Σε ισχύ θα τεθεί το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των εργαζομένων στην Αττική από τη στιγμή που η σχετική διάταξη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και για το σύνολο του οριζόμενου χρονικού διαστήματος, συμπληρώνοντας το έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας–έντυπο ειδικού σκοπού της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76)».
Ο δικηγόρος – εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, αναλύει στο enikos.gr τα “ψιλά γράμματα” και τα θολά σημεία της διάταξης, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διευκρίνισης και αυτό αναμένεται να γίνει μέσω υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Εργασίας. Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει αφορά στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν οι εργοδότες – επιχειρήσεις για να δηλώσουν στην “ΕΡΓΑΝΗ” τους εργαζομένους για τους οποίους θα ισχύει η τηλεργασία (μέσα σε μια ημέρα από τη δημοσίευση της διάταξης στο ΦΕΚ).
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένοι ΚΑΔ για να γνωρίζουν επακριβώς ποιες επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν την υποχρεωτική τηλεργασία, ίσως αυτό γίνει μέσω της υπουργικής απόφασης.
Δυσκολία εφαρμογής μπορεί να έχει το μέτρο ακόμη και σε υπαλλήλους γραφείου. Για παράδειγμα, αν κάποιος εργάζεται ως τηλεφωνητής σε ένα οργανωμένο τηλεφωνικό κέντρο μιας εταιρείας, πιθανόν να είναι δύσκολο να γίνει εκτροπή σε άλλα τηλέφωνα, αν μπει σε τηλεργασία.
Ερωτήματα υπάρχουν και για άλλα ζητήματα. Αν μια επιχείρηση απασχολεί δύο εργαζομένους, υπολογίζοντας το 40% το πηλίκο δεν δίνει μονάδα. Άρα τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Υποχρεούται η εταιρεία να βγάλει τον έναν από τους δύο σε τηλεργασία;
Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί και να ρυθμιστεί και ο τρόπος που θα επιβάλλονται τα πρόστιμα αν κάποιος δεν εφαρμόσει το μέτρο.
Ζητούμενο αποτελεί και το θέμα του αν θα πρέπει να δηλωθούν μια φορά οι εργαζόμενοι που θα είναι σε τηλεργασία και θα είναι οι ίδιοι που θα δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια του οριζόμενου από τη διάταξη διαστήματος ή θα μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία κυλιόμενα. Δηλ. για παράδειγμα συγκεκριμένες ημέρες θα δουλεύουν οι τάδε εργαζόμενοι, άλλες ημέρες άλλοι κλπ.
Όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς “ενδεχομένως μετά την πρώτη δήλωση στην “ΕΡΓΑΝΗ” το σύστημα να είναι ανοιχτό και να υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης των εργαζομένων, με τις επιχειρήσεις να πρέπει να τους δηλώνουν την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη, πριν από την έναρξη του ωραρίου. Όλα αυτά όμως πρέπει να διευκρινιστούν”.
Όσο για το τι ισχύει για την τηλεργασία για τους εργαζόμενους με “μπλοκάκια”; όπως τονίζει ο κ. Τσουκαλάς “η διάταξη αφορά σε εργαζομένους με εξαρτημένη εργασία. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή εκείνοι που έχουν δραστηριότητα επαγγελματία ακόμη κι αν έχουν υποκρυπτόμενη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας δεν υποχρεούνται να μπουν σε καθεστώς τηλεργασίας γιατί αυτοί δεν δηλώνονται στην “ΕΡΓΑΝΗ”.
Σημειώνεται ότι η διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ισχύει για την Αττική αλλά στο κείμενό της αναφέρεται ότι αν χρειαστεί να παραταθεί η ισχύς του μέτρου ή να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ή και να διαφοροποιηθεί ως προς το ποσοστό του 40% δεν χρειάζεται νέα νομοθετική διάταξη, αρκεί μια ΚΥΑ. Θεσμοθετείται δηλ. μια ευελιξία στη λήψη των μέτρων.

Το ωράριο εργασίας

Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του έτσι οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους

Παραδείγματα

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και τελειώνει τις 16:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:
Το ¼ στις 08:00 π.μ.
Το ¼ στις 08:30π.μ.
Το ¼ στις 09:00 π.μ.
Το ¼ στις 09:30 π.μ.
Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:
Το ¼ στις 07:00 π.μ.
Το ¼ στις 07:30π.μ.
Το ¼ στις 08:00 π.μ.
Το ¼ στις 08:30 π.μ.
κ.ο.κ.
Στην πρώτη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:
Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
Το ¼ στις 16:30 μ.μ.
Το ¼ στις 17:00 μ.μ.
Το ¼ στις 17:30 μ.μ.
Στην δεύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:
Το ¼ στις 15:00 μ.μ.
Το ¼ στις 15:30 μ.μ.
Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
Το ¼ στις 16:30 μ.μ.

 Η διάρκεια του μέτρου

Η υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων, που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής ισχύει κατ αρχήν από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης μπορεί με ΚΥΑ :
  • να παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χρονική ισχύς του μέτρου ή
  • να επεκτείνεται γεωγραφικά το μέτρο σε άλλες Περιφέρειες της χώρας εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο ή
  • να αυξηθεί ή να μειωθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ορίστηκε στο 40%
Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση παρατάθηκε έως το τέλος του έτους και την 31η Δεκεμβρίου, η δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς καθεστώς τηλεργασίας στους μισθωτούς του.