Σελίδες

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Νέα «βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Νέα «βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα σημειώσουν περαιτέρω σημαντική πτώση το επόμενο διάστημα, ακόμη και κάτω του 1%.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ισχυρό ράλι κατέγραψαν χθες τα ελληνικά ομόλογα, μετά τις θετικές εξελίξεις που φέρνουν για την αγορά οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στη Φρανκφούρτη καθώς και οι κινήσεις διαχείρισης χρέους στις οποίες προχωρούν το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να διαμορφώνεται και πάλι χαμηλότερα από αυτό της Ιταλίας. Αν και οι φετινές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων είναι περισσότερο από εντυπωσιακές, οι αναλυτές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι οι αποδόσεις τους θα δουν περαιτέρω σημαντική πτώση το επόμενο διάστημα, ακόμα και κάτω του 1%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 1,27%, με πτώση της τάξης του 10% σε σχέση με τα επίπεδα της Τρίτης (1,4%) και έναντι του 1,31% που έκλεισε η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού, ενώ το spread έναντι των γερμανικών τίτλων κινήθηκε στις 155 μονάδες βάσης. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η βουτιά στην απόδοση του ελληνικού 5ετούς τίτλου, η οποία άγγιξε το 0,37% και τα χαμηλά ενός μηνός με πτώση της τάξης του 26% από τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης (0,5%), ενώ ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος δίνει απόδοση 0,49%.
Αφορμή για αυτήν την αγοραστική «μανία» ήταν οι πληροφορίες για πλήρη άρση τον Φεβρουάριο του 2020 του ορίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο και είχε επιβληθεί στο α΄ τρίμηνο του 2015, μετά και το θετικό σήμα που δόθηκε την Τρίτη από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχε στη Φρανκφούρτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά, καθώς θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά της, ενώ θα δημιουργήσει πλέον έναν αγοραστή «τελευταίου καταφυγίου» για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που ήδη υπάρχει για τους ιταλικούς και τους ισπανικούς τίτλους.
Σε πρόσφατη έκθεσή της η HSBC είχε επισημάνει πως ο περιορισμός αυτός μειώνει σημαντικά τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά και αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές, εμποδίζοντας την Ελλάδα να διευρύνει την επενδυτική της βάση. Αν και τα οφέλη για τις τράπεζες είναι περιορισμένα μετά και το ιλιγγιώδες ράλι που έχουν ήδη σημειώσει τα ομόλογα και έτσι οι περαιτέρω αγορές δεν αναμένεται να φέρουν τα κεφαλαιακά κέρδη που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο θεωρείται μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο. Θετικό για τους επενδυτές των ελληνικών ομολόγων είναι και το σήμα που δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ότι εξετάζεται και δεύτερη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, κάτι που έχει ήδη αποκαλύψει η «Κ», καθώς η κίνηση αυτή μειώνει τις δαπάνες τόκων της Ελλάδας και επεκτείνει το προφίλ ωρίμανσης του χρέους.
Η Citi «βλέπει» 0,70%
Ολα δείχνουν πως, παρά το ράλι, το περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων είναι σημαντικό και οι αναλυτές το επισημαίνουν συνεχώς μέσω των εκθέσεών τους. Η Citi μάλιστα σημείωσε χθες πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα βρεθεί στο 0,70% το δ΄ τρίμηνο του 2020, με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης και να υποχωρεί περαιτέρω, στις 95 μ.β. στις αρχές του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου