Σελίδες

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Τα 6 SOS της νέας πάγιας ρύθμισης για τις εφορίες

Τα 6 SOS της νέας πάγιας ρύθμισης για τις εφορίες

Του Σπύρου Δημητρέλη
Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι την έναρξη της πλατφόρμας για την νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία. Η πλατφόρμα στο taxisnet ανοίγει στο τέλος του μήνα δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν πιο εύκολα τις φορολογικές –και όχι μόνο- οφειλές τους καθώς ο αριθμός των δόσεων έως και διπλασιάζεται σε σχέση με τον υφιστάμενο αριθμό τους. Οι κρίσιμες λεπτομέρειες της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών είναι οι εξής:
-Η εφαρμογή στο taxisnet για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών ανοίγει στις 26 Φεβρουαρίου.
-Στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών μπορούν να ενταχθούν οφειλές που είναι βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση και δεν βρίσκονταν σε ενεργή ρύθμιση την 1η Νοεμβρίου 2019, όσες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 και οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση που βεβαιώνονται από την 1η Νοεμβρίου 2019 χωρίς να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
-Φορολογούμενοι που έχουν εντάξει οφειλές στη υφιστάμενη μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 12 ή έως 24 δόσεις έχουν το δικαίωμα από τις 26 Φεβρουαρίου να τις μεταφέρουν στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης υποβάλλοντας νέα αίτηση.
-Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει ότι οφειλές που προέρχονται από τακτικούς φόρους, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις αντί για έως 12 που προβλέπει η προηγούμενη πάγια ρύθμιση. Οφειλές που προέρχονται από έκτακτες αιτίες, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, ο φόρος γονικής παροχής και τα διάφορα πρόστιμα μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις αντί για έως 24 που προέβλεπε η προηγούμενη πάγια ρύθμιση.
-Φορολογούμενοι που έχουν εντάξει οφειλές σε έκτακτες ρυθμίσεις, όπως είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν μέσω των 24 ή 48 δόσεων να διατηρήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αυτό γίνεται καθώς προϋπόθεση για να διατηρήσει ένας οφειλέτης μια προηγούμενη ρύθμιση είναι να εξοφλεί εγκαίρως ή να ρυθμίζει νέες φορολογικές οφειλές. Έτσι, εφόσον νέες φορολογικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 48 δόσεις, οι οφειλές δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες.
-Για τον υπολογισμό του αριθμού των δόσεων λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός του οφειλέτη (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο καθώς  και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής.
Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή.
Για εισόδημα:
αα) από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%),
ββ) από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%),
γγ) από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%),
δδ) από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%),
εε) από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή δώδεκα τοις εκατό (12%),
στστ) από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%),
ζζ) από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%),
ηη) πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).
Ο παραπάνω συντελεστής μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη, κατά μία (1) εκατοστιαία μονάδα για ένα (1) τέκνο, κατά δύο (2) εκατοστιαίες μονάδες για δύο (2) τέκνα και κατά τρεις (3) εκατοστιαίες μονάδες για τρία (3) τέκνα και άνω. 
Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω υπολογισμό διαιρείται με τον αριθμό 12 που είναι η μηνιαία ικανότητα αποπληρωμής της οφειλής. Στη συνέχεια το ποσό της μηνιαίας δόσης διαιρεί την συνολική οφειλή και έτσι προκύπτει ο αριθμός των δόσεων στις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η οφειλή.
Εφόσον ο αριθμός των δόσεων που επιλέγεται για τακτικές οφειλές είναι έως 12 τότε το επιτόκιο ορίζεται ως το επιτόκιο των αλληλόχρεων λογαριασμών ιδιωτών που ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος προσαυξημένο κατά 0,25 της μονάδας (το άθροισμα αυτό είναι σήμερα στο επίπεδο του 4,85%). Αν οι δόσεις είναι περισσότερες από 12 τότε το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,25 μονάδα. Αν ο αριθμός των δόσεων για έκτακτες οφειλές είναι άνω των 24 τότε το επιτόκιο διαμορφώνεται από το άθροισμα του επιτοκίου αλληλόχρεου λογαριασμού ιδιωτών προσαυξημένο κατά 0,25 της μονάδας, ενώ αν οι δόσεις είναι περισσότερες προσαυξάνεται κατά 1,25 της μονάδας (σήμερα περίπου 5,85%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου