Σελίδες

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πόρισμα – ψήφος εμπιστοσύνης από την Κομισιόν για την οικονομία

Πόρισμα – ψήφος εμπιστοσύνης από την Κομισιόν για την οικονομία


Της Δήμητρας Καδδά

Ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και "εισιτήριο" για τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με την επιστροφή της χώρας στις αγορές και με τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, συνιστά η σημερινή έκθεση της Κομισιόν για την πέμπτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Οι ανακοινώσεις δεν συνδέονται με κάποια "δόση". Δηλαδή  με πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος.
Ανακοινώνεται το πόρισμα για την αξιολόγηση που συνδέεται με τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση έως το τέλος του 2019 και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία θετική αποτίμηση. Πιο σημαντική θα είναι η επόμενη αξιολόγηση, καθώς συνδέεται με επιστροφή κερδών ομολόγων (δόση) και θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Έχει ως πιο μεγάλο μέτωπο την ομαλή απομείωση των κόκκινων δανείων μέσα από την ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής και μέσα από το νέο πτωχευτικό.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα ανακοινώσει μόνο την έκθεση για την Ελλάδα. Παράλληλα θα κοινοποιηθεί το λεγόμενο χειμερινό πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για όλα τα κράτη – μέλη. Δηλαδή τα πορίσματα για την πορεία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων αλλά και για την πορεία των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών (για όσα κράτη έχουν εισαχθεί σε αυτή τη διαδικασία όπως συμβαίνει στην Ελλάδα).
Τα εν λόγω πορίσματα θα οδεύσουν στην υπουργική σύνοδο του Μαρτίου. Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, παράλληλα δηλαδή με την επόμενη  έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Συνέπειες από τη νέα κρίση

Οι σημερινές ανακοινώσεις τελούν υπό τη σκιά της εξάπλωσης του κοροναϊού και αναμένεται να φανεί αν στα ίδια τα κείμενα ή στις δημόσιες τοποθετήσεις που θα λάβουν χώρα θα υπάρξει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στο οικονομικό πεδίο.
Ήδη, οι πρώτες εκτιμήσεις οργανισμών κάνουν λόγο για επιπτώσεις της τάξης του 1 τρισ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η ιταλική κυβέρνηση συζήτα την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω του μεγάλου πλήγματος που έχει ήδη δεχθεί η οικονομία της. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση καταμετρά τις απώλειες όπως εξήγησε χθες κυβερνητική πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου