Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας: Πώς θα προχωρήσει η επιδότηση μισθού και η ανάσχεση της ανεργίας Το μοντέλο «Kurzarbeit» που επιλέγει η κυβέρνηση και η πρόβλεψη για ανεργία στο 20%.

Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας: Πώς θα προχωρήσει η επιδότηση μισθού και η ανάσχεση της


LOUISA GOULIAMAKI VIA GETTY IMAGES
Αλλάζουν όλα στην αγορά εργασίας, καθώς η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομία. Οι προβλέψεις για την εκτόξευση της ανεργίας είναι εφιαλτικές. Πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση προέβλεπε η ανεργία να υποχωρήσει κοντά στο 16%. Η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που φέρνει ο ιός, προκάλεσαν την ανατροπή αυτών των προβλέψεων.
Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν την ανεργία για το 2020 κοντά στο 20% και υποχώρηση της κοντά στο 17% το 2021. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου των θέσεων εργασίας. Η κυβερνητική επιλογή οδηγεί στην εφαρμογή του Γερμανικού μοντέλου το οποίο οδηγεί σε εκ περιτροπής εργασία ή μειωμένο χρόνο εργασίας και στην Ελλάδα ονομάστηκε «συν-εργασία». 
Το μοντέλο «Kurzarbeit», όπως ονομάζεται στα γερμανικά, οδηγεί σε επιδότηση του μισθού από το κράτος προκειμένου οι επιχειρήσεις να μειώσουν στο μισό τις ώρες εργασίας, καταβάλλοντας στους εργαζόμενους το μισό μισθό. Ένα μέρος του μισθού που θα χαθεί για χιλιάδες εργαζόμενους θα καλυφθεί από το Δημόσιο.
Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, στόχος του Πρωθυπουργού είναι η ανάσχεση της ύφεσης.
HuffPost Greece / Πάνος Τουμάσης / 20 Μαΐ

Επιδότηση μισθού

Το σχέδιο προβλέπει αναπλήρωση του 60% του μισθού που θα χάσει κάθε εργαζόμενος και όχι το 100%, γεγονός που σημαίνει βέβαιη μείωση εισοδήματος για χιλιάδες νοικοκυριά. Ωστόσο, ολική θα είναι η κάλυψη για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Το σχέδιο ωστόσο προβλέπει και πλαφόν αναφορικά με το ύψος του μισθού που θα μπορεί να καλύψει το Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει ότι σε υψηλόμισθους δεν θα καλυφθεί το 60% του χαμένου μισθού, αλλά μικρότερο ποσοστό. Αντίστοιχα, θα υπάρχει πρόβλεψη ο τελικός μισθός μετά και την επιδότηση να μην μειωθεί περισσότερο από τον βασικό μισθό.
Η πρόταση που προκρίνεται είναι σε πρώτη φάση το μέτρο να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που μέσα στη κρίση υπέστησαν μείωση τζίρου από 20% και πάνω. Για αυτές τις επιχειρήσεις προβλέπεται ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και προβλέπει πως ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. Αρκεί να μπαίνει ανά εβδομάδα σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
«Δεσμευτήκαμε ότι αυτήν τη δύσκολη κατάσταση θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί- Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης,
HuffPost Greece / Κυριακή Αξιώτη / 20 Μαΐ

Ανάσχεση της ανεργίας

Τα χρήματα για την κάλυψη ποσοστού του χαμένου εισοδήματος θα εξοικονομηθούν από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάσχεση του κύματος ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο το συγκεκριμένο μοντέλο θα τρέξει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Στο τέλος του πρώτου κύκλου θα γίνει επανεκτίμηση των δεδομένων προκειμένου να εκτιμηθεί εάν θα είναι αναγκαία η συνέχιση του μέτρου και το 2021. 
Η Γερμανία δημιούργησε αυτό το μοντέλο όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2009 με στόχο να συγκρατήσει τα ποσοστά ανεργίας. Το μοντέλο αυτό ακολουθείται εκεί για τελευταία 10 χρόνια και τώρα με αφορμή την πανδημία αυξήθηκαν κατακόρυφα οι επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, τον τουρισμό και την εστίαση.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συγκρατήσει την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα θα περιοριστεί η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης, σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας.


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου