Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων από ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb αναμένει το υπουργείο Τουρισμού μετά το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να ακολουθήσουν οι όποιες κυβερνητικές ρυθμίσεις στην αγορά.
Πληροφορίες πάντως από το υπουργείο Τουρισμού θέλουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ο χρονικός περιορισμός των 90 ημερών για τη μίσθωση σπιτιών σε τουρίστες, οπότε κατά συνέπεια δεν αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η τουριστική μίσθωση σπιτιών θα ορίζονταν σε 90 ημέρες το χρόνο.
Υπενθυμίζεται πως η ανενεργή διάταξη προέβλεπε την απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης για περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ. Επίσης όριζε πως η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν μπορεί υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
Ωστόσο, εάν, το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που εκμεταλλεύεται υπερέβαινε τις 12.000 ευρώ, μπορούσε να αυξηθεί η διάρκεια της μίσθωσης.
Το νέο πλαίσιο
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρεται πως μπορεί να ζητείται εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.
Τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να ανέλθουν από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Για άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Aibnb, εφόσον δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η ΑΑΔΕ, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.
Εφόσον οι πλατφόρμες δεν συνεργαστούν με τις ελληνικές φορολογικές αρχές για την παροχή στοιχείων αναφορικά με τις μισθώσεις και τα εισοδήματα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων, απειλούνται με ηλεκτρονικό λουκέτο.
ΠΟΞ: Να βρεθούν τα παράνομα καταλύματα
Η ηγεσία του υπουργείο Τουρισμού έχει δηλώσει πως οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις αποτελούν πλέον μεγάλο κομμάτι της αγοράς του Τουρισμού, ωστόσο θα πρέπει να λειτουργούν με κανόνες. Παρομοίως, και οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει τη ρύθμιση της αγοράς και φορολογική "δικαιοσύνη", στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πρέπει να εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες με προτεραιότητα στα ζητήματα φορολόγησης (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, δημοτικά τέλη επαγγελματικής στέγης κ.λ.π.) και υγιεινής και ασφάλειας.
Παράλληλα ζητά τον εντοπισμό των παράνομων καταλυμάτων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων (πρόστιμα, σφράγιση κλπ), ανεξάρτητα από το αν ορισμένα τέτοια καταλύματα προσπαθούν να "παρουσιάζονται" ως ακίνητα που εκμισθώνονται βραχυχρόνια για να αποφύγουν την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlinibi@capital.gr
Vicky.kourlinibi@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου