Σελίδες

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Εκπτωση φόρου για ασφάλιση α΄ κατοικίας από φυσικές καταστροφές

Εκπτωση φόρου για ασφάλιση α΄ κατοικίας από φυσικές καταστροφές

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, στην Αθήνα μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εκπτωση της δαπάνης των ασφαλίστρων για κάλυψη από σεισμό και φυσικές καταστροφές προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ως κίνητρο προκειμένου οι πολίτες να ασφαλίσουν την πρώτη κατοικία τους για καταστροφικούς κινδύνους. Το μέτρο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία του χθες στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), έχει ήδη αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο και θα προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης, δρομολογεί επίσης την προώθηση των ΣΔΙΤ στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, τη διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων εντός των νοσοκομείων, καθώς και την ανάθεση του μάνατζμεντ κάποιων δημόσιων νοσοκομείων.
Η ανάγκη στήριξης της ιδιωτικής ασφάλισης, δηλαδή του τρίτου πυλώνα, αποτελεί πάγιο αίτημα του ασφαλιστικού κλάδου. Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σημείωσε ότι στην Αθήνα μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στις τελευταίες καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής, με την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 12,3 εκατ. ευρώ. «Αν όλα τα σπίτια ήταν ασφαλισμένα στην περιοχή της Μάνδρας, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έδιναν πάνω από 80 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις, ενώ αντίστοιχα αν όλοι ήταν ασφαλισμένοι στο Μάτι, οι αποζημιώσεις θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Υπέρ της χορήγησης φορολογικών κινήτρων για τη στήριξη του τρίτου πυλώνα, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης, τάχθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, υποδεικνύοντας ως ασφαλή επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια. «Τα ετήσια ασφάλιστρα από ομαδικά προγράμματα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και καθώς τα συμβόλαια αυτά προσφέρονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, από τα φορολογικά κίνητρα θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, όπως ήδη επωφελούνται οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Ανάλογη στήριξη, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, απαιτείται και για την ανάπτυξη των παν-ευρωπαϊκών προσωπικών συνταξιοδοτικών προϊόντων, που επιτρέπουν τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης ευελιξίας και κινητικότητας.
Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής υπήρξε αιχμηρός ως προς την προσαρμογή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ενστερνιστεί ακόμη την ουσία του θεσμικού πλαισίου. Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην περιοδική αξιολόγηση των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων, τα οποία, όπως είπε, «οφείλουν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση όχι μόνο την εκτίμηση του οικονομικού αποτελέσματος, αλλά και του αναλαμβανόμενου κινδύνου, καθώς και την προστασία του πελάτη».
Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής επέμεινε στην ανάγκη για διαχωρισμό των μετόχων από τη διοίκηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο των αρνητικών επιτοκίων, η οποία προέβλεψε ότι θα διατηρηθεί. «Στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό η αξιολόγηση για διανομή μερίσματος να γίνεται με γνώμονα τη διαρκή διατήρηση επαρκών κεφαλαιακών περιθωρίων», συνέστησε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, τέλος, στην ανάγκη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των συστημάτων του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς και στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζουν την ανάληψη ασφαλιστικών κινδύνων, αλλά και τις επενδυτικές πρακτικές του ασφαλιστικού κλάδου και θα αποτελέσουν την αιχμή των νέων κεφαλαιακών αναγκών μέσα από την αναθεώρηση του Solvency II.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου