Λιγότερα βάρη για τη μεσαία τάξη προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη
Η επιτροπή συνιστά μετά τα πρώτα κλιμάκια να μειωθούν οι συντελεστές, που ανέρχονται από 28% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων εισηγείται στην κυβέρνηση η επιτροπή Πισσαρίδη στο σχέδιο που έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η επιτροπή συνιστά μετά τα πρώτα κλιμάκια να μειωθούν οι συντελεστές, που ανέρχονται από 28% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Η πρόταση αυτή, η οποία συνδυάζεται και με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αναμένεται να τονώσει σημαντικά τη μεσαία τάξη των μισθωτών που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη εισοδηματική τάξη στα χρόνια των μνημονίων και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πληρώνουν εξαιρετικά υψηλούς φόρους.
Στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η μεσαία τάξη δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από κάθε άλλη, ενώ και με το περυσινό φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από την παρούσα κυβέρνηση πριμοδοτήθηκαν τα χαμηλά εισοδήματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία από τη Ν.Δ. για τα λεγόμενα «μεσαία» εισοδήματα (από 16.000-17.000 έως και 50.000 ευρώ) προκύπτει ελάχιστη «συμβολική» ελάφρυνση της τάξεως των 17-37 ευρώ σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 26.000 ευρώ πλήρωνε με βάση τα εισοδήματα του 2019 φόρο 4.776 ευρώ μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης. Το ποσό αυτό έχει μειωθεί τώρα στις 4.759 ευρώ. Σημειώνεται ότι εισοδήματα από 16.000-17.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ εμφανίζουν στην Ελλάδα περίπου 1,34 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ενώ λοιπόν αντιστοιχούν στο μόλις 15% του συνολικού αριθμού των φορολογουμένων, πληρώνουν συνολικά 4,4 δισ. ευρώ σε φόρους, δηλαδή το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πρόταση της επιτροπής για μείωση των συντελεστών ταυτίζεται με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, που ζητεί εδώ και χρόνια τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών.
Τα δύο σενάρια
Οπως προαναφέρθηκε, η επιτροπή εισηγείται την «απάλειψη» της εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνεται και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η oποία επιθυμεί τη σταδιακή κατάργησή της από το 2021. To ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι ετησίως ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια για την εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικότερα:
1. Μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 52,8 ευρώ ετησίως, ενώ μισθωτός με εισόδημα 30.000, όφελος 202,8 ευρώ. Επίσης, μισθωτός με εισόδημα 40.000 ευρώ, από 1.326 ευρώ που πληρώνει σήμερα, θα πληρώσει την επόμενη χρονιά 928,2 ευρώ, δηλαδή όφελος 397,8 ευρώ, ενώ για κάποιον που έχει εισόδημα 50.000 ευρώ το όφελος ανέρχεται στα 623 ευρώ περίπου.
2. Η κυβέρνηση εξετάζει και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο, τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος έως και 276 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ
Μία ακόμη πρόταση που συγκλίνει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ενδεχομένως να αλλάξει με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής, λαμβάνει υπόψη του τις οικονομικές, γεωγραφικές και διοικητικές ιδιαιτερότητες των δήμων. Για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός, βάσει του οποίου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους. Αυτό συμβαίνει και σήμερα με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ηλεκτρονικές πληρωμές
Η επιτροπή εισηγείται επίσης την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές με θετικά στοχευμένα κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών. Πριν από την πανδημία πρότεινε τη χορήγηση μεγαλύτερων επάθλων σε λιγότερους τυχερούς και εβδομαδιαίες κληρώσεις, αντί μηνιαίων που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον των φορολογουμένων να συναλλάσσονται με κάρτες. Ταυτόχρονα σχεδίαζε κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής, καθώς και κληρώσεις ακινήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου