Σελίδες

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Παράταση για το επίδομα θέρμανσης λόγω χαμηλής ζήτησης Τι φταίει και ενώ μας δίνουν λεφτά δεν τα παίρνουμε.

Παράταση για το επίδομα θέρμανσης λόγω χαμηλής


EVGEN_PROZHYRKO VIA GETTY IMAGES
Κίνδυνο να μείνει τελικά αδιάθετο ένα σημαντικό ποσό από το διαθέσιμο κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης εντοπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών και πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων και μέσα στο 2020. Η χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η απόφαση προβλέπει για φέτος η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019, προκαλεί ανησυχία ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα μείνουν τελικά χωρίς επίδομα.
Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η υποχρεωτική ποσότητα την οποία θα πρέπει να προμηθευτούν οι φορολογούμενοι ώστε να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές οι οποίοι είτε έχουν απόθεμα πετρελαίου από πέρυσι, είτε δεν διαθέτουν προς το παρόν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να προμηθευτούν πετρέλαιο και να εισπράξουν το επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την απόφαση που έχει εκδοθεί χιλιάδες καταναλωτές δικαιούχοι του επιδόματος κινδυνεύουν να μην μπορούν να το εισπράξουν.
Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι εξαιτίας των γενικά υψηλών θερμοκρασιών καθυστερούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, γεγονός που μπορεί να τους στοιχίσει το επίδομα θέρμανσης. Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση υποβολής των αιτήσεων και για μετά τις 20 Δεκεμβρίου.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν το υπουργείο θα μπορέσει να καλύψει λογιστικά το θέμα, προκειμένου οι αιτήσεις και οι πληρωμές να περάσουν και μέσα στο 2020, καθώς το κονδύλι έχει προκύψει από το πλεόνασμα του 2019. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τελευταία στιγμή, αφού πρώτα υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις και τις πληρωμές του επιδόματος.
Πρόβλημα υπάρχει και με ορισμένα από τα κριτήρια για την έγκριση του επιδόματος στους φορολογούμενους. Για παράδειγμα η προϋπόθεση ο καταναλωτής να μην έχει στην ιδιοκτησία του αυτοκίνητο άνω των 1928 κυβικών εκατοστών, αφήνει εκτός επιδόματος πολλούς πολύτεκνους οι οποίοι έχουν προμηθευτεί μεγαλύτερα αυτοκίνητα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας τους.
Το ίδιο συμβαίνει και για όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι καθώς δεν δικαιούνται να λάβουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έστω και αν καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι:
-Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 16 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.
-Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φτάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι τα νοικοκυριά μπορούν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης αγοράζοντας μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.
-Το επίδομα αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί. Για νοικοκυριά με ένα παιδί το επίδομα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και φτάνει τα 275 ευρώ, με δύο παιδιά κυμαίνεται από 77 έως 300 ευρώ, με τρία παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά από 90 έως 350 ευρώ.
Οι γεωγραφικές ζώνες σπάνε σε ορεινές και μη ορεινές. Οι ορεινές περιοχές έχουν προσαύξηση 20% στην επιδότηση. Φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν επίδομα οι ορεινοί δήμοι της Α΄ Ζώνης που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί.
Για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β
Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ
Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
ΖΩΝΗ Δ
Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
Σύμφωνα με την απόφαση, για  κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Α το επίδομα ανέρχεται σε 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.
Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι:
α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1/1/2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
β) Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή:
- Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
- Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
- Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου