Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι κάτοικοι εξωτερικού

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι κάτοικοι εξωτερικού

Facebook630TwitterLinkedIn




Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι κάτοικοι εξωτερικούΤου Γιώργου Καράμπελα

Υπό στενή παρακολούθηση βάζουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές τους κάτοικους εξωτερικού καθώς από φέτος θα πρέπει να δίνουν ετησίως τα στοιχεία της διαμονής τους και του ΑΦΜ τους στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες αυτές ζητούνται κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων πριν τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, για τα εισοδήματα του έτους 2019. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η αναζήτηση πληροφοριών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες στις χώρες του εξωτερικού, σε περιπτώσεις ελέγχου.


Από φέτος, προϋπόθεση για να μπορέσουν οι κάτοικοι εξωτερικού να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι  να συμπληρώσουν τη χώρα και την πλήρη διεύθυνση κατοικίας τους καθώς και το ΑΦΜ τους (αριθμός φορολογικής ταυτοποίησης) στην αλλοδαπή. Σύμφωνα με το υπουργείο ο λόγος που ζητούνται είναι για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.  Μέχρι και την περυσινή χρονιά το μόνο στοιχείο που έπρεπε κάποιος κάτοικος εξωτερικού να επιβεβαιώσει ήταν η χώρα κατοικίας.

Στην πράξη όταν ένας φορολογούμενος μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού και εργαστεί εκεί για περισσότερους από 6 μήνες μέσα σε ένα έτος, τότε την επόμενη χρονιά θα πρέπει να δηλωθεί ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που καταφέρει και εγκριθεί αυτό από την ελληνική εφορία, η οποία κατά περίπτωση ζητάει διάφορα δικαιολογητικά, αυτό σημαίνει ότι έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος στη χώρα μας μόνο εάν έχει ελληνικά εισοδήματα.

Τι συμπληρώνεται ως ΑΦΜ;

Πολλές χώρες δεν δίνουν υποχρεωτικά ΑΦΜ στους φορολογούμενους, όπως κάνει π.χ. η Ελλάδα ή δεν έχουν ΑΦΜ. Αυτό σημαίνει ότι  αρκετοί κάτοικοι εξωτερικού μπορεί όντως στη χώρα κατοικίας τους να μην διαθέτουν αριθμό φορολογικής ταυτοποίησης όπως τον ορίζει το υπουργείο.

Οι παραπάνω φορολογούμενοι σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να βάλουν τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης  ή όποιον άλλον αριθμό ανάλογα χρησιμοποιούν οι φορολογικές αρχές αναλόγως με τα ισχύοντα σε κάθε χώρα. Σε περίπτωση που στη χώρα φορολογικής κατοικίας δεν υπάρχει υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ. το πεδίο καταχώρησης του θα πρέπει να παραμείνει κενό.




Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και τρόπος χειρισμού

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, για ποιο λόγο κάνει τόσο εντύπωση το να ζητούνται τα παραπάνω στοιχεία  από τη στιγμή που φαίνονται σχετικά απλά. Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς πολλοί φορολογούμενοι έχοντας αφήσει πίσω τους την Ελλάδα και όντας κάτοικοι εξωτερικού ξεχνούν ότι έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν την ελληνική εφορία για κάθε αλλαγή χώρας κατοικίας που πραγματοποιούν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος πήγε π.χ. στην Ιταλία και δηλώθηκε κάτοικος εξωτερικού στην Ελλάδα, πρέπει να ενημερώσει την ελληνική εφορία αν μετακομίσει από την Ιταλία και πάει π.χ. στη Γαλλία να ζήσει.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η χώρα φορολογικής κατοικίας που αναγράφεται στο taxisnet δεν είναι η σωστή θα πρέπει να τροποποιήσει το σχετικό πεδίο από το μενού που εμφανίζεται και να επιλέξει τη χώρα κατοικίας του.
 Μέχρι εδώ όλα καλά. Το θέμα είναι πως στη συνέχεια  θα του εμφανιστεί το μήνυμα  "Κατόπιν της υποβολής της δήλωσης, υποχρεούστε να προσέλθετε στη Δ.Ο.Υ.
 για επικαιροποίηση των Στοιχείων Μητρώου. Η χώρα της φορολογικής κατοικίας σας θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ της αρμόδιας ελληνικής αρχής και των αρμοδίων αρχών της ΕΕ ή τρίτων χωρών, δυνάμει του εκάστοτε εφαρμοστέου νομικού πλαισίου"


Το παραπάνω μήνυμα εξηγεί πώς ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσέλθει στο μητρώο της Δ.Ο.Υ Κατοίκων εξωτερικού ή σε όποια λοιπή Δ.Ο.Υ ανήκει στην περίπτωση που έχει αντίκλητο που κατοικεί εκτός Αθηνών και να προσκομίσει και το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (tax residence certificate)  προκειμένου να αποδείξει  τη χώρα της φορολογικής του κατοικίας.




Αυτό μεταφράζεται σε "τρέξιμο" και ενδεχομένως νέα έξοδα για μεταφράσεις και επικυρώσεις ώστε πλέον η ελληνική εφορία να είναι ενημερωμένη με τα τελευταία στοιχεία κατοικίας των φορολογούμενων εξωτερικού αλλά και με το φορολογικό τους μητρώο στη χώρα διαμονής τους.

Η πληροφορία αυτή θα βοηθήσει σε μελλοντικούς ελέγχους τις ελληνικές αρχές ώστε να απευθύνονται στις υπηρεσίες των ξένων χωρών και να έχουν να δώσουν ένα στοιχείο ταυτοποίησης ώστε να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Κλείνοντας, καλό είναι να θυμήσουμε πως λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού οι δημόσιες υπηρεσίες πλέον αποδέχονται και τα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι –ειδικότερα οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν απαραίτητα πάντα κάποιον διαθέσιμο να στείλουν στην εφορία πόσο μάλλον να πάνε οι ίδιοι– έχουν την ευκαιρία ενδεχομένως να κάνουν τις όποιες αλλαγές χωρίς την φυσική τους παρουσία εκεί αλλά αποστέλλοντας τα δικαιολογητικά με ένα email. Μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας των Δ.Ο.Υ στη σελίδα του υπουργείου www.aade.gr

* Ο κ.  Γιώργος Καράμπελας  είναι διευθύνων σύμβουλος του Γραφείου Καράμπελα (www.taxnet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου