Σελίδες

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα κρίνει το βάθος της ύφεσης

Το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα κρίνει το βάθος της ύφεσης

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Τα εστιατόρια και τα καφέ που άνοιξαν στις 25 Μαΐου ακόμη αναζητούν τον βηματισμό τους. Η εικόνα για τις τελευταίες 15 ημέρες είναι αρνητική. (ΦΩΤ.ΑΠΕ)
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δυναμικό ξεκίνημα έχουν κάνει αρκετοί κλάδοι της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Κουρεία, ηλεκτρικές συσκευές, γιατροί, συνεργεία αυτοκινήτων καταγράφουν σημαντική αύξηση του τζίρου τον Μάιο αλλά και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
Αντίθετα, προβληματική παραμένει η εικόνα για την ένδυση και υπόδηση, γεγονός που δείχνει ότι οι καταναλωτές τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής παρά τις προσφορές των καταστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει σε καθημερινή βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:
1. Τα κομμωτήρια και τα κουρεία το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου παρουσιάζουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών πάνω από 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω κλάδος βγήκε από την καραντίνα στις 4 Μαΐου. 
2. Μεγάλη αύξηση, στα επίπεδα του 50%, καταγράφεται τον Μάιο και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου στα συνεργεία αυτοκινήτων. Σημειώνεται ότι τα συνεργεία ήταν ανοικτά όλο το διάστημα της καραντίνας, ωστόσο οι ιδιοκτήτες οχημάτων περίμεναν την άρση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης.
3. Η εστίαση, αλλά μόνο στο κομμάτι που αφορά τα fast food και τα delivery, καταγράφει εντυπωσιακά νούμερα το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο τζίρος τους είναι αυξημένος κατά 80% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
4. Τα εστιατόρια και τα καφέ που άνοιξαν στις 25 Μαΐου ακόμα αναζητούν τον βηματισμό τους. Η εικόνα για τις τελευταίες 15 ημέρες είναι αρνητική. 
5. Αύξηση του τζίρου και των γιατρών. Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Μάιο αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 38%, ενώ στο δίμηνο καταγράφουν αύξηση της τάξης του 50%.
6. Ο Μάιος δεν ήταν καλός για τις επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρικών συσκευών. Ο κλάδος άνοιξε στις 11 Μαΐου και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, καταγράφεται μείωση 3% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019. Τις 10 πρώτες ημέρες του Ιουνίου η εικόνα αλλάζει και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάσσονται καταγράφοντας αύξηση 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
7. Ενδυση. Μείωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παρατηρείται στην ένδυση και υπόδηση. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου άνοιξαν στις 11 Μαΐου. Αρνητικά είναι και τα στοιχεία για τα παιδικά υποδήματα.
Οπως αναφέρει παράγων του υπουργείου Οικονομικών, η θετική εικόνα που καταγράφεται σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας περιόρισε και τις απώλειες εσόδων τον Μάιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το οικονομικό επιτελείο.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 30%-40% (περίμεναν πάνω από 50%), ενώ οι προσδοκίες για τον Ιούνιο είναι ακόμα καλύτερες. Τον Ιούνιο η πτώση στα έσοδα θα είναι αντίστοιχη με του Απριλίου, δηλαδή κοντά στο 17%.  Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την τόνωση της δραστηριότητας προσφέρει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα αποπληρώσουν τον φόρο τους σε 8 μηνιαίες δόσεις (από 6 σήμερα), όπως επίσης και τα νοικοκυριά (αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων). Οι αποπληρωμές  εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2021, δεδομένου ότι έως εκείνο το χρονικό σημείο τα σχετικά έσοδα μπορούν να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Ακόμα ένας λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των δόσεων έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί.
Το μεγάλο στοίχημα όμως για την οικονομία είναι οι επόμενοι μήνες, σημειώνει ο ίδιος παράγων, επισημαίνοντας ότι η οικονομία θα πληγεί σημαντικά λόγω του μειωμένου τουρισμού. Μήνα με τον μήνα όμως τα στοιχεία θα βελτιώνονται, με την ύφεση να περιορίζεται στα τέλη Οκτωβρίου οπότε θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικότερες συνθήκες. Αναφέρει δε ότι το 60% των εσόδων του τουρισμού εισπράττεται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, μήνες κατά τους οποίους θα κριθεί το βάθος της ύφεσης. Στην περίπτωση που η οικονομία συρρικνωθεί το επίμαχο τρίμηνο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -8%, σε διαφορετική περίπτωση το 2020 θα κλείσει με ύφεση της τάξης του 5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών:
– Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση είχε υπολογιστεί στο 2,6%. Η Στατιστική Υπηρεσίας όμως δίνει μια καλύτερη εικόνα της οικονομίας καταγράφοντας ύφεση 0,9%.
– Το δεύτερο τρίμηνο είναι και το χειρότερο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείο, υπολογίζεται ύφεση της τάξης του 15,7%. Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ήταν και το καλύτερο του έτους και συγκεκριμένα είχε καταγραφεί ανάπτυξη 2,8%.
– Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι οι εξελίξεις στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση θα είναι οριακά αρνητική.  Στο κακό σενάριο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει για το τρίτο τρίμηνο του έτους μείωση του ΑΕΠ κατά 6%.
– Στο τελευταίο τρίμηνο, με βάση τις υποθέσεις, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 3 ποσοστιαίες μονάδες στο καλό σενάριο και 5% στο αρνητικό σενάριο.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 5%. Πάντως τις τελευταίες ημέρες οι προβλέψεις οργανισμών αλλά και του ΚΕΠΕ παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα συγκριτικά με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν (9,75%), αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στο καλό σενάριο το ΚΕΠΕ υπολογίζει μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 5,67% και 7,16% στο κακό σενάριο. Ο ΟΟΣΑ στο economic outlook εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα του 2020 θα ανέλθει στο 8%, ενώ στη Γαλλία η ύφεση 11,4%, στην Ιταλία 11,3%, 8,9% στο Βέλγιο, ενώ συνολικά στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 9,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου