Σελίδες

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Πάολο Τζεντιλόνι: Το φθινόπωρο η απόφαση για τα πλεονάσματα

Πάολο Τζεντιλόνι: Το φθινόπωρο η απόφαση για τα πλεονάσματα

Πιθανόν σύντομα οι αποφάσεις για τις μεταναστευτικές δαπάνες
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 21:43
 
UPD:21:51
wikipedia
A- A A+
Το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον Ιούνιο για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων (SMP’s και ANFA’S). Δεν αποκλείεται μάλιστα να έρθουν νωρίτερα οι αποφάσεις για την εξαίρεση ενός ποσού δαπανών ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τα επόμενα βήματα προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να φτάσει στον τελικό της στόχο για τη μείωση των πλεονασμάτων αποκάλυψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.  
Τα βήματα για τα πλεονάσματα
Οι πρώτες σημαντικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Τότε όπως δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, θα ληφθούν οι αποφάσεις για αλλαγή της χρήσης των SMP’s και ANFA’S  για συγκεκριμένες επενδύσεις.  «Είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό είναι το πρώτο , πολύ σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό. Σε αυτό σημείο, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια σταδιακή προσέγγιση, βήμα - βήμα. Το πρώτο βήμα θα είναι, όπως λέγατε, τον Ιούνιο και το Eurogroup είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί η ύπαρξη επενδυτικού κενού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το Φθινόπωρο οπότε και θα πρέπει την 1η Οκτωβρίου να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, αποκαλύπτει ο Πάολο Τζεντιλόνι ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις από το Eurogroup για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 καθώς τότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει.
«Συζητήσαμε χθες με τον Υπουργό Οικονομικών και την Επιτροπή,  και προσωπικά είμαι ανοικτός να συζητήσω σχετικά με το θέμα αυτό στο Eurogroup. Είμαι βέβαιος ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα που έχει πετύχει θα μπορούσαν να δώσουν σε αυτή τη συζήτηση μια καλή προοπτική. Δεν πρέπει όμως να αναμένουμε μια τέτοια συζήτηση τον Ιούνιο. Θα αποφασίσουμε για τις επενδύσεις και στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ελλάδας, θα δούμε αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με απόφαση του Γιούρογκρουπ».
Χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Αθήνας να εξαιρεθούν ορισμένες μεταναστευτικές δαπάνες, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η σχετική απόφαση να έρθει νωρίτερα.
«Αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό είναι ότι ναι, κάποια απόφαση μπορεί να ληφθεί πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα αίτημα για λίγο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κόστους κι αυτό είναι απολύτως λογικό».
Όσον αφορά τον μηχανισμό εξομάλυνσης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο, o Ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί ότι είναι ένα λογικό αίτημα. Ωστόσο την απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα την τοποθετεί στη σταδιακή προσέγγιση και λήψη αποφάσεων από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών. «Αυτό είναι ένα ακόμα αίτημα στο ίδιο ζήτημα, αν θέλετε. Το ζήτημα να υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος. Κατανοούμε αυτό το αίτημα. Πρέπει να αποφασίσουμε σταδιακά».
Α' κατοικία: Μέριμνα για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα 
Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα μας από τη λήξη της προστασίας της α΄κατοικίας από το Μάιο, ο Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όμως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν υπάρχουν κίνδυνοι, από κοινωνική άποψη στις φτωχότερες κατηγορίες πληθυσμού, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα. Αλλά αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τη δική μας άποψη, πρόκειται για μια απόφαση η οποία ολοκληρώνει μια διαδικασία που κρίνουμε απαραίτητη. Γνωρίζουμε πολύ καλά το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση στην οικονομική ανάπτυξη, το χρέος και  τα μεγέθη, εξακολουθεί να υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση στην κοινωνία η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτής της αναγκαιότητας».
H ευρωπαϊκή οικονομία και ο κορονοϊός
Ανάλογα με τη διάρκεια που θα έχει ο κορονοϊός, θα εξαρτηθούν και οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί η επίδραση του κορονοϊού στην οικονομία.
«Η πρώτη μας ανησυχία είναι προφανώς οι συνέπειες για τους ανθρώπους στην Κίνα και στις ευρωπαϊκές χώρες. Από οικονομικής άποψης, όμως, εξαρτάται από το πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η επιδημία. Εάν διαρκέσει για σύντομο χρονικό διάστημα, πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ - πολύ περιορισμένες επειδή οι αρχές της Κίνας επενδύουν πολλά χρήματα για να αποφύγουν τις συνέπειες στην οικονομία τους. Αλλά σε μια παρατεταμένη περίοδο επιδημίας, έχουμε κάποιο κίνδυνο ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς. Στην αλυσίδα παραγωγής, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική παραγωγή. Έπειτα έχουμε τον τουρισμό, τις μεταφορές. Έχουμε αρκετούς τομείς που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια μακρά περίοδο συναγερμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια να αποφύγουμε την εξάπλωση αυτού του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο στην Κίνα, βοηθώντας τη χώρα να λύσει αυτό το πρόβλημα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου