Σελίδες

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Επιτροπή Πισσαρίδη: Εισήγηση για ανατροπές σε Διοίκηση, Δικαιοσύνη, Παιδεία, Υγεία

Επιτροπή Πισσαρίδη: Εισήγηση για ανατροπές σε Διοίκηση, Δικαιοσύνη, Παιδεία, Υγεία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στην αναλυτική έκθεση, η οποία αποτελεί, όπως προειπώθηκε, ενδιάμεσο κείμενο, γίνεται αναλυτική αναφορά σε επιμέρους τομείς που θα μετασχηματίσουν το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Δημόσια Διοίκηση, όπου «οι αγκυλώσεις» της «εμποδίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας». Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά για τη διαδικασία προσλήψεων και προαγωγών, αλλά και τα κίνητρα που έχουν για να αποδώσουν καλύτερα. Οι διαδικασίες μπορούν να εξεταστούν στη βάση δύο κριτηρίων: (α) Αν προσλαμβάνονται και προάγονται οι καλύτεροι και (β) αν η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει το ποιοι προσλαμβάνονται και προάγονται.
Οσον αφορά τη Δικαιοσύνη, οι προτάσεις εστιάζουν στην ταχύτερη απονομή της. Η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 146η θέση παγκοσμίως ως προς την εφαρμογή των συμβάσεων, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020. Ενα στοιχείο που πρέπει επίσης να προβληματίζει είναι ότι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (2018), η αντίληψη των ελληνικών επιχειρήσεων περί δικαστικής ανεξαρτησίας βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συνεπώς, ταχύτητα και αύξηση της αξιοπιστίας είναι δύο άμεσοι στόχοι.
Οσον αφορά την εκπαίδευση, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αφορούν όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, με επίκεντρο την ποιότητα των εκπαιδευτικών, η οποία δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τα τυπικά πτυχία αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της αρχικής εκπαίδευσής τους, της συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξής τους και τα κίνητρα συνεχούς βελτίωσής τους.
Ετσι, λοιπόν, για να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα κίνητρα προσέλκυσης στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού, με αδιάβλητες διαγωνιστικές διαδικασίες, καλύτερες αμοιβές και συνεχιζόμενη επιμόρφωση σε διά βίου προοπτική.
Τέλος, όσον αφορά την αναδιάρθρωση του κρίσιμου τομέα της Υγείας, προτείνεται η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, με αποσυμφόρηση των μονάδων υγείας, αύξηση αυτονομίας και αξιολόγησης των νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου