Σελίδες

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Πότε πληρώνονται εκκρεμείς συντάξεις ΟΓΑ και υποχρεώσεις για έξοδα κηδείας

Δεσμεύσεις Βρούτση στην Βουλή, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Μουλκιώτη.
Δεσμεύσεις ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Βουλή, ότι το επόμενο δίμηνο θα έρθει μια νέα εφαρμογή του «ΑΤΛΑΣ» που όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών θα βγουν ψηφιακά.
Κι αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο, τόνισε ο υπουργός, για να συνεχίσει: «Ο εξαιρετικός διοικητής του e-ΕΦΚΑ, που έχει την τεχνογνωσία και τη γνώση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα με το σχεδιασμό και με επιμονή, κατάφερε και μέσα στο επόμενο δίμηνο όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των αγροτών και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας, αυτές δηλαδή που μπήκαν στο πρώτο κύμα του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», θα έρθουν και αναδρομικά να πληρωθούν. Άρα, τι θα συμβεί; Δεν θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ούτε μία εκκρεμής σύνταξη αγροτών ούτε μία εκκρεμής σύνταξη χηρείας, όχι τώρα, αλλά για πάντα».

Για τα ανεξόφλητα έξοδα κηδείας

«Από τις 7 Ιουλίου του 2020, αυτό που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορούσε να το είχε κάνει, το λύσαμε. Ήρθα σε συνεννόηση, εν μέσω πανδημίας, με τηλεδιάσκεψη με τα γραφεία τελετών, υπήρξε ένα πλαίσιο συμφωνίας και φτιάξαμε για πρώτη φορά ηλεκτρονική πλατφόρμα και από τις 7 Ιουλίου του 2020 και μετά, όποια κηδεία και αν γίνεται, τα έξοδα κηδείας δίνονται αυτόματα. Εμφανίστηκε μαύρο χρήμα, το οποίο κρυβόταν δια μέσω των παραστατικών, χάνεται η γραφειοκρατία, εκατό χιλιάδες λιγότερες συναλλαγές στον e-ΕΦΚΑ με αυτήν την κίνηση αυτής της Κυβέρνησης, αυτής της διοίκησης του Υπουργείου Εργασίας.
Για το παρελθόν που μας κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε εντολή να μην δίνονται τα έξοδα κηδείας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι από τις σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες εξόδων κηδείας, έχουν δοθεί οι τριάντα πέντε χιλιάδες από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν όλα. Και οι σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες σε τσουβάλια εξόδων κηδείας αγροτών, θα δοθούν όλες, έχουν μείνει μόνο δέκα χιλιάδες. Ενημερώνω, λοιπόν και εσάς στη βάση της ερώτησης που καλά κάνατε και με ρωτήσατε», δήλωσε σχετικά με το πρόβλημα που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Θα συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 995/31-8-2020 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεώργιου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Τεράστια τα προβλήματα στην λειτουργία του e-ΕΦΚΑ Αγροτών».
Θα απαντήσει ο κ. Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας.
Κύριε Μουλκιώτη, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι ένα θέμα το οποίο το ξέρετε. Είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε και είμαι βέβαιος επίσης ότι σας απασχολεί.
Τα τμήματα αγροτών του e-ΕΦΚΑ σε όλη την επικράτεια είναι αντιμέτωπα με πολλές δυσλειτουργίες. Είναι, βεβαίως, πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του e-ΕΦΚΑ αγροτών στη Στερεά Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό -και το γνωρίζετε- σε μια υπολειτουργία, με καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων οι οποίες μπορεί να φτάνουν και τα τρία χρόνια.  Δυστυχώς, είναι πάρα πολλά χρόνια για τους αγρότες.
Εκεί βεβαίως, στη Στερεά Ελλάδα, στη Λαμία, ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αγρότες και οι συνταξιούχοι από το σύνολο της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τέσσερις οι υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται στο ΕΦΚΑ των αγροτών, οι οποίοι εκδίδουν αποφάσεις συνταξιοδότησης για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ όλων των νομών που εξυπηρετεί το τμήμα αγροτών του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας και συμπεριλαμβάνεται και η νήσος Σκύρος.
Δυστυχώς, είναι ημιτελές και το εγχείρημα το οποίο κάνατε και πιλοτικά ξεκινήσατε από τη Στερεά Ελλάδα, να διευρυνθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης των αγροτών μέσω των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, καθώς η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, κύριε Υπουργέ, από τις δομές του πρώην ΟΓΑ περιορίστηκε σε ζητήματα ασφάλισης εισφορών μητρώου και λοιπά. Όμως, δυστυχώς έμεινε έξω το πολύ σημαντικό κομμάτι των συντάξεων και αυτό επίσης το γνωρίζετε.
Όμως, οι αγρότες βρίσκονται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση -είναι γνωστό στους πάντες- η οποία επιτείνεται και από το γνωστό ζήτημα της πανδημίας. Περιμένουν επί σειρά ετών να πάρουν σύνταξη. Ακόμα δεν έχουν πάρει. Και δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, από το 2016 και εφεξής οι κυβερνήσεις κατέστησαν τους αγρότες αυτούς συνταξιούχους χωρίς σύνταξη.
Τίθενται, λοιπόν, τα ερωτήματα, καθώς παρά τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει, παραμένει το θέμα της συνταξιοδότησης ημιτελές, παραμένει σε εκκρεμότητα και αδικούνται αυτοί οι άνθρωποι.
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, για να δώσετε λύση σε αυτό το μακροχρόνια υφιστάμενο πρόβλημα; Σε ποιες ενέργειες πιστεύετε ότι πρέπει εφεξής να προβείτε;
Διότι η καθυστέρηση για συνταξιοδότηση αγροτών επί τρία χρόνια και να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση είναι κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό από κανέναν από εμάς και από εσάς βεβαίως, από κανέναν.
Άρα, θέλω να μας πείτε σήμερα ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβείτε, προκειμένου αυτό το φαινόμενο να εξαλειφθεί πλέον. Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το έχετε πει εδώ στη Βουλή εσείς προς τιμήν σας. Δεν μπορεί όμως, να συνεχιστεί μετά απ’ όλα αυτά τα οποία έχουν υποστεί οι άνθρωποι και βεβαίως, τις προσπάθειες που έχουν γίνει, που ξεκινάει ο «ΑΤΛΑΣ» και έχει δώσει μια πορεία. Όμως, έχουμε ένα θέμα το οποίο το γνωρίζετε και παρακαλώ πολύ να μας απαντήσετε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Μουλκιώτη, θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα γι’ αυτήν την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία και τη δυνατότητα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας να τοποθετηθώ όσον αφορά το ασφαλιστικό, τις παθογένειες στις οποίες αναφέρεστε και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
Θέλω, λοιπόν, να ξεκινήσω από ορισμένα πράγματα, τα οποία ίσως δεν γνωρίζετε, γιατί είναι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και δικαιολογείται.
Πρώτα και κύρια, να κάνω γνωστό στην εθνική αντιπροσωπεία ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν.4670/2020 που ψηφίσαμε εδώ το Φεβρουάριο του συγκεκριμένου έτους είναι η πιο ενθαρρυντική υπέρ των αγροτών του πρωτογενή τομέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην ιστορία της χώρας μας.
Εδώ έχω δώδεκα παρεμβάσεις, τις οποίες για λόγους συντομίας ερώτησης δεν μπορώ να αναφέρω αναλυτικά -θα τα καταθέσω, όμως, στα Πρακτικά- και βάσει των οποίων φαίνεται ότι για πρώτη φορά ασφαλιστικό σύστημα στην χώρα μας, ασφαλιστικός νόμος είναι τόσο κοντά στον αγροτικό πρωτογενή τομέα της χώρας μας, είτε από τις ειδικές ασφαλιστικές κλάσεις, είτε γιατί τους δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά να έχουν εφάπαξ, είτε γιατί τους δίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού δικαίωμα να έχουν επικουρική σύνταξη, είτε γιατί τους απαλλάσσει πλήρως εάν εργάζονται ως συνταξιούχοι αγρότες να μην έχουν περικοπή στη σύνταξή τους, είτε γιατί οι  ετεροαγρότες φτάνουν στο εισόδημα των 10.000 ευρώ και χωρίς να τους γίνει περικοπή στη σύνταξή τους. Δηλαδή, αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει για τον πρωτογενή τομέα διαμέσου του ασφαλιστικού ό,τι δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας μας.
Καταθέτω, λοιπόν, τις δώδεκα παρεμβάσεις του ασφαλιστικού, οι οποίες συμπυκνώνουν τις συγκεκριμένες θετικές δράσεις υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τώρα, κύριε Μουλκιώτη, έρχομαι στην ερώτησή σας που και εδώ οι απαντήσεις είναι καταλυτικές. 
Πρώτα και κύρια, να συμφωνήσω μαζί σας.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο χρόνο, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Θα πω και στη δευτερολογία μου, αλλά θα ξεκινήσω από τις διαπιστώσεις.
Κύριε Μουλκιώτη, πράγματι το κόμμα σας, στο οποίο ανήκετε ως ΠΑΣΟΚ παλιά, ΚΙΝΑΛ τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα χρόνια των διακυβερνήσεων της χώρας αντιμετωπίζαμε διάφορα προβλήματα όσον αφορά το ασφαλιστικό. Δύο κυρίαρχες διαρθρωτικές παθογένειες υπήρχαν. Δεν λέω για τη λογική λειτουργίας του ασφαλιστικού. Ήταν οι ονομαζόμενες εικονικές ή ψεύτικες συντάξεις και οι εκκρεμείς συντάξεις. Αυτά τα δύο ήταν γάγγραινα για το ασφαλιστικό.
Πράγματι -Υφυπουργός μου ήταν ο κ. Κεγκέρογλου το 2012- με τιτάνιες προσπάθειες νικήσαμε την πρώτη παθογένεια, που ήταν παθογένεια δεκαετιών: Σαράντα χιλιάδες ψεύτικες συντάξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι έπαιρναν σύνταξη θανόντων και δεν μπορούσαμε να τους βρούμε ποτέ. Πέντε δισεκατομμύρια επιβάρυνε το ασφαλιστικό σύστημα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και πράγματι με τον «ΗΛΙΟ» και με την «ΑΡΙΑΔΝΗ» τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με πολιτικό κόστος, διότι υποβάλαμε σε μια δοκιμασία μεγάλη τους συνταξιούχους για αυτοπρόσωπη απογραφή, την 1η Ιουνίου του 2013 ξεκίνησε και χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά με τον «ΗΛΙΟ» το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Μέχρι τότε δεν ξέραμε τα στοιχεία του ασφαλιστικού. Ούτε μελέτες μπορούσαν να γίνουν, ούτε πόσους συνταξιούχους είχαμε, ούτε πόσες συντάξεις δίναμε, ούτε ποιοι ήταν οι συνταξιούχοι, δεν το ξέραμε. Από 1η Ιουνίου του 2013 το μάθαμε, από τότε δηλαδή που λειτούργησε πλέον η «ΑΡΙΑΔΝΗ» και δεν μπορούσε να γίνει καμία ταφή στην Ελλάδα αν δεν παίρναμε πρώτα τον ΑΜΚΑ, νικήθηκαν οι «μαϊμού» συντάξεις. Και πράγματι, η πρώτη μεγάλη παθογένεια νικήθηκε επί ημερών της διακυβέρνησης τότε Σαμαρά. Έτσι νικήσαμε την πρώτη μεγάλη παθογένεια.
Έρχομαι τώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη παθογένεια. Η δεύτερη μεγάλη παθογένεια πράγματι υπήρχε και δεν ρίχνω ευθύνες για το παρελθόν. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως ρίχνω ευθύνες και το λέω διαχρονικά, διότι κορόιδευε τεσσεράμισι χρόνια την ελληνική κοινωνία λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις και αποδείχθηκε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτές που κληρονομήσαμε. Κορόιδευε δηλαδή συνεχώς η κ. Αχτσιόγλου και ο ΣΥΡΙΖΑ την ελληνική κοινωνία με παρουσία στην τηλεόραση. Το ψέμα κατακρίνουμε, δηλαδή. Πράγματι είναι μια παθογένεια δεύτερη και πολύ μεγάλη. Και το ερώτημα είναι πώς θα τη νικήσουμε.
Διαχρονικά έλεγα και λέω ότι δεν αντιμετωπίζεται με διορισμούς  περισσότερων υπαλλήλων, αντιμετωπίζεται με μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, αυτή που το 2014 είχαμε έτοιμη και σταμάτησε ιδεοληπτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και λέγεται «ΑΤΛΑΣ» ψηφιακή σύνταξη.
Κύριε Μουλκιώτη, θα σας πω τις ευχάριστες ειδήσεις στη δευτερολογία μου. Μόνο θα πω κάτι το οποίο είναι ήδη γνωστό στην ελληνική κοινωνία. Ήρθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργείο Εργασίας και εγκαινιάσαμε μαζί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Στις 23 Ιουλίου του 2020, ιστορική ημερομηνία, ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» ψηφιακή σύνταξη. Ξεκίνησε για δύο μεγάλες κατηγορίες, των αγροτών που υποβάλλουν από εκείνη τη στιγμή και μετά την αίτηση σύνταξής τους και της αιτίας θανάτου, της χηρείας, τις δύο πιο ευαίσθητες κατηγορίες. Από εκείνη τη μέρα όσοι αγρότες υποβάλλουν αίτηση ή περιπτώσεις θανάτου-χηρείας, παίρνουν τη σύνταξή τους, κύριε Πρόεδρε, ακούστε το αυτό, όχι σε τρία χρόνια, όχι σε δύο χρόνια, όχι σε μήνες, όχι σε βδομάδες, αλλά σε ένα δευτερόλεπτο. Και είναι πλέον χιλιάδες οι συντάξεις που έχουν εκδοθεί από εκείνη την ημερομηνία σε ένα δευτερόλεπτο.
Άρα, προς όλες εκείνες οι φωνές που ακούγονταν μέσα εδώ το προηγούμενο διάστημα και μου ασκούσαν κριτική ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει λέω πως είναι  πραγματικότητα, είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα ευχάριστα για τους αγρότες θα σας τα πω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Πολύ ενδιαφέρον, κύριε Υπουργέ, αυτό. Ελπίζω και στην πράξη να αποδώσει, όπως το λέτε. Όμως εξαντλήσατε και τη δευτερολογία σας και παρακαλώ στη δευτερολογία να το λάβετε υπόψη.
Ορίστε, κύριε Μουλκιώτη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πράγματι ισχύουν τα όσα αναφέρατε σε σχέση με το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον Φλεβάρη του 2020. Προέβλεπε αυτά που προέβλεπε. Πράγματι αυτά προέβλεπε και θα κριθεί στην πράξη.
Έχει ήδη ξεκινήσει ο «ΑΤΛΑΣ» να εκδίδει τις ψηφιακές συντάξεις, ναι.
Παρά ταύτα όμως, παραμένει το ζήτημα του e-ΕΦΚΑ αγροτών. Μιλάμε για καθυστέρηση συντάξεων τρία χρόνια. Το ξέρετε. Θυμάστε ότι πριν έναν χρόνο περίπου, τον Οκτώβριο του 2019, είχαμε πάλι συζητήσει εδώ επίκαιρη δική μου, πάλι για τον e-ΕΦΚΑ αγροτών Στερεάς Ελλάδος συγκεκριμένα. Σήμερα μιλάμε για όλη την Ελλάδα.
Στον e-ΕΦΚΑ αγροτών Στερεάς Ελλάδος τότε το είχαμε εξηγήσει, το είχαμε πει, το είχατε παραδεχθεί ότι υπήρχαν καθυστερήσεις. Ε, αυτές οι ίδιες καθυστερήσεις ουσιαστικά υπάρχουν και σήμερα. Και εκεί είναι το ερώτημά μας, κύριε Υπουργέ. Δεν αμφισβητούμε ότι ο e-ΕΦΚΑ, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» εκδίδει για τους νέους συνταξιούχους τις συντάξεις. Πράγματι, όπως το είπατε, έτσι είναι. Τι γίνεται με τις καθυστερημένες; Υπάρχουν τεράστια νούμερα που έχουν καθυστερήσει και δεν εκδίδονται συντάξεις. Το σύστημα έχει φράξει.
Και να σας πω και κάτι; Μου έκανε εντύπωση γιατί λέτε ότι δεν αφορά μόνο υπαλλήλους, θα εκδίδονται αυτόματα. Δεν θα χρειάζεται μια μεταφορά δεδομένων σε αυτό το σύστημα; Δεν θα χρειάζεται κάποιος έλεγχος; Αυτά δεν πρέπει να γίνουν από κάποιον που να έχει μια εξειδίκευση ή να γνωρίζει κάπως τα πράγματα; Πώς θα γίνει αυτό; Αυτόματα δεν μπορούν να γίνουν, πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι. Άρα, πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και όχι απλώς το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά το εξειδικευμένο δυναμικό.
Είναι γνωστό ότι δεν είναι μόνο στη Λαμία το ζήτημα του e-ΕΦΚΑ αγροτών, είναι και στην Πάτρα, είναι και στη Λάρισα, είναι παντού. Υπάρχει ζήτημα. Έχει φρακάρει το σύστημα για τους παλαιούς αγρότες, όχι αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη και είναι οι τυχεροί, θα έλεγα. Αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένας να είναι ευχαριστημένος σήμερα, να υπάρχουν αγρότες δύο ταχυτήτων ή συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων και σε κάθε περίπτωση δε συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη. Εγώ έτσι τους ονομάζω. Μπορεί και εσείς να το υιοθετείτε αυτό. Γιατί, πράγματι είναι συνταξιούχοι και δεν παίρνουν σύνταξη. Και δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε κατηγορία ανθρώπων, μιλάμε για τους αγρότες και ξέρετε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, η υπολειτουργία του e-ΕΦΚΑ αγροτών με το λίγο, το λειψό προσωπικό που υπάρχει έχει και τα δεδομένα του ενδεχόμενου λάθους. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ασχολείται με όλα, ενώ στις άλλες υπηρεσίες η απονομή των συντάξεων είναι αυτοτελής και ασχολείται κάποιος και τον έλεγχο τον κάνει κάποιος άλλος κλπ. Αυτά είναι διευκολύνσεις και διαδικασίες, οι οποίες υπάρχουν και πράγματι λαμβάνονται οι συντάξεις καλύτερα. Όμως εδώ υπάρχει ζήτημα. 
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ: Τι κάνουμε τώρα; Αυτό είναι το μείζον πλέον. Εσείς πώς το βλέπετε και πώς η Κυβέρνηση θα το δει; Γιατί από το 2019 που είχαμε μιλήσει και μόλις είχατε εκλεγεί στην Κυβέρνηση και είπατε ότι θα το δείτε το θέμα, συνεχίζεται η εκκρεμότητα, 2016-2017. Τόσα χρόνια; Πώς το αντιμετωπίζουμε; Τι θα πείτε;
Και πρέπει σήμερα, κύριε Υπουργέ, να πείτε τι θα γίνει για τους αγρότες, για τον e-ΕΦΚΑ αγροτών σε όλη την επικράτεια, πώς θα παίρνουν τις συντάξεις, πώς θα τελειώσει η εκκρεμότητα των καθυστερήσεων, όχι για τους από εδώ και πέρα, αλλά για το παρελθόν.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ και να λάβετε υπόψη τον χρόνο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου τώρα, γιατί ήρθε η ώρα να πω στον κ. Μουλκιώτη διά μέσου της ερώτησής του -καλοπροαίρετη πάντα- τις ευχάριστες εξελίξεις όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Επιτρέψτε μου όμως, να κάνω μια προσπάθεια ερμηνείας του τι λέει ο κ. Μουλκιώτης, που δέχομαι ότι είναι καλοπροαίρετα. Ο κ. Μουλκιώτης απαιτεί από τον Υπουργό Εργασίας, σήμερα συγκυριακά είμαι εγώ, να λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει στη χώρα πενήντα χρόνια. Και απαιτεί τώρα να λυθεί.
Σκεφτείτε, κύριε Μουλκιώτη, να μην έφερνα τη χαρμόσυνη είδηση ότι όλοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι της χώρας μας θα παίρνουν αυτόματα τη σύνταξή τους, να μην είχα αυτό το όπλο να το πω εγώ ως Υπουργός, που το δημιούργησε αυτή η Κυβέρνηση, που το δημιούργησε αυτός ο Υπουργός με το επιτελείο του, με αυτήν τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, τον Χρήστο τον Χάλαρη, τον εξαιρετικό διοικητή του e-ΕΦΚΑ μαζί με τους υποδιοικητές του και το εξαιρετικό προσωπικό. Κάναμε πράξη κάτι που είχαμε δεσμευθεί από το 2014 και έρχεται τώρα, που σημαίνει, κύριε Μουλκιώτη, ότι όλες οι νέες γενιές εργαζομένων θα παίρνουν τη σύνταξή τους σε λίγα δευτερόλεπτα. Τι άλλη απάντηση μπορεί να δώσει κάποιος γι’ αυτό;
Πράγματι τώρα, μου λέτε διά μέσου της ερώτησής σας «λύστε και το υφιστάμενο πρόβλημα», το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, θα φθίνει. Διότι χρόνο με τον χρόνο, καθώς θα απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό από τον e-ΕΦΚΑ και δεν θα ασχολείται με τις νέες συντάξεις, με μεγαλύτερη ταχύτητα θα λυθεί ένα πρόβλημα πενήντα ετών και θα το λύσουμε.
Έρχομαι όμως, πιο ειδικά να απαντήσω για τους αγρότες. Πριν από λίγο σας κατέθεσα τις δώδεκα σημαντικές θετικές παρεμβάσεις του ασφαλιστικού 4670 υπέρ του πρωτογενή τομέα.
Δεύτερον, κύριε Μουλκιώτη, να διευρύνω λίγο το θέμα για τους αγρότες. Τι κληρονομήσαμε; Θέλω να σας δώσω δυο-τρία στοιχεία να ενημερωθεί το κόμμα σας, διότι έχει και μια αξία. Διότι όταν αναλάβαμε το τιμόνι του Υπουργείου δεν πίστευα στα μάτια μου για δυο-τρία πράγματα επιπλέον για τους αγρότες. Πρώτον, είχε δοθεί, δεν είχε δοθεί, δεν το ξέρω, εντολή άτυπα και τα έξοδα κηδείας σαράντα πέντε χιλιάδων αγροτών δεν είχαν δοθεί ποτέ, ήταν σε τσουβάλια. Έξοδα κηδείας από το 2015. Σαράντα πέντε χιλιάδες. Και μου έχει γίνει και ερώτηση «τι κάνατε με τα έξοδα». Την είχατε κάνει και ερώτηση και θα σας απαντήσω και γι’ αυτό. Και δεύτερον, τι γίνεται με τους αγρότες, που συμφωνώ μαζί σας, με τις εκκρεμείς πλέον συντάξεις.
Τι είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η οργάνωση του e-ΕΦΚΑ είχε μόνο επτά κέντρα εξυπηρέτησης των αγροτών σε όλη των Ελλάδα. Επτά κέντρα, επτά σημεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα.
Και πράγματι, το παραδεχτήκατε. Ήρθαμε εμείς, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και άπλωσε την αρμοδιότητα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα για να εξυπηρετούνται οι αγρότες. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι αγρότες. Το δεχτήκατε και εσείς και ξεκινήσαμε πιλοτικά τον Δεκέμβριο 2019, Ιανουάριο του 2020 με τη Στερεά Ελλάδα. Πράγματι, υπάρχει μια αναγνώριση ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον φάνηκε διοικητικά και υπάρχει και μια πιο καλή αντιμετώπιση, χωρίς να λύσουμε τα προβλήματα και τις παθογένειες σε όλες τις περιφέρειες υπέρ των αγροτών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Δεύτερον -πάω σιγά-σιγά-, τι κάναμε με τα έξοδα κηδείας, τις σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες. Τι κάναμε; Πρώτον, λύσαμε και εδώ το πρόβλημα του μέλλοντος. Από τις 7 Ιουλίου του 2020, αυτό που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορούσε να το είχε κάνει, το λύσαμε. Ήρθα σε συνεννόηση, εν μέσω πανδημίας, με τηλεδιάσκεψη με τα γραφεία τελετών, υπήρξε ένα πλαίσιο συμφωνίας και φτιάξαμε για πρώτη φορά ηλεκτρονική πλατφόρμα και από τις 7 Ιουλίου του 2020 και μετά, όποια κηδεία και αν γίνεται, τα έξοδα κηδείας δίνονται αυτόματα. Εμφανίστηκε μαύρο χρήμα, το οποίο κρυβόταν δια μέσω των παραστατικών, χάνεται η γραφειοκρατία, εκατό χιλιάδες λιγότερες συναλλαγές στον e-ΕΦΚΑ με αυτήν την κίνηση αυτής της Κυβέρνησης, αυτής της διοίκησης του Υπουργείου Εργασίας.
Για το παρελθόν που μας κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε εντολή να μην δίνονται τα έξοδα κηδείας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι από τις σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες εξόδων κηδείας, έχουν δοθεί οι τριάντα πέντε χιλιάδες από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν όλα. Και οι σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες σε τσουβάλια εξόδων κηδείας αγροτών, θα δοθούν όλες, έχουν μείνει μόνο δέκα χιλιάδες. Ενημερώνω, λοιπόν και εσάς στη βάση της ερώτησης που καλά κάνατε και με ρωτήσατε.
Δεύτερον, με τις εκκρεμείς συντάξεις των αγροτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Συντομεύετε, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Πρόεδρε, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω -και αυτό ενώ η λειτουργία του «ΑΤΛΑΣ» είναι ήδη γνωστή, αποδέχεται πλέον η Βουλή ότι υπάρχει ψηφιακό σύστημα που βγαίνουν οι συντάξεις σε δευτερόλεπτο-, ότι το επόμενο δίμηνο θα έρθει μια νέα εφαρμογή του «ΑΤΛΑΣ» που όλες οι εκκρεμείς -προσέξτε τώρα- συντάξεις χηρείας και αγροτών θα βγουν ψηφιακά. Και αυτό, κύριε Μουλκιώτη, θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ σημαντική η καλή συνεργασία, να έχεις καλούς συνεργάτες. Ο εξαιρετικός διοικητής του e-ΕΦΚΑ, που έχει την τεχνογνωσία και τη γνώση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα με το σχεδιασμό και με επιμονή, κατάφερε και μέσα στο επόμενο δίμηνο όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των αγροτών και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας, αυτές δηλαδή που μπήκαν στο πρώτο κύμα του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», θα έρθουν και αναδρομικά να πληρωθούν. Άρα, τι θα συμβεί; Δεν θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ούτε μία εκκρεμής σύνταξη αγροτών ούτε μία εκκρεμής σύνταξη χηρείας, όχι τώρα, αλλά για πάντα. 
Και επιτρέψτε μου να κλείσω, λέγοντας κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό θέλω να έρθει ως πληροφορία και σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, για το νόμο σας, για το νομό του κάθε συναδέλφου Βουλευτή. Ρωτούν πολλοί πότε τους συμφέρει να πάρουν σύνταξη. Πέρα από τα διαδικαστικά, που για τον καθένα είναι τα ιδιαίτερα του, παρουσιάσαμε στο Υπουργείο Εργασίας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του «ΑΤΛΑΣ».
Παραδείγματος χάρη, τον Μάρτιο του 2021 θα δοθούν ψηφιακά, το επόμενο κύμα, οι συντάξεις αναπηρίας και οι συντάξεις των γιατρών, τον Νοέμβριο του 2021 ιδιωτικός τομέας και δημόσιος τομέας, μισθωτοί συν μηχανικοί και τον Δεκέμβριο του 2021 δικηγόροι, νομικοί και δημοσιογράφοι.
Άρα, λοιπόν, πότε συμφέρει κάποιον γιατρό, παραδείγματος χάρη, ο όποιος μπορεί ή κάποιον που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα να κάνει αίτηση; Συμφέρει, εάν μπορεί, να κάνει αίτηση όταν πλέον μπει σε λειτουργία το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για να πάρει τη σύνταξή του σε δευτερόλεπτα. Δεν είναι κάτι το οποίο συστήνω, εγώ απλά παραθέτω τα γεγονότα. Ο καθένας αποφασίζει πότε θα υποβάλει το αίτημα της σύνταξης του. Όμως ως λογική λειτουργίας του χρονοδιαγράμματος του «ΑΤΛΑΣ» αν κάποιος δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί με γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρόνο αναμονής, μπορεί παρακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα να κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης ακριβώς τη χρονική στιγμή που θα λειτουργεί και η δική του κατηγορία αυτόματα και ψηφιακά. Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου