Σελίδες

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

ΠΙΤΣΙΛΗΣ: ΣΤΙΣ 160.000 ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΕ ΛΗΓΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ





Όλα όσα είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ για την ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος στη χώρα στο πλαίσιο του 11ου Thessaloniki Tax Forum.

Χρονιά σταθμός για την αναβάθμιση των φορολογικών υπηρεσιών της χώρας αναμένεται να είναι το 2020 σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Όπως σημείωσε σήμερα στο 11ο Thessaloniki Tax Forum με θέμα «Φορολογία και οικονομική ανάπτυξη με κλειδί την ψηφιακή ωριμότητα», η Αρχή ετοιμάζει μια σειρά από τροποποιήσεις έτσι ώστε από τη νέα χρονιά να ομαλοποιηθεί η φορολογική διαδικασία και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Παράλληλα ο κ.Πιτσιλής έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων.

«Μετράμε 43 και σήμερα και πέρα όσων πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου και μέχρι αυτό να γίνει νόμος του κράτους, έχουμε σε εξέλιξη πολλά και μεγάλα έργα, υπόβαθρο των οποίων είναι ο ψηφιακός ανασχηματισμός», σημείωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως γίνονται πολλά βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πιτσιλής, πάνω από τους στόχους έχουν κινηθεί οι επιστροφές, καθώς μέχρι σήμερα περίπου 3,93 δισ. ευρώ έχουν επιστραφεί σε επιχειρήσεις και πολίτες.

«Μάλιστα τροποποιήσαμε και καταστήσαμε ακόμη πιο αποτελεσματική τη σχετική κανονιστική νομοθεσία, ώστε να επισπευστεί ακόμα περισσότερο η επιστροφή στις συνεπείς επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται για αυτές να διεξαχθούν τρεις έλεγχοι πριν να επανενταχθούν στη χρυσή λίστα των εγκεκριμένων οικονομικών φορέων», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

Υπογραμμίζοντας πως το 2019 σημειώθηκε ανάκαμψη της οικονομίας και αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, τόνισε πως ήταν μια χρονιά που συνεχίστηκε η ηλεκτρονικοποίηση σειράς υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Όπως είπε, «φέτος ανοίξαμε εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, προχωρήσαμε στη διασύνδεση μητρώων της ΑΑΔΕ με την ΕΛΑΣ για τις αλλαγές ταυτοτήτων, προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων για βεβαιωμένα και μη ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ απο εκεί που το όριο ήταν 30 ευρώ, εγκαινιάσαμε την πλατφόρμα lotify για την ιχνηλασιμότητα αλκοολούχων ποτών και υποστηρίξαμε 2 δύσκολες τεχνικά ρυθμίσεις με βάση τις οποίες εντάχθηκαν στις 120 δόσεις 5,9 δισ. οφειλών».


Ο κ. Πιτσιλής εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του καθώς προσφάτως παρευρέθηκε στην ορκωμοσία της δεύτερης φουρνιάς αποφοίτων της φορολογικής και τελωνειακής Ακαδημίας, όπου πάνω από 500 έλαβαν 9μηνη εκπαίδευση πριν αναλάβουν υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως το 2020 αναμένεται να είναι χρονιά προσαρμογής αλλά και σημαντικών εξελίξεων στη φορολογία καθώς ανάμεσα στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η διασύνδεση των μητρώων της με αυτά του Υπουργείου Εσωτερικών για να απαλλαγούν οι πολίτες από τη φυσική παρουσία τους στην εφορία. Ακόμα μίλησε για τη δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για κάθε πολίτη για να μπορεί να εξυπηρετείται σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν πολλές ιδέες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως θα γίνει ανανέωση των ελεγκτικών εργαλείων.

«Προχωράμε στην ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο και αισιόδοξουμε να το δούμε ψηφισμένο τις επόμενες μέρες, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουμε ανοίξει εφαρμογή για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Παράλληλα εργαζόμαστε για να υιοθετήσουμε ένα σύστημα πληρωμών όπου θα εμφανίζονται άμεσα στην προσωποιημένη πληροφόρηση οφειλέτη ώστε να μην χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να πηγαίνουν στη ΔΟΥ για την πληρωμή του φόρου όταν θέλουν να γίνει άμεσα η συναλλαγή.

Προχωράμε με ένταση το τρίπτυχο ηλεκτρονικά βιβλία-ηλεκτρονική τιμολόγηση-διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον σε τελική μορφή και μετά την ψήφισή του θα ακολουθήσουν και κανονιστικές αποφάσεις», είπε.

«Έχοντας λάβει υπόψιν τις παρατηρήσεις προσανατολιζόμαστε ώστε το 2020 να είναι χρονιά προσαρμογής στην νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευσή μας στο νέο σύστημα παρά στα τυχόν λάθη από δηλώσεις. Τα ηλεκτρονικά βιβλία δίνουν νόημα και αξία στις δυο άλλες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλιώς θα μαζεύαμε απλώς δεδομένα χωρίς αξία ελεγκτική», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

Αναφερόμενος στη διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με τα πληροφοριακά συστήματα, σχολίασε την υπόθεση με τις πειραγμένες ταμειακές που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ την προηγούμενη βδομάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να «δράσουμε άμεσα», καθώς το τοπίο είναι κατακερματισμένο.

«Έχουμε φορολογικούς μηχανισμούς και ταμειακές που μπορούν να διαβιβάζουν online δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Έχουμε και 160.000 ταμειακές με ληγμένες άδειες καταλληλότητας και μια σειρά από επιχειρήσεις που δεν έχουν υποχρέωση να τηρούν τετοιους μηχανισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή αυτό δημιουργεί σοβαρές ανισορροπίες στην αγορά, ενώ η απάντηση στον κατακερματισμό και τα κενά που δημιουργούνται στους μηχανισμούς παρακολούθησης είναι η διαβίβαση στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ όλων των παραστατικών.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/pitsilis-stis-160000-i-tamiakes-me-ligmenes-adies-katallilotitas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου