ου Δ. Κατσαγάνη
Παραδόθηκαν στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων σήμερα οι δύο μελέτες οι οποίες συνοδεύουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Η μία είναι η αναλογιστική μελέτη την οποία συνέταξε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και η άλλη η μελέτη που διαμόρφωσε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τέως ΑΣΟΕΕ) υπό τον καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου. Κατ΄ αποκλειστικότητα, το Capital.gr δημοσιεύει το συμπέρασμα της Μελέτης για την "επάρκεια των συντάξεων" από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Στην τελευταία αναφέρεται ότι:
*Το μέσο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους είναι ελαφρά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.
*Τα ποσοστά των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους που βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς βιοτικού επιπέδου είναι αρκετά χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου.
*Είναι πολύ πιθανό ότι το μέσο εισόδημα των μη συνταξιούχων και των νοικοκυριών τους στα πιο πρόσφατα χρόνια είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό που έχει βασισθεί η μελέτη και επομένως, σε σχετικούς όρους, η θέση των συνταξιούχων και των νοικοκυριών τους να είναι λίγο ευνοϊκότερη από ο,τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης.
*Τα προς ψήφιση μέτρα αντιστοιχούν στο 0,2% -0,3% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι το υπολειπόμενο ποσό (σ.σ. από το 0,5% που προβλέπει ως "συμπληρωματική" δαπάνη το ν/σ Βρούτση) μπορεί να διατεθεί για τους σκοπούς της άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αν τμήμα ή το σύνολο αυτού κατευθυνθεί προς τους συνταξιούχους, προφανώς η σχετική τους θέση στην κατανομή του εισοδήματος θα βελτιωθεί και θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από αυτή που δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης.
* Συγκριτικά με τα περισσότερα από τα άλλα κράτη –μέλη της ΕΕ, η σχετική θέση των Ελλήνων συνταξιούχων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο δείχνει να είναι περισσότερο ευνοϊκή.
Αναλογιστική μελέτη
Όσον αφορά την αναλογιστική μελέτη, η οποία συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα βασικά συμπεράσματά της έχουν ως εξής:
-Μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι το ανταποδοτικό/αναλογικό τμήμα των παροχών σχεδόν καλύπτεται από εισφορές και με τις παρούσες δημογραφικές και μακροικονομικές παραδοχές, το σύστημα ισορροπεί
-Η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα κινείται εντός των ορίων του μέσου όρου της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης
-Στο βασικό σενάριο όπως και στο μεταρρυθμιστικό σενάριο, ο λόγος συνταξιούχων προς εισφέροντες (σ.σ. όσους πληρώνουν εισφορές) προβλέπεται πως βαίνει αυξανόμενος και από 0,54 το 2018 καταλήγει στο 0,62 το 2070.
-Η συνταξιοδοτική δαπάνη υπό τις προϋποθέσεις του ισχύοντος συστήματος (βασικό σενάριο) εκτιμάται ότι θα διαμορφωνόταν από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 σε 11,6% κατά το έτος 2070.
-Σύμφωνα με το μεταρρυθμιστικό σενάριο, η δαπάνη για παροχές από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 εκτιμάται σε 11,9% του ΑΕΠ για το 2070.
-Η μέση μηνιαία κύρια σύνταξη, στο μεταρρυθμιστικό σενάριο αυξάνεται σταδιακά, εξαιτίας της αύξησης των ετήσιων συντελεστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, καθώς και την σταδιακή αύξηση των ετών ασφάλισης. Η μέση ετήσια κύρια σύνταξη επηρεάζεται από την αντικατάσταση του άρθρου 120 του νόμου 4611/2019 και την εισαγωγή του μηχανισμού 0,5%, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται κοινωνικές παροχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου