συρρικνώθηκε από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδης, καταλήγει πως η αύξηση της συνέπειας βοηθά τη μείωση της φορολογίας και επιμένει πως, με κάποιο τρόπο, πρέπει να αναγνωριστεί από το ΥΠΟΙΚ, αυτό που άλλωστε επιβεβαιώνει και η ΑΑΔΕ, ότι όσοι πλήρωναν φόρους εντός κρίσης, είναι οι ίδιοι 7 στους 10 που εξακολουθούν και σήμερα να πληρώνουν εγκαίρως και με συνέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου