Σελίδες

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Με αυτά τα μυαλά δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΗΝ «ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ, ΠΝΠ ΚΑΙ ΚΥΑ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Με αυτά τα μυαλά δεν θα  υπάρξει ανάπτυξη

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΗΝ «ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ, ΠΝΠ ΚΑΙ ΚΥΑ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ και δεν ξέρεις τι να γράψεις και τι να αφήσεις. Σκέπτεσαι να γράψεις αυτό το επίκαιρο θέμα, αλλά όταν βγει η εφημερίδα θα ισχύει;  Ή απλά κάποιο βράδυ, αργά μεσάνυχτα θα έχουν βγάλει κάτι άλλο και θα είσαι λάθος με ελλιπείς  πληροφορίες και αυτά που έγραψες δεν είναι επίκαιρα αλλά και δεν θα ισχύουν.

Όπως έγραψε και ένας συνάδελφος λογιστής – φοροτεχνικός σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης « Έχω αρχίσει και ανησυχώ αν στα υπουργεία είναι όλα καλά. Ούτε ένα δελτίο τύπου , ούτε μια απόφαση ούτε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ή έστω μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σήμερα την νύχτα. Παιδιά είσαστε καλά;».

Νέες προθεσμίες

Το υπουργείο εργασίες «έδρασε» και πάλι δίνοντας νέες προθεσμίες για διορθώσεις, στα ήδη διορθωμένα, των ήδη διορθωμένων στοιχείων, για την αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ).

Οι επιχειρήσεις οι λογιστές - φοροτεχνικοί και τα λογιστικά γραφεία ασχολούνται όλο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και από ότι φαίνεται θα ασχολούνται και τον Μάιο με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αφήνοντας πίσω άλλες δουλειές που πρέπει να κάνουν.

Για να μην μιλήσουμε για τα χιλιάδες, στην κυριολεξία, τηλέφωνα που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, για τα 800 ή 600 ευρώ και για το αν θα υπάρχει αποζημίωση 533 ευρώ για το Μάιο για τους εργαζόμενους ή και ακόμα αν θα πάρουν 800 ευρώ οι επιστήμονες.

Ο συχωρεμένος ο πατέρας μου έλεγε το τάξιμο είναι εύκολο το δόσιμο είναι δύσκολο και δυστυχώς από τάξιμο έχουμε χορτάσει.

Βοήθεια σε ημέτερους

Για να μην μιλήσουμε για τα περίφημα δάνεια του προγράμματος ΤΕΠΙΧ I & II.

Οι τράπεζες για μια ακόμη φορά έπαιξαν το «βρόμικο» ρόλο τους, μοιράζοντας τα χρήματα σε αυτούς που δεν τα έχουν ανάγκη.

Πληροφορίες από τους τραπεζικούς κύκλους λένε ότι είχαν ειδοποιήσει τους πελάτες τους καλούς, που δεν είχαν άμεση ανάγκη τα χρήματα, και είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες πριν ακόμη ανοίξει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μείνουν έξω πάνω από το 55% των επιχειρήσεων, που αυτοί που είχαν ανάγκη τα χρήματα και πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Απουσία κοινής γραμμής

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες παραδείγματα επιχειρήσεων που μας έχουν αναφερθεί, αλλά απλά θα παραθέσουμε ένα μέρος από τα όσα είπε ο Ι. Χατζηθεοδοσίου  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας πάνω στο θέμα, που περιγράφει την κατάσταση.

«Το μέτρο που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το νέο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου, ήταν προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού. Όμως από την ανακοίνωση μέχρι την υλοποίηση του μεσολαβεί μία τεράστια απόσταση, όπως με πόνο αντιλαμβάνονται όσοι επιχειρούν να υπαχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κοινή γραμμή κυβέρνησης και τραπεζών, με αποτέλεσμα να είναι ένα μέτρο εξαιρετικά περιορισμένης εφαρμογής.

Προσκόμματα

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που είναι αναγκαία η παροχή ρευστότητας σε όλη την αγορά με οριζόντιες παρεμβάσεις και χωρίς περιορισμούς προκειμένου να αντέξουν όλες οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες, παρατηρούνται σημαντικές δυσλειτουργίες στην υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

Συγκεκριμένα, ενώ είχε ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα είναι άμεσες και χωρίς περιττή γραφειοκρατία οι διαδικασίες χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ουσιαστικά «ακυρώνουν» το μέτρο.

Πως μπορεί να ερμηνευθεί άραγε η τακτική ορισμένων συνεργαζόμενων τραπεζών, να θέτουν μεταξύ των προϋποθέσεων χορήγησης αυτών των δανείων την προσκόμιση βεβαιώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας; Και ειδικά όταν δεν είχε γίνει ουδεμία αναφορά στην αναγκαιότητα των συγκεκριμένων βεβαιώσεων. Από αυτή και μόνο την προϋπόθεση, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί.

Καθυστερημένη ενημέρωση

Ακόμα και για όσους όμως πληρούν τις προϋποθέσεις, χάνεται πολύτιμος χρόνος γιατί το σύστημα taxisnet παρουσιάζει αναμενόμενη καθυστέρηση στην ενημέρωση των εκκαθαρισμένων οφειλών. Η συνέπεια είναι η εξόφληση των οφειλών να μην αποτυπώνεται εγκαίρως στο σύστημα, κι ως εκ τούτου να παρεμποδίζεται η χορήγηση ασφαλιστικής/φορολογικής ενημερότητας. Άρα δεν μπορεί να προχωρήσει η δανειοδότηση αυτών των επιχειρήσεων  χωρίς να έχουν  μερίδιο ευθύνης οι δικαιούχοι που απλώς δεν πρόλαβαν.

Αδικαιολόγητη προϋπόθεση

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας είναι η εξάρτηση της χορήγησης ή μη αυτών των κεφαλαίων κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου, από την παροχή εμπράγματης ασφάλειας (πχ προσημείωσης υποθήκης, ακόμα και στην πρώτη κατοικία) ή εξασφάλισης με χρήματα (cash collateral). Πρόκειται για προϋπόθεση τελείως αδικαιολόγητη και που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τον σκοπό του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Ποιοι την … πληρώνουν.

Επομένως ο κ. Χατζηθεοδοσίου ήταν ξεκάθαρος πως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό το «μπέρδεμα» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες μικρομεσαίους οι οποίοι αγωνίζονται για την επαγγελματική τους επιβίωση.

Η πλάκα είναι ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι για να αποποιηθούν την ευθύνη τους για απόρριψη  των επιτηδευματιών  , έριχναν το μπαλάκι στους λογιστές φοροτεχνικούς. «Φέρε εσύ τα χαρτιά, βάλε τον λογιστή σου να σου κάνει αίτηση και θα δούμε» είναι το μότο τους , ακόμη και όταν έκλεισε το σύστημα για τις αιτήσεις.

Δηλαδή αυτοί να πάρουν το μπόνους και οι λογιστές να δουλεύουν για αιτήσεις που δεν πρόκειται να εγκριθούν ποτέ !

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 14 Μαΐου 2020.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου