Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Πότε πληρώνονται τα επιδόματα των 534 ευρώ για τον Μάιο

Πότε πληρώνονται τα επιδόματα των 534 ευρώ για τον Μάιο

Οι καταληκτικές προθεσμίες για τους εργοδότες. Πότε και πόσα θα πληρωθούν όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή και βγήκαν, με την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Ποιοι μπορούν να λάβουν ειδική αποζημίωση 534 ευρώ έως και τον Σεπτέμβριο.
Πότε πληρώνονται τα επιδόματα των 534 ευρώ για τον Μάιο

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο σύστημα Εργάνη από τους εργοδότες, οι επιχειρήσεις των οποίων παρέμειναν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που βάσει της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούσαν να θέσουν σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους, προκειμένου κάθε εργαζόμενος να λάβει την ειδική αποζημίωση που αντιστοιχεί στα 534 ευρώ για 30 ημέρες. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, οι πληρωμές θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν μεταξύ 5 και 10 Ιουνίου, όμως λόγω της παράτασης που δόθηκε στις αιτήσεις, είναι πολύ πιθανό οι ημερομηνίες αυτές να μετατεθούν κατά λίγες ημέρες.
Παράλληλα, ξεκίνησε και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν μέσα στον Μάιο. Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1η έως και τις 7 Ιουνίου. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους, εφόσον τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Εργασίας, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως και τις 12 Ιουνίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αναλογική των ημερών που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Συγκεκριμένα δικαιούνται να λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία.
Για παράδειγμα, εάν η επιχείρηση επαναλειτούργησε τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωσης ειδικού σκοπού για 3 μέρες, που αντιστοιχεί σε 54 ευρώ. Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που άνοιξαν τη Δευτέρα 11 Μαΐου, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση για 10 ημέρες, που αντιστοιχεί σε 180 ευρώ. Αντίστοιχα εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 δικαιούνται 306 ευρώ για 17 μέρες αναστολής, ενώ τέλος, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που λειτούργησαν τη Δευτέρα 25/5 θα λάβουν 432 ευρώ (24 μέρες).
Να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν μαζί με εκείνες που επλήγησαν σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού αλλά δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, μπορούσαν να βγάλουν σε αναστολή συμβάσεων έως και το 60% του προσωπικού τους για διάστημα έως και τις 31 Μαΐου. Για το υπόλοιπο 40% του προσωπικού τους, οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να το επαναφέρουν στη δουλειά από την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους μήνες

Οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή και τον Ιούνιο, ή να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου και οι εργαζόμενοι θα λάβουν ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ. Προσοχή όμως. Από την 1η Ιουλίου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων.
Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, οι οποίες μπορούν είτε να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, είτε να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον προηγούμενο μήνα, όχι μόνο τον Ιούνιο αλλά και τον Ιούλιο. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου. Μάλιστα, ενώ αρχικά η διάταξη προέβλεπε ότι η αναστολή μπορεί να διαρκέσει το πολύ 30 ημέρες μέσα στο δίμηνο, τελικά με νομοτεχνική βελτίωση λίγο πριν την ψήφιση του νόμου, δόθηκε η δυνατότητα για αναστολή έως 60 ημέρες, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Από 1η Αυγούστου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων.
Ειδικά μέτρα ισχύουν όμως και για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ένα ξενοδοχείο ανοίξει εντός του Ιουνίου, θα πρέπει να επαναπροσλάβει τους εποχικούς ξενοδοχοϋπάλληλους που απασχολούσε το 2019. Στη συνέχεια, ο εργοδότης μπορεί να θέσει έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου. Για κάθε μήνα παραμονής στην αναστολή, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δικαιούνται επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές επί των 534 ευρώ. Το ίδιο πλαίσιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων ( ν. 1836/1989).
Προσοχή όμως. Υπάρχει ρήτρα που συνδέει τις αναστολές με την πληρότητα του ξενοδοχείου. Έτσι, εάν συμπληρώσει το 20% της πληρότητας, θα πρέπει να προχωρήσει σε οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων.
Εάν η πληρότητα φτάσει το 50%, προβλέπεται υποχρέωση οριστικής ανάκλησης των αναστολών τουλάχιστον για τα 2/3 των συμβάσεων, ενώ με την συμπλήρωση 80% της πληρότητας, προβλέπεται υποχρέωση για οριστική ανάκληση όλων των συμβάσεων.
Τέλος, οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα εργαστούν φέτος, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται δεν θα επαναλειτουργήσουν, θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για 4 μήνες (Ιούνιο-Σεπτέμβριο), σαν να είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου