Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Γιατί θα έλθουν τρεις φορές στην Αθήνα κατά το α΄ εξάμηνο οι θεσμοί

Γιατί θα έλθουν τρεις φορές στην Αθήνα κατά το α΄ εξάμηνο οι θεσμοί


της Δήμητρας Καδδά
Τρεις αποστολές στην Αθήνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2020 έχουν προγραμματίσει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί. Διαμορφώνουν ένα συνεχές πλαίσιο παρακολούθησης ανά δίμηνο της πορείας των μεταρρυθμίσεων και των πλεονασμάτων, από την οποία θα κριθούν και τα μεγάλα ελληνικά αιτήματα για μεγαλύτερο  δημοσιονομικό χώρο και περισσότερες επενδύσεις.
Η πρώτη άφιξη των θεσμών ξεκινά σε λίγες μέρες και το πλαίσιο της αποστολής αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο περιθώριο του Euroworking Group της προσεχούς εβδομάδας (θα λάβει χώρα στις 9/11).
Η δεύτερη αποστολή έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο. Θα συνδέεται με την αξιολόγηση του β΄ τριμήνου αλλά και με την οριστικοποίηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου (σ.σ. ο οποίος αποτελεί τη πιο βασική προτεραιότητα την οποία θέτουν οι δανειστές), καθώς και με το Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό, μέσα στον οποίο θα αποτυπώνεται το ελληνικό αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα .
Η τρίτη αποστολή σχεδιάζεται για τον Μάιο και έχει μία "ιδιαιτερότητα". Σε αυτή το πρώτο λόγο θα έχει το ΔΝΤ καθώς θα  συνδέεται με τον τακτικό έλεγχο του Ταμείου στην ελληνική οικονομία. Και τούτο με την κυβέρνηση να έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της για μία νέα κίνηση πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του.

Τα ελληνικά αιτήματα

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει τα ελληνικά "αιτήματα":. Γα την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων αξίας 5,1 δισ. ευρώ, τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων (ακόμα και στο 2% του ΑΕΠ το 2021 από 3,5% σήμερα), αλλά και για τη λογιστική μεταφορά υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος.
Από ελληνικής πλευράς το πρώτο βήμα που επιχειρείται είναι αυτό της αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων. Ακόμα οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Εκκρεμεί πέραν της λίστας με τα έργα και ο μηχανισμός ο οποίος θα επιτρέψει την τροφοδότηση συμφωνημένων επενδύσεων χωρίς τα εν λόγω κέρδη να εγγραφούν πρώτα ως έσοδο στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επίσης, δεν είναι βέβαιο αλλά ούτε και μπορεί να αποκλειστεί η απόφαση να περιλαμβάνει και το ποσό που έφτασε στα κρατικά ταμεία προ ολίγων ημερών, ως αποτέλεσμα της τέταρτης αξιολόγησης (644 εκατ. ευρώ).
Η κυβέρνηση, παράλληλα επιχειρεί να δείξει την μεγαλύτερη δυνατή "ετοιμότητα" στο μέτωπο των προαπαιτούμενων αλλά και να διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο για τις κινήσεις που επιχειρεί να κάνει φέτος: την μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου