Σελίδες

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ολα τα χρέη σε μία ρύθμιση: Το σχέδιο για όσους έχουν οφειλές

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Ολα τα χρέη σε μία ρύθμιση: Το σχέδιο για όσους έχουν οφειλές


Σε αυτή την πλατφόρμα θα υπάρχουν όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη.

Ολα τα χρέη σε μία ρύθμιση: Το σχέδιο για όσους έχουν



CHAINARONG PRASERTTHAI VIA GETTY IMAGES
Σχέδιο «πακεταρίσματος» όλων των οφειλών σε μία ενιαία ρύθμιση για όλα τα χρέη και όλους τους φορείς του Δημοσίου καταστρώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος είναι να σταματήσει η πολυδιάσπαση των ρυθμίσεων, με την οποία δημιουργείται επιπλέον γραφειοκρατία για το Δημόσιο και μεγαλύτερες δυσκολίες για τους οφειλέτες.
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζουν στα αρμόδια υπουργεία η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές που θα έχει ένας φορολογούμενος ή μια επιχείρηση στους φορείς του Δημοσίου (Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ), αλλά και τα χρέη προς τις τράπεζες. Στόχος θα είναι με αυτόν τον τρόπο ο οφειλέτης να τακτοποιήσει τις οφειλές του ρυθμίζοντας την αποπληρωμή τους έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις του.
Από την άλλη πλευρά όλοι οι φορείς θα αποκτήσουν συνολική εικόνα για τα χρέη που έχουν συνολικά οι οφειλέτες τους. Με αυτό τον τρόπο θα δώσει την ευκαιρία και στους οφειλέτες, αλλά και στους φορείς του δημοσίου να δημιουργήσουν μια συνολική ρύθμιση οφειλών που θα είναι βιώσιμη.
Στην ουσία αυτό που θα επιχειρηθεί να γίνει δεν θα είναι μια καινούργια ρύθμιση, αλλά να ενωθούν όλες οι υφιστάμενες ρυθμίσεις που έχει ξεχωριστά κάθε φορέας σε μία. Με αυτό τον τρόπο ο οφειλέτης θα έχει κοινή αντιμετώπιση από όλους τους φορείς. Ταυτόχρονα όμως δεν θα έχει τη δυνατότητα να «επιλέξει» ποιον φορέα θα πληρώσει και ποιον όχι, αφού θα έχει μια κοινή δόση προς όλους.
Προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σεναρίου που επεξεργάζονται τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή διαδικτυακή πλατφόρμα με ένα κοινό πλαίσιο ένταξης και λειτουργίας για τη ρύθμιση όλων των οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την πλατφόρμα θα μπουν όλα τα στοιχεία από τις ρυθμίσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ρυθμίσεις προς τις τράπεζες και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σε αυτή την πλατφόρμα θα υπάρχουν όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη. Ταυτόχρονα θα υπάρχουν και αναλυτικά όλες οι οφειλές του προς κάθε φορέα, αλλά και τα στοιχεία των ρυθμίσεων στις οποίες έχει ήδη ενταχθεί. Το «πάντρεμα» αυτών των στοιχείων θα οδηγεί στο ύψος της τελική δόσης και θα ορίζει από αυτή τη δόση ποιό ποσοστό θα εισπράξει κάθε φορέας.
Το θετικό στοιχείο μιας ενιαίας πλατφόρμας η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία, αλλά και το ύψος και το είδος των οφειλών κάθε ιδιώτη ή επιχείρησης, θα επιτρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο προφίλ οφειλέτη προκειμένου να γίνει σαφές εάν θα μπορεί στο μέλλον να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση.
Η συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας «βάσης δεδομένων» την οποία επιθυμεί να λειτουργήσει σύντομα το Δημόσιο μαζί με τις τράπεζες. Με βάση αυτά τα στοιχεία το Δημόσιο θα επιχειρεί να δημιουργεί για τον κάθε φορολογούμενο ή την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά ένα πιστοληπτικό προφίλ. Με αυτό ως βασικό στοιχείο κάθε πολίτης θα μπορεί να προχωρά σε ρύθμιση οφειλών ή ακόμα και λήψη δανείων από τις τράπεζες, ανάλογα με το ύψος των αναγκών του και των δυνατοτήτων του.
Το συγκεκριμένο σχέδιο η Ελληνική πλευρά θέλει να το θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς κατά τη διάρκεια της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου. Το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να το παρουσιάσει ως ακόμα μια ρύθμιση χρεών, καθώς οι δανειστές δεν είναι καθόλου θετικοί στις συνεχείς ρυθμίσεις, αλλά ως μια κίνηση διευθέτησης του τοπίου ώστε να μειωθεί το φαινόμενο των «στρατηγικών κακοπληρωτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου