Σελίδες

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Forin.gr Essentials Προθεσμία Γενικών Συνελεύσεων. Προαιρετική Μείωση μισθωμάτων. Παραγραφή τελών χαρτοσήμου. Καταστάσεις Συμφωνητικών

Παραθέτουμε ακολούθως τέσσερα θέματα που κρίνουμε ότι έχει ενδιαφέρον να τα υπενθυμίσουμε και θεωρούμε ότι αξίζει να τα επισημάνουμε και να τα προσέξετε, σε περίπτωση που λόγω του φόρτου των νέων θεμάτων που προστίθενται σας έχουν διαφύγει:
1. Η γενική συνέλευση των εταιρειών ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ συνέρχεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά κάθε εταιρική χρήση το αργότερο έως τη δεκάτη (10η) ημερολογιακή ημέρα του ένατου μήνα μετά τη λήξη της εταιρικής χρήσης προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
Για τη χρήση που λήγει την 31.12 η προθεσμία αυτή είναι η 10η Σεπτεμβρίου.
Ειδικά όμως η προθεσμία που έληγε 10.9.2020 για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιρειών ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ παρατάθηκε για 50 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 30.10.2020 με την παρ. 3 του άρθρου 61 του ν.4722/2020.
Προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. παρατείνονται αναλόγως. Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στο Γ.Ε.ΜΗ. τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την έγκρισή τους από την τακτική γενική συνέλευση ή από τους εταίρους.
2. Προαιρετική μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας, μισθώσεων εξαρτημένων μελών-φοιτητών και μισθώσεων ναυτικώνΔικαίωμα έκπτωσης από τους εκμισθωτές.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4722/2020 ο εκμισθωτής με τον μισθωτή επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης που πλήττεται οικονομικά λόγω του κορωνοϊού COVID-19, μπορούν να συμφωνήσουν για το χρονικό διάστημα από τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 και το αργότερο έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020 να καταβληθεί μίσθωμα μειωμένο τουλάχιστον 30% του συνολικού μισθώματος.
Απαιτείται προς τούτο σχετική συμφωνία μεταξύ του εκμισθωτή και του μισθωτή, οι οποίοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, προσδιορίζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις που έχουν αυτό το δικαίωμα, ανά κλάδο και ανά μήνα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Τα ανωτέρω ισχύουν, αρχής γενομένης από τον μήνα Σεπτέμβριο 2020, και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε πληγείσα από τον κορωνοϊό επιχείρηση του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την παρ.42 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ) όπως ισχύει, δεν συνιστά για τον εκμισθωτή εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, για όλους τους μήνες που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο μειωμένης καταβολής επί του μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) ή που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή για την απαλλαγή από την καταβολή μέρους του συνολικού μισθώματος, κατά τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%), σύμφωνα με διατάξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.
Ακόμα σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020, όπως ισχύει, τα φυσικά πρόσωπα εκμισθωτές, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% ή εφόσον εισέπραξαν κατόπιν συμφωνίας μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με διατάξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από τις 31.7.2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
3. Και για τα τέλη χαρτοσήμου ισχύει η πενταετής κύρια προθεσμία παραγραφής, όπως και στα άλλα φορολογικά αντικείμενα, σύμφωνα με την απόφαση ΣτΕ 433/2020 και την εγκ. Ε.2147/2020
Με την εγκύκλιο Ε. 2147/11.9.2020 κοινοποιήθηκε η 433/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Β΄) σχετικά με τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει αναλογικά τέλη χαρτοσήμου και ειδικής εισφοράς υπέρ ΟΓΑ, για διαχειριστικές περιόδους πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Κ.Φ.Δ., δεδομένου ότι από 1/1/2014 το ζήτημα της παραγραφής των τελών χαρτοσήμου και ειδικής εισφοράς υπέρ ΟΓΑ ρυθμίζεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του άρθρου 36 του ΚΦΔ. 
Με την εγκύκλιο αυτή διευκρινίστηκαν ειδικότερα τα εξής:
Α. Με την ως άνω απόφαση του ΣτΕ έγινε δεκτό ότι επί αναλογικών τελών χαρτοσήμου και ειδικής εισφοράς υπέρ ΟΓΑ δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι γενικές διατάξεις περί παραγραφής του Αστικού Κώδικα, όπως η διάταξη του άρθρου 249 Α.Κ., η οποία προβλέπει ότι «Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, οι αξιώσεις παραγράφονται σε είκοσι χρόνια», καθόσον αφορά αστικές σχέσεις και δικαιώματα και δεν διέπει φορολογικές διαφορές.
Κρίθηκε ότι «ισχύει κατ’ αρχήν πενταετής προθεσμία παραγραφής της αξίωσης του Δημοσίου προς επιβολή του οφειλόμενου τέλους χαρτοσήμου και της κατ’ άρθρο 11 παρ. 1 περ. Γ του ν. 4169/1961 εισφοράς υπέρ ΟΓΑ, από το τέλος του έτους εντός του οποίου γεννάται η υποχρέωση καταβολής τέλους χαρτοσήμου, κατ’ ανάλογη εφαρμογή (για τις ένδικες χρήσεις) της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 2238/1994), και, κατ’ εξαίρεση, δεκαετής προθεσμία παραγραφής της εν λόγω αξίωσης, με την αυτή αφετηρία, κατ’ ανάλογη εφαρμογή (για τις ένδικες χρήσεις) της παρ. 4 του ίδιου άρθρου 84 του Κ.Φ.Ε., εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου αυτής.
Β. Κατά συνέπεια, για υποκείμενες σε χαρτόσημο πράξεις του ΚΝΤΧ, οι οποίες ανάγονται σε διαχειριστικές περιόδους πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Κ.Φ.Δ., ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή του οφειλόμενου τέλους χαρτοσήμου και της ειδικής εισφοράς υπέρ ΟΓΑ, ορίζεται κατ’ αρχήν σε πέντε έτη, υπολογιζόμενα από το τέλος του έτους εντός του οποίου γεννάται η υποχρέωση καταβολής τους, με δυνατότητα επέκτασης του εν λόγω δικαιώματος σε δέκα έτη, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 84 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994), ήτοι στις περιπτώσεις:
α) που η μη ενάσκηση του εν λόγω δικαιώματος οφείλεται, έστω και κατά ένα μέρος, στην από πρόθεση πράξη ή παράλειψη του φορολογούμενου με τη σύμπραξη του αρμόδιου φορολογικού οργάνου και
β) που περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής αρχής συμπληρωματικά στοιχεία κατά την έννοια των διατάξεων της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του άρθρου 68 του ίδιου νόμου (σχετ. ΠΟΛ 1194/2017 και 1191/2017). Όταν τα συμπληρωματικά στοιχεία περιέρχονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. το τελευταίο έτος της παραγραφής, ο χρόνος αυτός παρατείνεται για ένα ακόμη ημερολογιακό έτος.
4. Οι καταστάσεις Συμφωνητικών της παρ. 16 του άρθρου 8 του ν.1882/1990 που καταρτίζονται εντός του 2020 μπορούν να υποβληθούν για όλο το έτος 2020 μέχρι την 29η Ιανουαρίου 2021 ανεξαρτήτως του ημερολογιακού τριμήνου κατάρτισής τους. Σχετ. απόφαση Α.1185/2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου