Σελίδες

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

EΝΦΙΑ 2020: Ποια θα βάλουν το χέρι στη τσέπη-ποιοι θα δουν μειώσεις

EΝΦΙΑ 2020: Ποια θα βάλουν το χέρι στη τσέπη-ποιοι θα δουν μειώσεις

Το 2020 θα φέρει ελαφρύνσεις στον φόρο κατοχής ακινήτων αλλά όχι σε όλους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
enfia-2020-poia-tha-baloun-to-xeri-sti-tsepi-poioi-tha-doun-meiwseis

Ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών της εφορίας, έχοντες ακίνητα σε ζώνες όπου το 2018 επήλθε αύξηση έστω και μικρή στην τιμή ζώνης, έχοντες «αγροτεμάχια στα χαρτιά» τα οποία όμως στην πραγματικότητα είναι παραθαλάσσιες αξιοποιήσιμες εκτάσεις αλλά και κατέχοντες εμπορικούς χώρους σε ξεχασμένες από την εφορία εμπορικές πιάτσες έχουν λόγο να ανησυχούν για το περιεχόμενο των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.
Το 2020 θα φέρει ελαφρύνσεις στον φόρο κατοχής ακινήτων αλλά όχι σε όλους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών –το οποίο έχει ήδη μπει σε φάση υλοποίησης- προβλέπει ότι από την εκ νέου αποτίμηση όλων των ακινήτων, ειδικά αυτών που έμεναν κάτω από το ραντάρ επί σειρά ετών θα προκύψει πρόσθετη «φορολογητέα ύλη». Αυτό σημαίνει ότι μονοκατοικίες σε ακριβές περιοχές οι οποίες σήμερα αποτιμώνται προς 50.000 ή 100.000 ευρώ μόνο και μόνο επειδή η ζώνη δεν είναι ενταγμένη στο αντικειμενικό σύστημα, θα φτάσουν να έχουν αυξημένη ακόμη και πάνω από 50% αποτίμηση. Αυτό σημαίνει πρόσθετο ΕΝΦΙΑ και πρόσθετο συμπληρωματικό φόρο. Όσο για τα χρήματα που μπορεί να αποκομίσει το Δημόσιο από αυτή τη διαδικασία –και τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 400 εκατ. ευρώ- θα «αναδιανημεθούν». Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα διατεθεί για να χρηματοδοτηθεί η πρόσθετη μείωση του βεβαιωμένου ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά. Αυτή η κίνηση χρειάζεται περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα φέρει μειώσεις στο 7-8% για τις μεγαλύτερες περιουσίες ή κοντά στο 10-12% για τις μικρότερες. Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων ο οποίος σήμερα βαραίνει όσους έχουν περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ ο καθένας.
Με αυτά τα δεδομένα, το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να προκαλέσει και δυσαρέσκειες σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αντίθεση με το τι συνέβη φέτος (σ.σ το 2019 είχαν όλοι μείωση, άλλοι μεγαλύτερη και άλλοι μικρότερη). Τα πολλά εκατομμύρια των ιδιοκτητών με μικρές περιουσίες σε περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για τις αναπροσαρμογές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε, μικρές ποσοστιαίες αυξήσεις στις τιμές ζώνης (ακόμη και της τάξεως του 10-15%) δεν προκαλούν αυτόματα και αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, οι έχοντες μικρή περιουσία, θα πληρώσουν ακόμη λιγότερα λόγω της επικείμενης θέσπισης της νέας μεσοσταθμικής μείωσης του φόρου κατοχής.
Τα ακίνητα των φυσικών προσώπων «αξίζουν» σήμερα περίπου 480 δις. ευρώ ενώ επιπλέον 120 δις. ευρώ έχουν τα ακίνητα των επιχειρήσεων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συνολική αξία, από τα 600 δις. ευρώ που είναι σήμερα, μπορεί να φτάσει και στα 700 δις. ευρώ αν γίνει η νέα δικαιότερη αποτίμηση. Αυτή ήταν η αποτίμηση και το 2014 πριν καταγραφούν στη συνέχεια οι οριζόντιες διοικητικές μειώσεις του 2016. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων –τα πέντε από τα 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες- έχουν ατομικές περιουσίες έως και 60.000 ευρώ έκαστος ενώ επιπλέον ένα εκατομμύριο έχουν περιουσίες από 60.000 έως 100.000 ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου