Σελίδες

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Όλα τα σενάρια για την αποζημίωση των εργαζομένων και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων

Όλα τα σενάρια για την αποζημίωση των εργαζομένων και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων

Του Δ. Κατσαγάνη
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση , στη βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως σήμερα, πιθανότατα, θα γίνει διυπουργική σύσκεψη, μεταξύ άλλων,  με δύο βασικούς άξονες :
1. Τη διαμόρφωση της ειδικής αποζημίωσης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία λόγω κυβερνητικής απόφασης με στόχο την μη παραπέρα εξάπλωση του κορονοϊού .
2. Τη εξειδίκευση των όρων της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των προαναφερθεισών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", το πλήθος των εργαζομένων που σταματά την εργασία του (λόγω αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται) ανέρχονται σε κοντά 578.000, οι οποίοι απασχολούνται σε περίπου 105.000 επιχειρήσεις.
Πηγές του Capital.gr από κύκλους στελεχών του Υπ. Εργασίας, αναφέρουν πως εκείνο το σενάριο το οποίο εξετάζεται από πλευράς κυβέρνησης είναι η αποζημίωση προς αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων να ανέρχεται μεταξύ 50% -80% του καθαρού μισθού τους ενώ δεν λείπουν οι εισηγήσεις ακόμα και για κάλυψη του 100%. Έτσι αν πχ ένας εργαζόμενος παίρνει καθαρά 1000 ευρώ/μήνα, αλλά λόγω κυβερνητικής απόφασης, έκλεισε η επιχείρηση στην οποία εργάζεται, θα μπορούσε να λάβει ποσό 500 ευρώ ή 800 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να λάβει και 1000 ευρώ/μήνα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτείνεται ακόμα και η πλήρης κάλυψη (από το δημόσιο) του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, όχι μόνο των εργαζομένων  (κοντά στο 16% των μικτών αποδοχών) , όσο και των εργοδοτών (περίπου 25% των μικτών αποδοχών) και όχι μόνο η αναστολή της σχετικής υποχρέωσης  από πλευράς επιχειρήσεων-εργαζομένων.
Εκτιμήσεις των ίδιων στελεχών αναφέρουν πως το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου διπλού μέτρου, δηλαδή της κάλυψης όχι μόνο μέρους έστω, του μισθολογικού, αλλά και πιθανόν όλου του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση λόγω κορονοϊού ανέρχεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Τα 300-350 εκατ. ευρώ θα αφορούν κάλυψη μισθών και τα υπόλοιπα 150-200 εκατ. ευρώ την κάλυψη μη μισθολογικού κόστους.
Έτσι, σε περίπτωση που μία τέτοια δέσμη μέτρων  διατηρηθεί πχ για 2 μήνες, το κόστος εφαρμογής του θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ περίπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου