Σε δύο φάσεις αλλά όχι χωρίς κόπο θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν έκπτωση 40% στο ενοίκιο πληττόμενων από το κορονοϊό ενοίκια επιχειρήσεων των εργαζομένων τους και των φοιτητών.
Του Τάσου Δασόπουλου
Με βάση την πρόσφατη ΠΝΠ που ρύθμισε το θέμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που υποχρεώθηκαν σε έκπτωση 40% στο ενοίκιο που εισπράττουν θα αποζημιωθούν από το δημόσιο για το 20% του 60% που τελικά εισέπραξαν. Αυτό αναπληρώνει το 30% του εισοδήματος που απώλεσαν το οποίο δεν θα το πάρουν στο χέρι.

Θα συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών. Επίσης υπάρχει δέσμευση (μετά από πίεση των ιδιοκτητών) να μην φορολογηθούν για το 40% του ενοικίου που δεν εισέπραξαν με βάση την αυτοτελή φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα που κυμαίνεται από 15% για ενοίκια έως και 12.000 ευρώ, έως και 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 35.000.
Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες έχει δύο βήματα και περνάει από το άνοιγμα μιας ειδικής πλατφόρμας που δημιουργεί η ΑΑΔΕ για να επιβεβαιωθεί και από την δύο μεριές η έκπτωση εισοδήματος. Να μπούν οι ίδιοι στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο από την ΑΑΔΕ. Εκεί θα βρουν αναρτημένο το μισθωτήριο ή τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν καταθέσει στην εφορία.
Θα επιλέξουν και θα δηλώσουν εκείνα στα οποία υπέστησαν περικοπή 40% για να τύχουν οικονομικής στήριξης το 2020 και το 2021.
Να ζητήσουν από τους ενοικιαστές τους οι οποίοι ευεργετήθηκαν από την μείωση οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει τον εκμισθωτή του ακινήτου τους στην ΕΡΓΑΝΗ ή στο www.MyBusinessSupport.gr, να μπουν επίσης στην ίδια πλατφόρμα για να επικυρώσουν τους μήνες και τα ποσά περικοπής των ενοικίων τα οποία επωφελήθηκαν οι ίδιοι και έχασαν οι ιδιοκτήτες.


Τα προβλήματα ωστόσο με το θέμα των ενοικίων είναι πολλά και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κρίση του κορονοϊού αλλά και με την 10ετή κρίση των μνημονίων η οποία προηγήθηκε. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν χάσει το 40% αλλά το 100% από τα ενοίκια, καθώς ο ενοικιαστής τους λόγω της κρίσης δεν είχε χρήματα να καλύψει ούτε και το 60%.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα υποβάλουν τη δήλωση των ζημιών χωρίς αποδεικτικά; Και εάν τους επιτραπεί, με κάποιον τρόπο (υπεύθυνη δήλωση ίσως) να δηλώσουν τη ζημία, αυτή θα είναι στο 100% ή μόνο στο 40% που ανέρχεται και η έκπτωση που έδωσε η κυβέρνηση στους ενοικιαστές; Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αναδρομική πληρωμή ενοικίων. Κάποιοι ιδιοκτήτες τους επίμαχους μήνες, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, και τον Ιούνιο πληρώθηκαν και αναμένουν να πληρωθούν ενοίκια του προηγούμενου έτους.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν κανονικά τα μισθώματα. Δηλαδή με βάση τα αποδεικτικά των τραπεζών θα φαίνεται ότι έχει πληρωθεί κανονικά τους μήνες της κρίσης ενώ στην πραγματικότητα θα έχει πληρωθεί ενοίκια παρελθόντων μηνών. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους όσοι επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου να υποβάλουν ειδική δήλωση μαζί με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη τους.
Και από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του μισθωτηρίου, δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση έχει στα χέρια της τα μισθωτήρια.
Πηγή: https://www.news247.gr/