Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

Ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους που θα μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ριζικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αυτοκινήτων με πλήρη αναμόρφωση όλων των συντελεστών επιβολής τέλους ταξινόμησης και απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τους κατ'επάγγελμα αγρότες που έκλεισαν στις 31-12-2018 πενταετία στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από χθες το βράδυ η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις βασικότερες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:
1) Προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, δικαιούχος εισοδήματος από σύνταξη, που προκύπτει στην αλλοδαπή, ο οποίος μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, δύναται να υπαχθεί σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, εφόσον σωρευτικά:
α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και
β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
Εφόσον γίνει δεκτή η υπαγωγή του φορολογούμενου σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, το φυσικό πρόσωπο θα καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος αυτοτελώς φόρο, με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός του που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό.
Επομένως, το εν λόγω εισόδημα θα απαλλάσσεται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί από τον φορολογούμενο στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, δεν εκπίπτει από τον φόρο της παραγράφου αυτής.
Περαιτέρω, το φυσικό πρόσωπο δεν θα απαλλάσσεται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Για κάθε φορολογικό έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, ο φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία δόση μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα του προσώπου που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.
Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή θα πρέπει να υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο στη Φορολογική Διοίκηση (ΑΑΔΕ) μέχρι τις 31 Μαρτίου έκαστου φορολογικού έτους. Η Φορολογική Διοίκηση (ΑΑΔΕ) θα εξετάζει την αίτηση και θα εκδίδει απόφαση, με την οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την αίτηση εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Στην αίτησή του το φυσικό πρόσωπο πρέπει να δηλώνει το κράτος στο οποίο είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του μέχρι την υποβολή της αίτησής του. Η Φορολογική Διοίκηση (ΑΑΔΕ) θα ενημερώνει τις φορολογικές αρχές του κράτους αυτού σχετικά με τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του εν λόγω φορολογουμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διεθνούς διοικητικής συνεργασίας όπως αυτές ισχύουν.
Ειδικά για τις αιτήσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας που θα υποβληθούν εντός του έτους 2020, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης ορίζεται στις 30.9.2020.
Οι προτεινόμενες διατάξεις θα έχουν εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν ήδη τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται εντός τριάντα (30) ημερών από την έγκριση της αίτησης του φορολογουμένου .
Η μέγιστη διάρκεια υπαγωγής στην εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος αλλοδαπής ορίζεται σε δέκα (10) φορολογικά έτη, αρχομένης από το επόμενο φορολογικό έτος από αυτό της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου. Η δεκαετής διάρκεια υπαγωγής δεν υπόκειται σε παράταση, σύντμηση ή κατάργηση.
 Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις διατάξεις αυτές υποχρεούνται να δηλώνουν τόσο τα εισοδήματά τους που προκύπτουν στην ημεδαπή, όσο και αυτά που προκύπτουν στην αλλοδαπή.
2) Μεταρρυθμίζεται το φορολογικό πλαίσιο της δωρεάν παροχής μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους, στις περιπτώσεις που οι μετοχές αυτές χορηγούνται λόγω της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων ή της επέλευσης συγκεκριμένου γεγονότος. Με το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, η χορήγηση των δωρεάν μετοχών δεν αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα αυτή η μορφή αμοιβής -επιβράβευσης των εργαζομένων να μην χρησιμοποιείται. Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται φορολόγηση της υπεραξίας που θα αποκομίσει ο εργαζόμενος από την πώληση των μετοχών αυτών ως εισοδήματος, με σταθερό συντελεστή 15%.
3) Προβλέπεται ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 η απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού που παρέχονται στους εργαζόμενους από τους εργοδότες τους.
4) Θεσπίζεται για το φορολογικό έτος 2019,  εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο καθεστώς αυτό.
5) Αναμορφώνεται και εξορθολογίζεται το καθεστώς φορολογίας των επιβατικών και φορτηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης. Η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την ανανέωση του υφιστάμενου στόλου αυτοκινήτων και την προώθηση μη ρυπογόνων οχημάτων νέας τεχνολογίας. Ειδικότερα, καθιερώνεται νέο σύστημα προοδευτικής φορολόγησης επιβατικών αυτοκινήτων και αναμορφώνονται σε συνάρτηση με την παλαιότητα του οχήματος αναλογικότερα οι προσαυξήσεις οι οποίες επιβάλλονται με βάση την αντιρρυπαντική τεχνολογία EURO. Παράλληλα μειώνεται περαιτέρω το τέλος ταξινόμησης υβριδικών αυτοκινήτων, χαμηλών ρύπων, ήτοι με εκπομπές ρύπων CO2 έως 50 γρ/χλμ, ενώ διατηρείται η απαλλαγή του 50% του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης για υβριδικά αυτοκίνητα με περισσότερους ρύπους, καθώς και η πλήρης απαλλαγή για τα ηλεκτροκίνητα ΕΙΧ. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το αναλογούν τέλος ταξινόμησης για την πλειοψηφία των οχημάτων και ευνοείται η ταξινόμηση νεότερων αυτοκινήτων, λαμβανομένης υπόψη και της ανάγκης τόνωσης της σχετικής αγοράς. Τέλος, καταργείται η υφιστάμενη πρόβλεψη για τη δυνατότητα φορολόγησης μεταχειρισμένων οχημάτων με πρώτη κυκλοφορία στην ΕΕ πριν από την 01.06.2016, με βάση το προϊσχύον καθεστώς φορολόγησης (ιστορικό τέλος).
6) Προβλέπεται ότι εφεξής, πλέον των τροφοεφοδίων, καυσίμων και λιπαντικών που απαλλάσσονται μέχρι σήμερα από δασμό και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις, προστίθενται για ένταξη σε καθεστώς απαλλαγών από δασμούς και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις και άλλα είδη που κρίνονται αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών του πλοίου και των επιβαινόντων σε αυτό. Ειδικότερα, με την προωθούμενη διάταξη ορίζεται δασμολογική απαλλαγή σε είδη που προορίζονται για τον εφοπλισμό ή τον εξοπλισμό των πλοίων και για τα οποία μέχρι σήμερα χορηγείται αναστολή από τον δασμό με τις διατάξεις του Ειδικού Προορισμού, με γνώμονα την απλοποίηση της διαδικασίας.
7) Κατατάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% και τα βιβλία μουσικής.
8) Συστήνεται στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων φορολογικών διαφορών με στόχο την ταχεία επίλυση των διαφορών αυτών, την αποσυμφόρηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, και την τόνωση των φορολογικών εσόδων.
Ο ιδιώτης διάδικος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία δύναται να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση της διαφοράς. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ως τις 30 Οκτωβρίου 2020. Αίτημα μπορεί να υποβληθεί και για εκκρεμείς έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών φορολογικές διαφορές από πράξεις επιβολής φόρου ή προστίμων, εφόσον αυτές καταστούν εκκρεμείς, κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Δεκεμβρίου 2020.
Η αίτηση εξώδικης επίλυσης επί ποινή απαραδέκτου θα πρέπει να αναφέρεται περιοριστικά στους κάτωθι ισχυρισμούς:
(α) Παραγραφή του Δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει το φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει την φορολογική οφειλή.
(β) Παραγραφή του Δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
(γ) Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
(δ) Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.
(ε) Mείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.
Η Επιτροπή θα ελέγχει τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς με βάση τη νομολογία. Θα μπορεί να προτείνει την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, και να υποβάλλει , σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένη θετική ή απορριπτική πρόταση στον αιτούντα.
Η πρόταση της Επιτροπής θα περιέχει επαρκη αιτιολογία και θα κοινοποιείται στον αιτούντα σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4174/2013 (Α ́170). Εάν ο αιτών αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, θα συντάσσεται σχετικό πρακτικό εξώδικης επίλυσης, το οποίο θα δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών. Η αποδοχή θα επιβεβαιώνεται με την υπογραφή της πρότασης από τον αιτούντα. Μερική αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής δεν επιτρέπεται. Το πρακτικό εξώδικης επίλυσης θα είναι εκτελεστός τίτλος και το αναγραφόμενο σε αυτό ποσό θα βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο. Το ως άνω πρακτικό θα επιλύει αμετάκλητα την εκκρεμή διαφορά και δεν θα μπορεί να προσβληθεί με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο, εφόσον επί του συνολικού ποσού που προκύπτει για τον φορολογούμενο, καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κυρίου φόρου που οφείλεται, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του και χωρήσει νομίμως η εξόφληση του συνόλου αυτού, είτε εφάπαξ με έκπτωση 75% επί των πρόσθετων φόρων, των τόκων, των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις 35% έως 65% επί των πρόσθετων φόρων, των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων.
9) Προβλέπεται ότι σε περίπτωση λήψης μέτρων δέουσας επιμέλειας από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet, να συναινεί στην ηλεκτρονική διαβίβαση του πρόσφατου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος από την ΑΑΔΕ προς τα ως άνω νομικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα θα διαβιβάζονται, ηλεκτρονικά, στοιχεία της πρόσφατης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου σύμφωνα με τη συναίνεση του φορολογούμενου, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα διαβιβάζεται, ηλεκτρονικά, η πρόσφατη υποβληθείσα δήλωση, η οποία συνεπάγεται άμεσο προσδιορισμό του φόρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου