Σελίδες

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Η νέα ΠΝΠ με τα 45 άρθρα – Τι προβλέπει για τους εργαζόμενους Ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί να επιστρέψει χρήματα ο εργαζόμενος αν του... αναστείλουν την αναστολή της σύμβασης

Η νέα ΠΝΠ με τα 45 άρθρα – Τι προβλέπει για τους εργαζόμενους

Με 45 άρθρα δημοσιεύτηκε η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με δεκάδες νέες παρεμβάσεις. Παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαίου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,28 λεπτά ανά λίτρο. «Νομοθετείται» η παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια έως και τις 15 Μαίου. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανοίξουν –με βάση τις ημερομηνίες που προβλέπει το πρόγραμμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα- διατηρώντας το 60% του προσωπικού του σε καθεστώς αναστολής. Όπως προβλέπει η διάταξη, αν ένας εργοδότης που θα του επιτραπεί να λειτουργήσει βάλει σε καθεστώς αναστολής πάνω από το 60% του συνολικού πληθυσμού των εργαζομένων, τότε το επιπλέον ποσοστό θα το πληρώνει από την τσέπη του. Με άρθρο της ΠΝΠ μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2021 η διαβούλευση που προβλέπει ο νόμος για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Με διάταξη που ενσωματώθηκε στην ΠΝΠ, διευρύνεται η έκπτωση του 25% για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. «Η έκπτωση ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του τέταρτου εδαφίου ισχύει και για οφειλές της παρούσας που καταβλήθηκαν από τις 11 Μαρτίου 2020 έως και τις 29 Μαρτίου 2020, και διενεργείται μέσω συμψηφισμού ποσού ίσου με το ποσό της έκπτωσης με άλλες βεβαιωμένες οφειλές, ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά από την 1η Ιουνίου 2020.
Περνάνε μέτρα στήριξης για τις εταιρείες τυχερών παιχνίδιων, (παράταση προθεσμίας καταβολής φόρων), για τις εταιρείες του ιατρικού κλάδου (εντάσσονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις) αλλά και στους διαχειριστές των αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν (σ.σ προβλέπεται εξάμηνη παράταση στην προθεσμία για την καταβολή των υποχρεώσεων στο ΤΑΙΠΕΔ)

Αναστολές συμβάσεων
Η ΠΝΠ ξεκαθαρίζει ότι για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής, η αποζημίωση από το κράτος θα γίνεται με την ημέρα (περίπου 18 ευρώ ημερησίως). Επίσης, προβλέπεται ότι αν χρειαστεί, το καθεστώς μπορεί να παρατείνεται και μέχρι το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές τον Μάιο. Αυτό «δείχνει» κυρίως στον κλάδο της εστίασης όπου οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές τον Μάιο. Είναι πιθανό να τους δοθεί η δυνατότητα κατά την επαναλειτουργία να μπορούν να απασχολήσουν το 40% του προσωπικού αντί για το 100%.
Ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει σε οριστική ανάκληση των αναστολών: Επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για δεκαπέντε (15) ημέρες. Ωστόσο, οι συμβάσεις των εργαζομένων των οποίων ανακαλείται η αναστολή, δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή. Αν υπάρξει αναστολή, η οικονομική ενίσχυση θα υπολογίζεται εκ νέου κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής
Εκτός από την μόνιμη κατάργηση αναστολής της σύμβασης, επιτρέπεται και η προσωρινή: Επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για το διάστημα της ανάκλησης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οφείλονται από τον εργοδότη οι συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου