Σελίδες

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό Νο 2 για 2020-2021

Τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό Νο 2 για 2020-2021

Του Σπύρου Δημητρέλη
Νέο γύρο φορολογικών ελαφρύνσεων σε όλο το φάσμα της φορολογητέας ύλης δρομολογεί η κυβέρνηση, o οποίος θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τον επόμενο χρόνο. Μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο δίνεται μια πρώτη δόση φορολογικών ελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μια νέα γερή δόση φορολογικών ελαφρύνσεων για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο επόμενος γύρος μειώσεων φόρων θα έχει ως επίκεντρο τη δοκιμασμένη στα χρόνια της κρίσης μεσαία τάξη με παρεμβάσεις που θα κάνουν τη διαφορά.
Με αυτόν τον γύρο φορολογικών ελαφρύνσεων η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει και μια πειστική απάντηση στην έντονη κριτική που δέχτηκε για το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, για άλλη μία φορά άφησε στην άκρη τη μεσαία τάξη. Αν και στο οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίζονται τη σχετική κριτική, τονίζοντας ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του εταιρικού φορολογικού συντελεστή ανακούφισαν φορολογικά κατά κύριο λόγο μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παραδέχονται ότι η πρώτη προτεραιότητα στην παρούσα φάση ήταν η ανάταξη της οικονομίας και της αγοράς και, για αυτόν τον λόγο, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο δόθηκε έμφαση στη μείωση του φορολογικού βάρους για το επιχειρείν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κεφαλαίου" και του Capital.gr, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται την ερχόμενη διετία είναι οι εξής:
Δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά της τάξης του 8%, προκειμένου να εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%. Με την πρώτη δόση μειώσεων ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε φέτος μεσοσταθμικά κατά 22% και απομένει ακόμα μία μείωση. Για τις μεσαίες περιουσίες, δηλαδή από περίπου 80.000 έως 1.000.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας, η μείωση θα είναι τουλάχιστον 10%, ενώ για μεγαλύτερες περιουσίες θα είναι της τάξης του 20%. Η χρηματοδότηση της δεύτερης δόσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να εξασφαλιστεί από την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Όπως τονίζουν στο ΥΠΟΙΚ, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε κάθε άκρη της χώρας, πρόκειται να δημιουργήσει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα διατεθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και για άλλες παρεμβάσεις ελάφρυνσης στη φορολογία ακινήτων. Η άσκηση των αντικειμενικών αξιών καθώς και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ προγραμματίζεται να γίνουν εντός του 2020.
Δεύτερη δόση μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Η δεύτερη μείωση αναμένεται να γίνει από τη χρήση 2020, δηλαδή από τον φόρο εισοδήματος που πρόκειται να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα το 2021. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα η δεύτερη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή να πραγματοποιηθεί αργότερα, δηλαδή από τη χρήση 2021, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων. Υπενθυμίζεται ότι αναδρομικά από τη φετινή χρήση ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 28% στο 24%, ενώ μειώθηκε και ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%.
- Πρώτη γερή δόση μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε τα πρώτα χρόνια της κρίσης και υπολογίζεται κλιμακωτά επί του συνόλου του εισοδήματος που δηλώνει κάθε φορολογούμενος από κάθε πηγή με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως και 10%. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του 2022 η εισφορά αλληλεγγύης να έχει καταργηθεί πλήρως. Η πρώτη δόση της μείωσης αναμένεται να ισχύσει από τα εισοδήματα του 2021.
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:
α) Οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους.
β) Χίλια (1.000) ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους.
γ) Εξακόσια πενήντα (650) ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
δ) Εξακόσια (600) ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του 2022 το τέλος να έχει καταργηθεί πλήρως.
Μείωση έμμεσων φόρων με έμφαση στους συντελεστές ΦΠΑ. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, που σήμερα είναι 13% και επιβάλλεται κυρίως στα τρόφιμα και στην εστίαση, θα μειωθεί στο 11% και ο κανονικός συντελεστής, που σήμερα είναι 24%, θα μειωθεί στο 22%. Οι μειώσεις αυτές προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2021 και να ολοκληρωθούν έως το 2023.
Μείωση πλεονασμάτων
Προϋπόθεση για την εφαρμογή του συνολικού πακέτου των φορολογικών ελαφρύνσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση είναι να μειωθεί, σε συμφωνία με τους "θεσμούς", ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% ή και χαμηλότερα. Η μείωση αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ο οποίος, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, κατά 80% θα δίνεται για τη μείωση της φορολογίας.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου