Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Προσοχή γιατί τα μετρητά φέρνουν πρόσθετους φόρους το 2020

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Προσοχή γιατί τα μετρητά φέρνουν πρόσθετους φόρους το 2020

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Προσοχή γιατί τα μετρητά φέρνουν πρόσθετους φόρους το 2020
 PIXABAY.COM

Όποιος φορολογούμενος δεν καταφέρει να εμφανίσει το 30% του εισοδήματός του σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 22% για το ποσό που υπολείπεται.

Τα πάνω κάτω έρχονται από την αρχή κιόλας του 2020, έτος κατά το οποίο όλοι μισθωτοί και μη θα πρέπει να καταναλώσουμε το 30% του εισοδήματός μας με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Διαφορετικά ελοχεύει ο κίνδυνος πρόσθετους φόρου...
Ως γνωστό πλέον στο 30% του εισοδήματος δεν θα υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ πλαφόν στις συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων ανεξαρτήτως εισοδήματος έχουν τεθεί τα 20.000 ευρώ.
Στο πραγματικό εισόδημα καταμετρώνται και τα έσοδα από ενοίκια, τα οποία όμως δεν υπολογίζονται στις δαπάνες που χτίζουν το όριο των αποδείξεων του 30% από την πλευρά των ενοικιαστών.
Όποιος ωστόσο δεν καταφέρει να εμφανίσει το 30% του εισοδήματός του σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 22% για το ποσό που υπολείπεται από το 30%. Κάποιος δηλαδή με ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει ως το τέλος του χρόνου αποδείξεις ύψους 7.000 ευρώ. Αν συγκεντρώσει πχ 4.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 22% για τις 3.000 ευρώ αποδείξεων που του λείπουν, ήτοι 660 ευρώ. Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή για τον περιορισμό των μετρητών ως μέσο συναλλαγών.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσοστό μικρότερο από το 30% του ετήσιου εισοδήματος τους θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι των οποίων έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, Γι' αυτούς το όριο δαπανών του πρώτου εδαφίου της παρούσας περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
Όταν οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%. Τούτο υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Οι εξαιρέσεις

Ο κανόνας του 30% του εισοδήματος για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις δεν ισχύει στις εξής περιπτώσεις:
  1. Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.
  2. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  3. Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  4. Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  5. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  6. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  7. Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  8. Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  9. Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  10. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  11. Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  12. Οι φυλακισμένοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αποδείξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου