Σελίδες

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Επίδομα 600 ευρώ σε 166.000 επιστήμονες, 6 επαγγελματικών κλάδων -Θα δοθεί επιταγή κατάρτισης (voucher). Σε δύο δόσεις η καταβολή της

Με κοινή απόφαση τεσσάρων υπουργείων, και συγκεκριμένα των υπουργείων Οικονομίας, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση  προχωρά άμεσα στην στήριξη 166.000 επιστημόνων, δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher),  ύψους 600 ευρώ, με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.


Οι επωφελούμενοι από το πρόγραμμα προέρχονται  από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους :
  • Δικηγόρων
  • Γιατρών (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
  • Μηχανικών / αρχιτεκτόνων
  • Οικονομολόγων /Λογιστών
  • Εκπαιδευτικών και
  • Ερευνητών
Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.
Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.
Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
“Η Κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του” αναφέρει η ΚΥΑ.
Οπως σημειώνεται, παράλληλα, εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Προς τούτο, έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους.
“Στεκόμαστε δίπλα σε όλους, με λύσεις ταιριαστές για την κάθε ομάδα του ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης”, καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.
Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και στον Δημόσιο 
Νωρίτερα, με συνέντευξή του (Θέμα FM ), o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε  ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η κυβέρνηση – αν χρειαστεί – τη λογική που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για τις προσωρινές μειώσεις μισθού και στον Δημόσιο τομέα.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης μισθού στον Δημόσιο Τομέα η απάντηση του υπουργού ήταν αόριστη:
  • «Με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε», απάντησε.
Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επιταγές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου, καθώς και διευκρινίσεις για τους πρωτογενείς και δευτερογενείς ΚΑΔ, ώστε εκτός από τον κύριο Κωδικό Ατομικής Δραστηριότητας η περίμετρος να καταλαμβάνει και τους δευτερεύοντες. Την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης πολλοί περισσότεροι ΚΑΔ, ενώ παράλληλα υπάρχουν κάποιοι ΚΑΔ που πρέπει να εξετασθούν ιδιαιτέρως εάν έχουν πληγεί, όπως π.χ. σούπερ μάρκετ και τράπεζες.
Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να «τρέξουν γρηγορότερα» για να διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα και να τηλεφωνήσουν στους πολίτες με πρόταση αναστολής των υποχρεώσεών τους. Τόνισε δε, ότι όλες οι κλήσεις (π.χ. από εισπρακτικές εταιρείες) πρέπει να αφορούν μόνον σε ρυθμίσεις. Ενώ, εντός του Απριλίου θα εξετασθεί εκ νέου τι θα γίνει με το θέμα της λήξης στις 30 Απριλίου του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης:
*Για τη χρήση του «μαξιλαριού», ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν όταν χρειαστεί, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος δανεισμού και την εξέλιξη της κρίσης και τις ανάγκες της χώρας. «Εάν δεν είχαμε την κρίση, θα είχαμε ήδη ξαναβγεί στις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν θα βγούμε με απαγορευτικό κόστος, ούτε θα είμαστε επισπεύδοντες».
Είπε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η γραμμή της κυβέρνησης έχει αλλάξει από την κατεύθυνση της μείωσης φόρων σε πολιτικές αύξησης των δαπανών. «Η στρατηγική μας όμως δεν αλλάζει γιατί πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των έκτακτων πολιτικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα κατάλληλα μέσα την κατάλληλη στιγμή σε συνάρτηση με τις αποφάσεις στην Ευρώπη αλλά και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. «Αν δεν είχαμε υγειονομική χρήση θα μιλούσαμε τώρα για έξοδο στις αγορές. Δεν θα βγούμε όσο το κόστος είναι απαγορευτικό, ούτε θα είμαστε οι επισπεύδοντες. Εχουν, όμως ήδη βγει άλλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου