Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο -Εντείνονται όμως οι πιέσεις σε καταναλωτές και λιανεμπόριο

Άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο -Εντείνονται όμως οι πιέσεις σε καταναλωτές και λιανεμπόριο


Της Δήμητρας Καδδά
Την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος της Ελλάδος στις 90,8 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι 87,6 μονάδων τον Ιούνιο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάλογη άνοδος παρατηρείται και στα άλλα κράτη-μέλη και μάλιστα ισχυρότερη (από τις 82,9 στις 87 μονάδες), αφού είχε προηγηθεί σε αυτά πολύ μεγαλύτερη πτώση προσδοκιών τους προηγούμενους μήνες.
Ο ελληνικός δείκτης προσεγγίζει τα επίπεδα του Απριλίου του 2020 (τις 99,3 μονάδες), αλλά βρίσκεται ακόμα πολύ πιο χαμηλά από τις 113,2 μονάδες στις οποίες είχε βρεθεί τον Φεβρουάριο πριν από το ξεκίνημα της πανδημίας.
Οι μετρήσεις στην Ελλάδα γίνονται από το ΙΟΒΕ και ανακοινώνονται πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν, ωστόσο, αρκετές διαφοροποιήσεις στους επιμέρους κλάδους.
Πιο συγκεκριμένα καταγράφεται μείωση των πιέσεων στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στις κατασκευές. Καταγράφεται όμως και επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών και ειδικά στο πεδίο του λιανεμπορίου.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος θεωρείται ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής συγκυρίας που δείχνει την τάση για την πορεία του ΑΕΠ. Τα αναλυτικά στοιχεία θα ανακοινωθούν από το ΙΟΒΕ την προσεχή εβδομάδα.
Το ΙΟΒΕ στην τελευταία του ανακοίνωση για το μήνα Ιούνιο, είχε επισημάνει ότι η επιδείνωση του κλίματος στην Ελληνική οικονομία αποδείχθηκε τους προηγούμενους μήνες περισσότερο σταδιακή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές, όπου υπήρξε εντονότερη αρχική επιδείνωση αλλά στη συνέχεια σχετική βελτίωση, πιθανώς λόγω και του περισσότερου κλειστού χαρακτήρα και ακαμψιών μεγάλου τμήματος της οικονομίας.
Ωστόσο, επισήμανε πως η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος και της ίδιας της ύφεσης κατά τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, εγχώριους και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Υπάρχει ακόμη αναμονή σημαντικών παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως του τρόπου εφαρμογής τους στην πράξη.
Παγκοσμίως, το πρόβλημα της πανδημίας συνεχίζεται με σημαντική ένταση, ενώ οι προβλέψεις ύφεσης για το τρέχον έτος αναθεωρούνται επί τα χείρω. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό το οποίο καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο πεδίο του εγχώριου προϊόντος και σε ετήσια βάση.
Τον προηγούμενο μήνα μικρή επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, ενώ αντίθετα σε Κατασκευές και Λιανικό εμπόριο υπήρξε σχετική διόρθωση των προσδοκιών μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, επίσης σημειώθηκε ανοδική διόρθωση της κάμψης που υπήρξε έως τον Μάιο, με τα περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία στους επόμενους 12 μήνες των δικών τους οικονομικών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, σε σχέση με τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου