Σελίδες

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΑΑΔΕ: Οι πηγές άντλησης στοιχείων για «αδήλωτα» εισοδήματα

 

ΑΑΔΕ: Οι πηγές άντλησης στοιχείων για «αδήλωτα» εισοδήματα

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 07:20
 
UPD:12:14
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Oι ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών, οι τραπεζικές καταθέσεις, οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας (τηλεφωνία, ρεύμα, κ.α.) και μια σειρά ακόμα από δαπάνες αποτελούν σημαντικές πηγές άντλησης πληροφοριών από την ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα.

Εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίζει τις πηγές των δαπανών αλλά και των εισοδημάτων οι οποίες θα ελέγχονται ειδικά στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος που έχει προσδιοριστεί από την φορολογική διοίκηση είναι διαφορετικός από όσα αναφέρονται στην φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αν η ΑΑΔΕ διαπιστώσει ότι ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (όπως εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.) και δεν έχουν περιληφθεί στη φορολογική τους δήλωση τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος. Σε αυτήν θα προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος συμπεριλαμβανομένων των τυχόν ποσών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Πηγές άντλησης στοιχείων από τη φορολογική διοίκηση είναι :

·         οι ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα,

·         στοιχεία αποδοχών που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών,

·         πληροφορίες που ζητούνται από οργανισμούς και φορείς κατόπιν αιτήματος της Α.Α.Δ.Ε

·         πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών,

·         κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους, που λαμβάνει η Φορολογική Διοίκηση με βάση τις διατάξεις του άρθρου 15 του ΚΦΔ, με σκοπό τη διασταύρωση των δηλούμενων εισοδημάτων (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιωτικά σχολεία, διαγνωστικά κέντρα).

Στην περίπτωση που εισοδήματα και δαπάνες για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση και περιλαμβάνονται σε δηλώσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι, η Φορολογική Διοίκηση, όταν το κρίνει απαραίτητο, ζητά από το φορολογούμενο να προσκομίσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις.

Τέτοιου είδους δικαιολογητικά μπορεί να είναι:

α. Παρακρατούμενοι φόροι, όλων των κατηγοριών εισοδημάτων, ημεδαπής ή αλλοδαπής, για τους οποίους δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση,

β. Πιστοποιητικά αναπηρίας που απαλλάσσουν από τον φόρο (ποσοστό αναπηρίας 80%) ή μειώνουν κατά διακόσια (200) ευρώ τον φόρο (ποσοστό αναπηρίας 67%) είτε του ίδιου του φορολογούμενου είτε εξαρτώμενου μέλους, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά αρχεία που αποστέλλουν τα ΚΕ.Π.Α. και συνεπώς δεν υπάρχει ηλεκτρονική για αυτά πληροφόρηση,

γ. δικαιολογητικά δωρεών του άρθρου 19 του ΚΦΕ και λοιπών δαπανών του Πίνακα 7 της δήλωσης (έντυπο Ε1) που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από το φόρο για τις οποίες δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση. Περιλαμβάνονται και δικαιολογητικά ιατρικών δαπανών για τα φορολογικά έτη που μείωναν το φόρο για τα οποία όμως δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να ζητήσει  τα σχετικά δικαιολογητικά για τα εισοδήματα ή τις δαπάνες για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση, είτε κατά την υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο και πριν από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, είτε μετά την υποβολή της και αφού έχει ήδη εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Για την προσκόμιση των δικαιολογητικών αυτών, είτε εμφανίζεται σχετικό μήνυμα κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, είτε αποστέλλεται στον φορολογούμενο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε αποστέλλεται απλή επιστολή.

Οι Δ.Ο.Υ. εξετάζουν αν τα δικαιολογητικά που παρέλαβαν ανταποκρίνονται στα συμπληρωμένα στη δήλωση ποσά και είτε προσθέτουν εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί όπως έπρεπε, είτε απαλείφουν ποσά που οδηγούν σε φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή μείωση φόρου ή ελάφρυνση του δηλούμενου εισοδήματος όταν αυτά δεν αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά ή όταν δεν αποστέλλονται καθόλου δικαιολογητικά εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Κατόπιν διενεργείται νέα εκκαθάριση και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται, ανάλογα με την περίπτωση, τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Ο φορολογούμενος ενημερώνεται για τη νέα εκκαθάριση του φόρου μέσω της προσωπικής θυρίδας στο taxisnet. Παράλληλα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής σε διάστημα 30 ημερών από  τη κοινοποίηση της νέας εκκαθάρισης του φόρου.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου