Scope Ratings για Ελλάδα: Προσοχή στο «κενό»... του ΦΠΑ
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 18:34
Icon/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί δημοσιονομικό χώρο σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο οίκος Scope Ratings προτείνει μία λύση: Ραγδαία βελτίωση του συστήματος του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Η σύσταση αυτή ισχύει για όλα τα υπερχρεωμένα μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, που επιδιώκουν να τονώσουν την ανάπτυξη και τα έσοδά τους, περιορίζοντας τις στρεβλώσεις στη φορολογία. Ωστόσο στη χώρα μας το πρόβλημα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονο σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Οι αναλυτές του Scope Ratings ανέλυσαν δεδομένα της Κομισιόν για την αποτελεσματικότητα του ΦΠΑ στη ζώνη του ευρώ και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα 3% κατά μέσο όρο, αποκτώντας έτσι πολύτιμους πόρους για χρηματοδότηση πολιτικών.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ΦΠΑ είναι απολύτως αναγκαία για τις χώρες με υψηλό ποσοστό χρέους, προειδοποιεί o Scope, προσθέτοντας πάντως ταυτόχρονα πως αυτές έχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια για αύξηση εσόδων.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τα τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Scope, εξηγώντας πως αυτά προσεγγίζουν το 7,8% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το λεγόμεον «κενό ΦΠΑ», δηλαδή στη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που όντως εισπράχθηκε. Στον αντίποδα η Εσθονία είναι η πιο αποτελεσματική χώρα στην είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου με το «κενό» να περιορίζεται στο 1,3% του ΑΕΠ. «Οι τεράστιες διαφορές από χώρα σε χώρα αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη στο θέμα της αποτελεσματικότητας των εσόδων» επισημαίνεται.
Πέραν της Ελλάδας που έχει την αρνητική πρωτιά, πολύ υψηλό είναι το «κενό» και στην Ιταλία, ενώ καμπανάκι χτυπάει επίσης για την Ισπανία και τη Γαλλία. Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάστασης βρίσκεται σύμφωνα με τον οίκο σε κάτι που ήδη προωθεί η ελληνική κυβέρνηση: τον περιορισμό των πληρωμών σε μετρητά και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, θα μπορούσαν να υπάρξουν επίσης οφέλη από την κατάργηση υπερβολικών απαλλαγών ή μειώσεων στον ΦΠΑ. «Τα ευνοϊκά καθεστώτα ΦΠΑ συχνά αντανακλούν επιλογές πολιτικής, που αφορούν την αναδιανομή και τη στήριξη της κατανάλωσης βασικών αγαθών. Ωστόσο ένα καθεστώς υπέρμετρων εξαιρέσεων μπορεί επίσης να αντανακλά την επιρροή συντεχνιακών συμφερόντων» παρατηρεί ο οίκος.
Από την άλλη χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία θα μπορούσαν να μειώσουν τους υψηλούς υποχρεωτικούς συντελεστές για να περιορίσουν τη φοροαποφυγή.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου