Σελίδες

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Στο μικροσκόπιο ξανά ο κατώτατος μισθός

Στο μικροσκόπιο ξανά ο κατώτατος μισθός

Η εκκίνηση της διαδικασίας προβλέπεται για το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Ο ρόλος επιτροπών και φορέων και ο τελικός λόγος του υπ. Εργασίας. Γιατί στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλά τον πήχη. Εντός 4μήνου «κληρώνει» και για τις 3ετίες.

Στο μικροσκόπιο ξανά ο κατώτατος μισθός

Το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η οποία βάσει του ισχύοντος νόμου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες.
Στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να επαναφέρει στο προσκήνιο την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη 3ετία.
“Η παρούσα κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, που πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας” επεσήμανε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα αναφέρθηκε σε τοποθέτηση που είχε κάνει πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει το πρώτο τρίμηνο.
Αν και τον τελευταίο λόγο τον έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί προβλέπει σειρά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές. Αναλυτικά, ορίζει ότι εντός του τελευταίου 10ήμερου του Φεβρουαρίου, η 3μελής Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης -αποτελείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών κι έναν εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας- πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα Ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, ώστε να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Στην έκθεσή τους, η ειδικοί φορείς πρέπει επίσης να προβούν σε εκτιμήσεις για την προσαρμογή του μισθού «στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες». Οι εξειδικευμένοι αυτοί φορείς θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να υποβάλουν στην Επιτροπή διαβούλευσης τις εκθέσεις τους. Ο φάκελος με αυτές θα αποσταλεί στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή στη ΓΣΕΕ, στον ΣΕΒ, στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΕΣΕΕ και στον ΣΕΤΕ, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να υποβάλουν υπόμνημα στο οποίο θα εκφράζουν τη γνώμη τους για την αναπροσαρμογή του μισθού.
Η Επιτροπή, αφού συγκεντρώσει όλες τις εκθέσεις και τα υπομνήματα, θα πρέπει έως τις 15 Απριλίου να τα κοινοποιήσει σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προσκαλώντας τους παράλληλα σε προφορική διαβούλευση. Δεκαπέντε ημέρες μετά (στις 30 Απριλίου), το σύνολο των στοιχείων θα αποσταλεί στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό Πόρισμα Διαβούλευσης, σε συνεργασία με μια 5μελή Επιτροπή Σοφών. Εκεί, θα περιγράφονται τόσο οι δυνατότητες προσαρμογής του κατώτατου μισθού όσο και οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, παράλληλα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και συγκεκριμένα της εγχώριας αγοράς εργασίας. Μάλιστα, η γνώμη που θα πρέπει να αποσταλεί έως τις 31 Μαΐου στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας μπορεί να αποκλίνει ή και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς.
Όπως βέβαια, διαφοροποιημένη μπορεί να είναι και η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, που βάσει της διαδικασίας έχει τον τελικό λόγο. Συγκεκριμένα, εντός του τελευταίου 15νθημέρου του Ιουνίου, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό. Κι αυτό γιατί ο νόμος ορίζει πως ο υπουργός εισηγείται το νέο μισθό «λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης». Το πόρισμα δηλαδή δεν είναι δεσμευτικό για την πρόταση του υπουργού αλλά γνωμοδοτικό. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να υπογράψει την Υπουργική Απόφαση καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας διατηρούν χαμηλούς τόνους και κατά συνέπεια προσδοκίες ως προς μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς εκτιμούν ότι τον προηγούμενο χρόνο, αυξήθηκε δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 650 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών η αύξηση ήταν κατά 27%, καθώς καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός.
Να σημειωθεί ότι εντός του επίμαχου 4μήνου θα κριθεί και η τύχη των 3ετιών, καθώς αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η βασική διακύβευση αφορά το αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012, το δικαιούνται ακόμη ή θα το χάσουν καταγράφοντας σημαντικές απώλειες μισθού. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ζητούν απογυμνωμένο από τις 3ετίες τον κατώτατο μισθό, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι οι τριετίες δεν καταργήθηκαν για όσους τις δικαιούνταν το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου