Σελίδες

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Μείωση παραοικονομίας για μείωση συντελεστών

Του Σπύρου Δημητρέλη
Τον περιορισμό της παραοικονομίας θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως τον πιο αποδοτικό τρόπο εξεύρεσης πόρων για τη μείωση των υψηλών ονομαστικών φορολογικών συντελεστών. Τη σχετική προσέγγιση της κυβέρνηση επικυρώνει και η επιτροπή σοφών υπό τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη του οποίου η πρόταση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας αναμένεται να δοθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση.
Η διαπίστωση της επιτροπής είναι σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν που έχουν κάνει κατά καιρούς διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης: η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλές που, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα φορολογικά έσοδα, επιβάλλονται σε μια περιορισμένη φορολογική βάση πολύ υψηλοί ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 44% και προσαυξάνεται κατά 6,5 μονάδες μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι ο ονομαστικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα είναι άνω του 50%!
Ωστόσο, σημαντικά τμήματα της αγοράς συστηματικά υποδηλώνουν το εισόδημά τους με αποτέλεσμα να φορολογούνται εξοντωτικά, όπως λένε οι διεθνείς οργανισμοί, οι ίδιοι και οι ίδιοι, όπως για παράδειγμα οι μεσαίου και υψηλού εισοδήματος μισθωτοί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Προκειμένου θα οικοδομηθεί το φορολογικό σύστημα σε πιο υγιή και βιώσιμη βάση θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός της παραοικονομίας που θα επιτρέψει τη μείωση των ονομαστικών φορολογικών συντελεστών. Αυτό θα έχει και πολλαπλό όφελος για την οικονομία αφού θα κάνει λιγότερο κοστοβόρες τις επενδύσεις και θα δώσει κίνητρο για εργασία.
Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη είναι χαρακτηριστικές:
-Μείωση της παραοικονομίας μέσω της αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η καταγραφή των πληρωμών αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα έκδοσης φορολογικών στοιχείων για τις σχετικές συναλλαγές
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών μετά τα πρώτα εισοδηματικά κλιμάκια για τη μισθωτή εργασία. Ουσιαστικά η επιτροπή προτείνει τη μείωση των μεσαίων φορολογικών συντελεστών που κλιμακώνονται από 22% έως 44%
-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως 10%.
*Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου