Σελίδες

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ηλιος, θάλασσα και… χαμηλή φορολογία

 

Ηλιος, θάλασσα και… χαμηλή φορολογία

Με συντελεστή 7% θα φορολογούνται αυτοτελώς κάθε χρόνο και για 10 έτη στο εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό οι αλλοδαποί συνταξιούχοι οι οποίοι θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.

Την προσοχή των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προκαλέσει οι δύο πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις που παρέχουν ισχυρά κίνητρα σε πλούσιους καθώς και σε αλλοδαπούς συνταξιούχους να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν υποβληθεί και εγκριθεί περισσότερες από 30 αιτήσεις πολυεκατομμυριούχων (με τις μισές να πραγματοποιούνται μεσούσης της υγειονομικής κρίσης) που επιθυμούν να ζήσουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς ο νόμος είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκός για αυτούς και τις οικογένειές τους. Περίπου 10 εξ αυτών συγκαταλέγονται στους κροίσους με περιουσία αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει την εκπλήρωση των «υποχρεώσεών» τους που απορρέουν από τον νόμο, επενδύοντας στην Ελλάδα μέσω της αγοράς πολυτελών ακινήτων.

Και αν τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι το προσκλητήριο σε πλούσιους ξένους αποδίδει στην ελληνική οικονομία, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί φορολογικός παράδεισος για τους συνταξιούχους της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 10 αιτήσεις από συνταξιούχους του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγες και οι αιτήσεις από τους συνταξιούχους που είχαν μεταφέρει τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα το 2019 και οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. 

Ζητούν πληροφορίες

Το εντυπωσιακό είναι ότι η αρμόδια ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού φαίνεται ότι έχει γίνεται αποδέκτης άνω των 300 τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων από συνταξιούχους ή πληρεξούσιους δικηγόρους στους οποίους έχουν αναθέσει τη διερεύνηση της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Ακόμα περισσότερα είναι τα μηνύματα που έχουν φθάσει απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών από τους συνταξιούχους.

Το ενδιαφέρον προέρχεται από τις κρύες χώρες της Σκανδιναβίας, κυρίως από τη Σουηδία και τη Δανία, αλλά και από τη Γερμανία. Ιδιαιτέρως μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον συνταξιούχων ομογενών από την Αμερική και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένο κράτος εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον των συνταξιούχων του να μετακομίσουν στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα προβληματίστηκε από την εκροή φορολογητέας ύλης. Και αυτό καθώς οι συνταξιούχοι δεν έχουν μόνο τη σύνταξή τους, αλλά εισοδήματα και από διαφορετικές πηγές και ακίνητη περιουσία στη χώρα όπου διαμένουν σήμερα. Μάλιστα υπήρξε και σχετική επικοινωνία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου να πληροφορηθούν για το σχέδιο που εφαρμόζει η Ελλάδα.   

Βέβαια, πέρα από τον ανταγωνιστικό συντελεστή για το σύνολο των εισοδημάτων των συνταξιούχων που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, ο οποίος ανέρχεται στο 7% και μάλιστα για περίοδο 10 ετών, η Ελλάδα διαθέτει κάτι που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι σκανδιναβικές χώρες. Ο ήλιος, το κλίμα και η φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με τα φθηνά -–για τους ξένους– ακίνητα κάνουν την απόφαση των Ευρωπαίων ευκολότερη. 

Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, η εκτιμώμενη ζήτηση από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξοχικές/δευτερεύουσες κατοικίες στον ευρωπαϊκό Νότο είναι 2,7 εκατ. κατοικίες κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών. Αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει το 15% της ζήτησης αυτής, θα κληθεί να παράσχει περίπου 400.000 κατοικίες σε ορίζοντα 20 ετών, κάτι που μεταφράζεται σε 20.000 κατοικίες κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση. Αν υποτεθεί ότι οι ξένοι συνταξιούχοι αγοράζουν 20.000 κατοικίες ετησίως, το όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικό. Οχι μόνο θα αυξηθεί το ΑΕΠ, αλλά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Με συντελεστή 7% θα φορολογούνται αυτοτελώς κάθε χρόνο και για 10 έτη στο εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό οι αλλοδαποί συνταξιούχοι οι οποίοι θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: 

α) Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.

β) Να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

γ) Ο φόρος καταβάλλεται σε μία δόση και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα του προσώπου που έχει υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.

δ) Για την απόδειξη της ιδιότητας του δικαιούχου εισοδήματος από συντάξεις που προκύπτουν στην αλλοδαπή απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε εγγράφου από τον ασφαλιστικό φορέα ή άλλη δημόσια αρχή ή επαγγελματικό ταμείο ή ασφαλιστική εταιρεία, από το οποίο να προκύπτει η καταβολή σύνταξης, στην αλλοδαπή, από κύριο και επικουρικό φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης, από επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, ή η καταβολή ασφαλίσματος (εφάπαξ ή με τη μορφή περιοδικής παροχής) στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.

Επενδύσεις

Οσοι μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα θα τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους, που θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Βασική προϋπόθεση είναι εντός τριετίας να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ. Ο φόρος καταβάλλεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου, ο «νέος» φορολογικός κάτοικος Ελλάδας θα φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, όπου ο ανώτατος συντελεστής φθάνει στο 44%. Επίσης, με βάση την ίδια κλίμακα θα φορολογηθεί εφόσον δεν ολοκληρωθεί η επένδυσή του εντός τριετίας. Ο φορολογούμενος που θα «μετακομίσει» μπορεί να υπαχθεί σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, εφόσον δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα 7 από τα προηγούμενα 8 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα και αποδεικνύει ότι επενδύει o ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου