Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Φορολογία: Ποια όπλα βγάζει από τη φαρέτρα η ΑΑΔΕ, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση


Φορολογία: Ποια όπλα βγάζει από τη φαρέτρα η ΑΑΔΕ, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 06:46
INTIME NEWS
A- A A+
Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η καταπολέμησή της αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις, όπως τόνισε μιλώντας το Σάββατο στη Σπάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το επενδυτικό κενό.
Σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), η ενίσχυση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας την Παρασκευή σε ημερίδα, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και αναφέρθηκε σε σειρά ψηφιακών υπηρεσιών οι οποίες θα ενεργοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα:
  • Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κέντρο πληροφορικής της ΑΑΔΕ. Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση μέσω του TAXISnet στις επιχειρήσεις που έχουν ταμειακές μηχανές οι οποίες δεν μπορούν να διασυνδεθούν με το TAXIS ώστε να τις αποσύρουν.
  • Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η απόφαση για τη διαβίβαση των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.
  • Με ηλεκτρονικό τρόπο θα υποβάλλονται όλες οι δηλώσεις που έως τώρα υποβάλλονται έγχαρτα.
  • Περαιτέρω εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των υπηρεσιών.
Παράλληλα,  η ΑΑΔΕ αναμένεται να δώσει και φέτος έμφαση στις διασταυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψιν είτε στοιχεία που αποκτώνται μέσω ανταλλαγής πληροφοριών στην ΑΑΔΕ, είτε στοιχεία που έχει η ίδια στη διάθεσή της.
Περαιτέρω μειώσεις φόρων
Η κυβέρνηση ήδη έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για νέες μειώσεις φόρων ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί το 2020. Στις βασικές στοχεύσεις της περιλαμβάνονται:
  • Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης με ορίζοντα ακόμα και την κατάργηση της το 2021, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ήδη το 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%. Με τη μείωσή του επιπλέον 8%, εκπληρώνεται η κυβερνητική δέσμευση για μείωση 30%. Σε αυτό θα συμβάλλει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, μέσω της οποίας αναμένεται ένταξη στο σύστημα περίπου 3.500 περιοχών οι οποίες είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.
Όσον αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε ότι θα εξεταστεί τα επόμενα έτη.
Aνοιχτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για μικρή καθυστέρηση της σχετικής απόφασης, ώστε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα φυσικά πρόσωπα να είναι πιο εμπροσθοβαρής. Με βάση τον προγραμματισμό, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 0,9% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου