Σελίδες

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Οι εξαγγελίες Ολες οι φοροανάσες ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020

Οι εξαγγελίες

Ολες οι φοροανάσες ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020

Το δεύτερο κύμα φοροελαφρύνσεων θα έρθει για τα νοικοκυριά το 2021 με τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει σήμερα τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το 2023 η εισφορά θα αποτελεί παρελθόν για όλους τους φορολογουμένους.


Ολες οι φοροανάσες ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020 | tanea.gr

ύξηση των καθαρών αποδοχών τους θα δουν από τον πρώτο μήνα του 2020 πάνω από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγω της μείωσης του φόρου εισοδήματος, ενώ άλλη μία αύξηση θα διαπιστώσουν οι μισθωτοί τον Ιούλιο με τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ και η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ φέρνουν φοροανάσες στα νοικοκυριά που ξεκινούν από 177 ευρώ και φθάνουν τα 477 ευρώ για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και χωρίς παιδιά. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις φόρων για τους φορολογουμένους με παιδιά, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν μια πρώτη γεύση των φοροελαφρύνσεων τον Ιανουάριο του 2020. Θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που παρακρατείται στις μηνιαίες αποδοχές τους θα είναι μειωμένος, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Εισφορά αλληλεγγύης

Το δεύτερο κύμα φοροελαφρύνσεων θα έρθει για τα νοικοκυριά το 2021 με τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει σήμερα τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το 2023 η εισφορά θα αποτελεί παρελθόν για όλους τους φορολογουμένους.
Με τις αλλαγές που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος, που φθάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο, αλλά θα το διαπιστώσουν το 2021 με την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, ενώ οι περίπου 250.000 επιχειρήσεις θα είναι οι μεγάλες κερδισμένες του 2020 καθώς τα φετινά κέρδη τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% και ο φόρος στα μερίσματα θα προσγειωθεί στο 5% από 10%. Από το 2021 θα ξεκινήσει το ξήλωμα και του τέλους επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ και επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τις επιχειρήσεις.
Από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε ένα πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2020 που αφορά τους πάντες: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγορά ακινήτων, αγρότες. «Θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα για το 2020» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, για να προσθέσει ότι το 2019 η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, όπως είπε, η κυβέρνηση «επιστρέφει πίσω τα υπερπλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα πλεονάσματα τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούσε πολύ πάνω από τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί στους πιστωτές, πλήττοντας την οικονομία». «Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα αδίκως της πήραν» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαγγέλλοντας το σταδιακό ξήλωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος από το 2021. Και οι δύο φόροι θα αποτελούν παρελθόν το 2023.

Τι ζητάμε

Ο Πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε ότι η ανάγκη μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα έχει ήδη τεθεί ανεπίσημα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς αλλά χρειάζεται πρώτα «να χτίσουμε πολιτική αξιοπιστία παρουσιάζοντας μια νέα μακροοικονομική πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
- Το αίτημα της πρόωρης μερικής εξόφλησης του χρέους στο ΔΝΤ θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την Παρασκευή στο Eurogroup του Ελσίνκι. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ελληνικό κράτος, από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, θα εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για το ακριβό τμήμα της οφειλής της προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 5%.
- Η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAs και SMPs) εκ των πραγμάτων θα συνδεθεί με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και οι πιστωτές ήδη συναινούν στη χρήση τους σε επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Θέλουμε, δήλωσε, να αξιοποιήσουμε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε.
- Η ρύθμιση των 120 δόσεων αποτελεί τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία και στα Ταμεία.
- Μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν 1.500 προσλήψεις νέων αστυνομικών, 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και 2.000 νέων γενικών γιατρών Πρωτοβάθμιας Υγείας, εκ των οποίων οι πρώτοι 800 θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.
- Οι συντελεστές ΦΠΑ θα μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες έως και το 2023. Ο κανονικός συντελεστής θα μειωθεί από 24% σε 22% και ο χαμηλός από 13% σε 11%.
- Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε βάθος χρόνου.
- Αρχές του 2020 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ελληνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου