Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ο δύσκολος γρίφος των φορολογικών μειώσεων: Τα σενάρια για εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος Προϋπόθεση να μην προκληθούν προβλήματα στα δημοσιονομικά στοιχεία.

professor writing on the board while having a chalk and blackboard lecture (shallow DOF; color toned


WITTHAYA PRASONGSIN VIA GETTY IMAGES
professor writing on the board while having a chalk and blackboard lecture (shallow DOF; color toned image)
Το δύσκολο γρίφο επιχειρούν να λύσουν στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το χρονοδιάγραμμα μείωσης των φορολογικών βαρών χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Το οικονομικό επιτελείο ελέγχει όλα τα σενάρια και αναζητά όλες τις πηγές με τις οποίες θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου το επόμενο διάστημα να υλοποιηθούν οι μειώσεις των φόρων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η μείωση των φόρων θα ξεκινήσει από την εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα δεδομένα προκειμένου να προχωρήσουν μέσα στο 2020 στο πρώτο στάδιο της μείωσης της εισφοράς. Δημοσιονομικά το ένα μέρος από το βάρος θα πέσει στο 2021 καθώς ένα μεγάλο μέρος της εισφοράς αλληλεγγύης εκκαθαρίζεται με την φορολογική δήλωση κάθε έτους.
Τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι είτε να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μεταξύ των 12.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ είτε να μειωθούν όλοι συντελεστές προκειμένου να ευνοηθούν περισσότεροι φορολογούμενοι. Πιθανό είναι και το σενάριο η τελική λύση να συνδυάζει και τις δύο περιπτώσεις.
Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και, αν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Υπολογίζεται µε κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% και συγκεκριμένα:
- 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
- 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ.
- 5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
- 6,5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
- 7,5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
- 9% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
- 10% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 220.001 ευρώ και πάνω.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το σενάριο σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος τριετίας. Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι από φέτος να ξεκινήσει η μείωση του κατά 30%, ώστε μέσα σε τρία χρόνια να έχει πάψει να υπάρχει η συγκεκριμένη επιβάρυνση.
Αυτή τη στιγμή το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι διαμορφώνεται ως εξής:
- 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
- 1000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
- 650 ευρώ, ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
- 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
Εφόσον βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, μετά την πρώτη μείωση κατά 30% το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2020 οι φορολογούμενοι θα είναι:
- 560 ευρώ για όσους ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
-700 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
-455 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
-420 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου